Να φορτωθεί το κεφάλαιο τα βάρη της κρίσης που δημιούργησε, απαίτησαν χτες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλη τη χώρα
Μία από τις προσυγκεντρώσεις πορεύεται προς τον τόπο της κινητοποίησης |
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος |
Στην πλατεία Συντάγματος, διαδηλωτές από ολόκληρη την Αττική, την Αθήνα, τα γύρω προάστια, αλλά και τον Πειραιά συναντήθηκαν στις προσυγκεντρώσεις που είχαν οριστεί σε διάφορα σημεία γύρω από το κέντρο της πόλης και με τα πανό συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων πορεύτηκαν συγκροτημένα, με συνθήματα που ανέδειξαν τον ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και συνολικά της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.
Ανεβαίνοντας στο βήμα, που στήθηκε στην πλατεία Συντάγματος, η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών και κεντρική ομιλήτρια, αναφερόμενη στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΕΕ και το κεφάλαιο με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., σημείωσε: «Απαιτούν μαζικές ανθρωποθυσίες από την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για να χορτάσουν το Μινώταυρο που λέγεται καπιταλιστικό κέρδος, που όμως όσο και αν τρώει, δε χορταίνει».
Βασικός στόχος της επίθεσης, τόνισε, είναι να εξασφαλιστεί «ζεστό χρήμα» και γενικότερα να περάσει το κεφάλαιο στη φάση της ανάκαμψης. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ξεζουμιστεί ο εργάτης, ο φτωχός αγρότης, ο μικρός εμποροβιοτέχνης». Με αυτή τη λογική έφτιαξαν και το φορολογικό νομοσχέδιο που νομιμοποιεί «τη ληστεία σε βάρος του εργατικού λαϊκού εισοδήματος», ενώ παρέχει νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Παράλληλα, την προηγούμενη βδομάδα παρουσίασαν προγράμματα αξίας περίπου 1,1 δισ. «Οταν κάποιος υποτίθεται ότι χρεοκοπεί, δεν ανοίγει τις τσέπες του φαρδιά πλατιά και να αρχίζει να μοιράζει δισ.!».
Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που θα έρθουν με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και σημείωσε ότι στο σύνολό τους είναι καθολικά και μόνιμα. Από τη μια στόχο έχουν να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση και από την άλλη αποτελούν «βασικές προτεραιότητες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της Στρατηγικής της Λισαβόνας (...)», με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της πλουτοκρατίας να έχουν παίξει βασικό ρόλο στη συνδιαμόρφωσή τους.
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες - τόνισε - έχουν μεγάλες ευθύνες οι ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που εμποδίζουν την ενιαία αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων, γι' αυτό κι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, επισήμανε.
Πρέπει, είπε, «να προτάξουμε το δικό μας αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα και με αιτήματα και διεκδικήσεις με βάση τις δικές μας ανάγκες, αυτές του εργάτη, του φτωχού αγρότη, του μικρού εμποροβιοτέχνη». Και κατέληξε: «Η μόνη διέξοδος είναι η πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο εργάτης θα είναι ο άρχοντας του πλούτου που παράγει. (...) Στην κλιμακούμενη επίθεση, απάντηση είναι μόνο η κλιμάκωση της πάλης, προχωρώντας με όλα τα μέσα για την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη με κεντρικά αιτήματα: Την υπογραφή των ΣΣΕ και να μην περάσουν τα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Κεντρικό μας σύνθημα και ουσία δεν μπορεί να είναι άλλο από το "ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ"».