Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ»
Κερδισμένο το κεφάλαιο του τομέα Υγείας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με διθυραμβικές εκφράσεις του τύπου «Η μάχη του αιώνα κερδήθηκε», «Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον κοινωνικό τομέα εδώ και γενιές» υποδέχτηκαν αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ και αυτά της χώρας μας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ. Ο πραγματικός θριαμβευτής βεβαίως είναι τα μονοπώλια του τομέα που θα εξακολουθούν να πουλάνε στα λαϊκά στρώματα το δικαίωμα στην Υγεία. Το νομοσχέδιο στο Κογκρέσο εγκρίθηκε με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά - όλοι οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και 34 Δημοκρατικοί - και απομένει πλέον η υπογραφή του από τον Αμερικανό πρόεδρο για να γίνει νόμος του κράτους καθώς ήδη έχει εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ακόμη και ο πρόεδρος Ομπάμα, αν και χαιρέτισε με θριαμβευτικό τρόπο την υπεψήφιση του νομοσχεδίου, δεν μπόρεσε παρά να παραδεχθεί: «Δεν είναι ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, είναι όμως μείζων μεταρρύθμιση. Η νομοθεσία αυτή δε θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα Υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, έτσι μοιάζει η αλλαγή».

Επισήμως το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης στο σύστημα Υγείας, που ψηφίστηκε αρκετά τροποποιημένο από το αρχικό νομοσχέδιο, εμφανίζεται ότι επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη στην «πλειοψηφία των Αμερικανών». Αρκεί όμως να αναφέρει κανείς ότι η συζήτηση για το τελικό «λάιτ» σχέδιο, που εγκρίθηκε τελικά, διήρκεσε μήνες και έγινε υπό την πίεση των μεγάλων εταιρειών στον τομέα της Υγείας - φαρμακευτικές, ασφαλιστικές, ιδιωτικά νοσοκομεία - και για κάθε μέλος του Κογκρέσου αντιστοιχούσαν τουλάχιστον 6 καταγεγραμμένοι «λομπίστες», δηλαδή ομάδες άσκησης πίεσης και συγκεκριμένων συμφερόντων στον τομέα της Υγείας. Στο νέο νόμο δεν προβλέπεται πουθενά η δημόσια ασφάλιση, ενώ τα φάρμακα θα πωλούνται με απελευθερωμένες τιμές. Ως προϊόν συμβιβασμών (στο σύνολό του δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα παρά μόνο επιμέρους τμήματά του) προβλέπεται απαγόρευση στις πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας (το ζήτημα βεβαίως σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλλουν υψηλά ασφάλιστρα), επίσης ανασφάλιστοι ενήλικες μπορούν να καλύπτονται βάσει ενός νέου προγράμματος (φυσικά μόνο στα πιο βασικά), ενώ τα παιδιά δε θα εξαιρούνται από τα ιατρικά προγράμματα. Θεσπίζει επίσης υποτίθεται υγειονομική περίθαλψη για τους άπορους (ουσιαστικά στην περίπτωση που είναι πολύ σοβαρά), επιβάλλει νέους φόρους στους «εύπορους» και φοροελαφρύνσεις στις μικρές επιχειρήσεις που καλύπτουν ασφαλιστικά τους εργαζόμενους (δηλαδή πάλι με κερδισμένες τις εταιρείες). Ο Ομπάμα για να «καλμάρει» τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων ότι θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις στα λεγόμενα «δημόσια νοσοκομεία» ...υποσχέθηκε ότι με διάταγμα που θα φέρει αυτό δε θα επιτρέπεται. Πάντως, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα αμφισβητήσουν τη συνταγματικότητα του νόμου.

«Πρόκειται για μια ολοκληρωτική νίκη της ασφαλιστικής βιομηχανίας», λέει ο δρ Στέφι Γουλχάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνιδρυτής των Γιατρών για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας και καταλήγει ότι «ο νέος νόμος χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να αναγκάζει τους πολίτες να δίνουν τα χρήματά τους σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org