Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Βουτηγμένο σε χρέη και σκουπίδια

Στη μέγκενη της κρατικής υποχρηματοδότησης και της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκεται από προχτές το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, καθώς, λόγω αδυναμίας καταβολής των υποχρεώσεών του, το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας απέσυρε το προσωπικό του αφήνοντας το νοσοκομείο βουτηγμένο στα σκουπίδια.

Η πρωτοφανής για τα δημόσια νοσοκομεία εξέλιξη είναι η κατάληξη της πολιτικής των εκχωρήσεων της καθαριότητας σε ιδιώτες απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ στη δεκαετία του 1990, που διατήρησαν και επέκτειναν και σε άλλους τομείς, μέχρι σήμερα, οι μετέπειτα κυβερνήσεις του δικομματισμού. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι αποτελεί και τον προάγγελο δυσοίωνων εξελίξεων στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σφίγγει απελπιστικά τη θηλιά των περικοπών στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι τη ...συσκότιση των διαδρόμων μεγάλων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός», για να «κάνουν οικονομία στο ρεύμα».

Την καθαριότητα στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου έχει αναλάβει η εταιρεία «Ρόμβος» με την υποχρέωση να απασχολεί 15 καθαρίστριες. Κάθε μήνα το συνεργείο πληρώνεται με 27.330 ευρώ, δηλαδή 1.882 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και τα υλικά που διαθέτει. Ομως, κανένας εργαζόμενος στη «Ρόμβος» δεν παίρνει πάνω από 700 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι εκχωρήσεις δημόσιων τομέων τελικά λειτουργούν υπέρ των εργολάβων με ταυτόχρονη βάρβαρη συμπίεση των αποδοχών των εργαζομένων.

Η σύμβαση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με τη «Ρόμβος» έληξε στις 31.10.2008, οπότε και προκηρύχτηκε διαγωνισμός στον οποίο πήραν μέρος άλλοι δύο υποψήφιοι. Ομως, η «Ρόμβος» προσέφυγε στα δικαστήρια, επικαλούμενη διάφορες παραλείψεις από τους ανταγωνιστές της, και έτσι - μέχρι να εκδοθεί η απόφαση των δικαστηρίων - έπαιρνε η ίδια παρατάσεις μέχρι σήμερα.

Λόγω της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν μπόρεσε να πληρώσει την εταιρεία «Ρόμβος» απ' τον Οκτώβρη του 2009. Πριν από το Πάσχα το συνεργείο έριξε μια προειδοποιητική βολή, αποσύροντας για μια μέρα τις καθαρίστριες, που, όμως, αναγκάστηκε να τις επαναφέρει μετά από παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ομως, από προχτές, απέσυρε όλες τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μείνει χωρίς καθαριότητα.

Για την καθαριότητα του νοσοκομείου κλήθηκε εκτάκτως η μοναδική καθαρίστρια που δουλεύει σε μια δομή αποασυλοποίησης και την οποία συνδράμουν εθελοντικά οι 300 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που κι αυτοί δουλεύουν με απλήρωτα τα νυχτερινά και τις αργίες από το Δεκέμβρη του 2009.

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει 130 κρεβάτια και στα 15 ιατρεία δέχεται κάθε μέρα τουλάχιστον 20 προγραμματισμένα περιστατικά. Ακόμα ο νέος διοικητής δεν έχει αναλάβει καθήκοντα και έτσι χτες οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που αναπληρώνει τον διευθυντή. Η απάντηση που πήραν είναι ότι διερευνάται η δυνατότητα να δοθεί με ανάθεση η καθαριότητα σε άλλον ιδιώτη. Δηλαδή, η συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν στο αδιέξοδο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ