Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΕΕ
Δυναμική αντεπίθεσης με την «Πανεπιστημονική»

Μικρή αύξηση και σε ποσοστό και σε απόλυτο αριθμό ψήφων, παρά τη μεγάλη αποχή και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες έδωσε τη μάχη, σημείωσε η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» στις εκλογές για νέα όργανα Διοίκησης στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που έγιναν την Κυριακή. Η «Πανεπιστημονική» πήρε συγκεκριμένα 2.252 ψήφους (έναντι 2.230 το 2006) και ποσοστό 5,73% (έναντι 5,39% το 2006).

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των μηχανικών στις εκλογές πανελλαδικά κινήθηκε κάτω από το 40% (έναντι 46,1% το 2006). Ειδικότερα, ψήφισαν 41.217 έναντι 42.740 το 2006. Η ΠΑΣΚ πήρε ποσοστό 29,55% (έναντι 22,46% το 2006), η ΔΚΜ (ΝΔ) 20,53% (έναντι 25,13%), η Συμπαράταξη (παράταξη του προέδρου Γ. Αλαβάνου και του ΣΥΡΙΖΑ) 8,62% (έναντι 9,44%), η ΕΛΕΜ (ελεύθεροι επαγγελματίες) 6,48% (έναντι 3,57%), η ΔΚΜη-ΔΑΠ (άλλη παράταξη της ΝΔ) 6,29% (έναντι 8,89%), η ΔΗΠΑΜ (έτερη παράταξη του ΠΑΣΟΚ) 4,47% (έναντι 5,18%), οι Μηχανικοί επί τω Εργω (εργολάβοι) 2,89% (έναντι 4,33%), η Συσπείρωση 3,24% (έναντι 3,20%) και μικρότερα ποσοστά διάφορες άλλες παρατάξεις.

Ανακοίνωση της «Πανεπιστημονικής»

Η «Πανεπιστημονική», σε ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους φίλους της που με συνέπεια έδωσαν την εκλογική μάχη σε δύσκολες συνθήκες και τονίζει: «Η πολύμορφη στήριξη της άρχουσας τάξης προς τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι πιέσεις τόσο σε δημόσιους υπαλλήλους όσο και σε μισθωτούς μηχανικούς των ιδιωτικών ομίλων, η αστική προπαγάνδα των εκβιαστικών διλημμάτων σε συνθήκες οικονομικής κρίσης έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Ετσι, παρά την πτώση των δυνάμεων της ΝΔ, το εκλογικό αποτέλεσμα δε συμβάλλει στο να δημιουργηθεί ρωγμή στη συνολική δύναμη των αστικών παρατάξεων.

Ωστόσο, η μικρή άνοδος της "Πανεπιστημονικής" σηματοδοτεί την αντοχή των δυνάμεών της και περικλείει δυναμική για την οργάνωση της αντεπίθεσης. Η αύξηση της αποχής εκφράζει σε ένα βαθμό τη φθορά τόσο των αστικών δυνάμεων της ηγεσίας του ΤΕΕ όσο και του ψευδεπίγραφου ρόλου του σαν εκπροσώπου των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη συνεχή πτωτική πορεία των δυνάμεων του ΣΥΝ (οι οποίες αποτελούν σταθερή επιλογή των μονοπωλιακών ομίλων για την προεδρία του ΤΕΕ τα τελευταία χρόνια), αναδεικνύει δυνατότητες συσπείρωσης σε αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης ευρύτερων τμημάτων εργαζόμενων μηχανικών το επόμενο διάστημα. Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία βοήθησε επίσης να αποκαλυφθεί ακόμα πιο καθαρά ο πραγματικός ρόλος οπορτουνιστικών ομάδων, όπως το Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων με αποστολή το χτύπημα της "Πανεπιστημονικής"».

«Το εκλογικό αποτέλεσμα - καταλήγει η ανακοίνωση - υπογραμμίζει τη δυνατότητα αναβάθμισης της αγωνιστικής συμβολής της "Πανεπιστημονικής" για την ανασύνταξη του κινήματος στο χώρο των εργαζόμενων μηχανικών. Οι δυνάμεις της θα επιταχύνουν το βηματισμό τους το επόμενο διάστημα με σταθερό προσανατολισμό την ανάδειξη του άλλου δρόμου ανάπτυξης, της πάλης για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org