Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΤΙΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση στους αγώνες των ναυτεργατών

Αφορμή για την ανακοίνωση της Αχτίδας αποτέλεσε δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΣΑ που έκανε λόγο για αυτόφωρα και απολύσεις επειδή οι ναυτεργάτες προχώρησαν στη 48ωρη απεργία..!

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η Αχτίδα Δικηγόρων της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με αφορμή τη δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΣ του ΔΣΑ, ο οποίος σχετικά με τη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών, ούτε λίγο ούτε πολύ, προέτρεψε τις κατασταλτικές δυνάμεις να δράσουν με την αυτόφορη διαδικασία και κάλεσε τους εργοδότες να απολύσουν όσους απεργούν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μπορούν να ασκηθούν αυτόφωρες διώξεις για παραβίαση δικαστικής αποφάσεως και να λειτουργήσουν τα αυτόφωρα, μπορούν γίνουν αγωγές σε βάρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης η οποία συνεχίζει την απεργία και την κινητοποίηση παρά την έκδοση της προσωρινώς εκτελεστής κηρυχθείσης δικαστικής αποφάσεως και τρίτον μπορούν να απολυθούν από τους εργοδότες οι εργαζόμενοι οι οποίοι συνεχίζουν να απεργούν σε πείσμα της αποφάσεως αυτής...».

Μ' αυτά τα λόγια σχολίασε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) Βερβεσός, στο ειδησεογραφικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού του εφοπλιστή Αλαφούζου, την απειθαρχία των ναυτεργατών και τη συνέχιση της 48ωρης απεργίας τους στις 21-22 Απρίλη 2010, παρά την κήρυξή της ως παράνομης και καταχρηστικής από το Πρωτοδικείο Πειραιά.

Οι δηλώσεις αυτές, όταν βγαίνουν από το στόμα του εκπροσώπου του μεγαλύτερου Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας, αποτελούν καθαρή προτροπή προς τις κατασταλτικές δυνάμεις για να δράσουν με την αυτόφωρη διαδικασία, προς τους πρόθυμους δικηγόρους των εφοπλιστών για να ασκήσουν αγωγές κατά συνδικαλιστών, προς τους εργοδότες για να απολύσουν απεργούς εργαζόμενους, προς την κυβέρνηση και τις δυνάμεις του κεφαλαίου για να εντείνουν την τρομοκράτηση των εργαζομένων και τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων.

Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά το ρόλο των δήθεν «ανεξάρτητων» επιστημονικών συλλόγων και φορέων και των διοικήσεών τους. Οι δηλώσεις του δεν είναι κεραυνός εν αιθρία μιας και όλο το προηγούμενο διάστημα συμβάλλουν και προωθούν τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το ΔΣ του ΔΣΑ, ο αντιπρόεδρός του και οι διάφοροι - κατά τα άλλα λαλίστατοι - αυτοαποκαλούμενοι εργατολόγοι δεν ευαισθητοποιήθηκαν για το ότι:

1.Οι απεργίες των εργαζομένων κρίνονται από τα δικαστήρια ανέκαθεν ως παράνομες και καταχρηστικές. Οι εξαιρέσεις μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών.

2.Η Δικαιοσύνη γίνεται όλο και περισσότερο εχθρική απέναντι στα δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις: Καθυστέρηση εκδίκασης εργατικών διαφορών και έκδοσης αποφάσεων, πρακτική σωρηδόν απόρριψης αιτημάτων για προσωρινές διαταγές σε εργατικές υποθέσεις, αυξημένο κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη, διαμόρφωση σταθερά αντεργατικής νομολογίας κ.ά.

3.Οι προωθούμενες παρεμβάσεις στο χώρο της Δικαιοσύνης και στο δικηγορικό επάγγελμα, που στρέφονται κατ' εξοχήν ενάντια στους εργαζόμενους που αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια, θα πλήξουν κι ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων: Νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής της, όπου κυριαρχεί η φιλοσοφία ελάφρυνσης των δικαστηρίων με την αποτροπή προσφυγής σε αυτά και την αύξηση του σχετικού κόστους, επιβολή ΦΠΑ στις νομικές υπηρεσίες, ενίσχυση του μονοπωλιακού κεφαλαίου και στις νομικές υπηρεσίες μέσω της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων.

Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν σκύβουν το κεφάλι

Απέναντι σ' αυτά, οι εργαζόμενοι και οι συνεπείς ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις δε σκύβουν το κεφάλι, δε μένουν με τα χέρια σταυρωμένα, δεν παραδίδουν τα όπλα τους. Αντεπιτίθενται διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν και τους τον κλέβουν, το κράτος και την εξουσία που σφετερίζονται οι εκπρόσωποι μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών.

Συμμάχους στον αγώνα τους έχουν τους κομμουνιστές δικηγόρους, τους δικηγόρους που σκέφτονται και δρουν με ριζοσπαστικό και πρωτοπόρο τρόπο, που κατανοούν και αντιπαλεύουν το ρόλο της αστικής Δικαιοσύνης ως θεσμού επιβολής του Δικαίου των εκμεταλλευτών, τους δικηγόρους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και τα βάναυσα μέτρα, ενάντια στα οποία απήργησαν με επιτυχία οι ναυτεργάτες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι.

Μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, γενικευμένης λαϊκής δυσαρέσκειας, ενίσχυσης αγωνιστικών διαθέσεων κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων, λαϊκής αντεπίθεσης στον πόλεμο που έχουν κηρύξει οι δυνάμεις του κεφαλαίου και οι υπηρέτες του, ένα μεγάλο μέρος των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων μικρών και μεσαίων εισοδημάτων έχουν κοινό συμφέρον:

  • Να δράσουν μαζί με την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, να συστοιχίσουν τις διεκδικήσεις τους και τους αγώνες τους με τις πρωτοπόρες ταξικές δυνάμεις στο κίνημα. Γι' αυτό και πολλοί ήταν εκείνοι που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 48ωρης απεργίας στις 21-22 Απρίλη 2010 και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.
  • Να στήσουν το δικό τους στρατόπεδο, να οικοδομήσουν μια πλατιά συμμαχία ανάμεσά τους, μαζί με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, για να αντεπιτεθούν στον ανελέητο πόλεμο του κεφαλαίου.
  • Να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο διωκόμενους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, να απαντήσουν με τον κατάλληλο τρόπο στα παράσιτα του κεφαλαίου, σε εφοπλιστές και μεγαλοεπιχειρηματίες, στα φιλισταία παπαγαλάκια τους και τα "επιστημονικά" τους φερέφωνα.

Με την κοινή μας οργανωμένη δράση, με το μεγαλείο και την ομορφιά του αγώνα μας, με τα δικά μας ιδανικά της αλληλεγγύης, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας για την προσφορά στον κοινό αγώνα, βροντοφωνάζουμε: ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ