Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Κρατική βία καταγγέλλει το ΚΕΚΡ

Από μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο Βλαδιβοστόκ
Από μεγάλη διαδήλωση το Σάββατο στο Βλαδιβοστόκ
Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν το περασμένο Σάββατο στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της Ρωσίας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Τις διαμαρτυρίες οργάνωσαν κόμματα και οργανώσεις της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των ΚΚ της χώρας.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ρωσική αστυνομία προσπάθησε να απαγορεύσει ή να παρεμποδίσει τις κινητοποιήσεις.

Οπως καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ αστυνομικοί των ρωσικών ΜΑΤ συνέλαβαν και ξυλοκόπησαν 3 στελέχη του κόμματος που μοίραζαν προκηρύξεις για την κινητοποίηση. Συλλήψεις στελεχών του ΚΕΚΡ έγιναν και στην πόλη Τολιάτι.

Η Ρωσία, μετά από δέκα χρόνια καπιταλιστικής ανάπτυξης, αντιμετωπίζει έντονα τις συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Η ανεργία και η φτώχεια αυξάνονται μαζί με τη λαϊκή οργή.

Οχι ξένα στρατεύματα στην Κόκκινη Πλατεία

Στη Ρωσία φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από το γιορτασμό των 65 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην καθιερωμένη παρέλαση στις 9 Μάη στην Κόκκινη Πλατεία, εκτός από το ρωσικό στρατό, θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των «συμμάχων», δηλαδή του βρετανικού, γαλλικού και αμερικανικού στρατού. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα ξένοι στρατιωτικοί (στρατιωτικοί ακόλουθοι των ξένων πρεσβειών) συμμετείχαν στις στρατιωτικές παρελάσεις της Μόσχας ως θεατές.

Στις 19 Μάρτη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) έντονα αντέδρασε σε αυτές τις πληροφορίες. Ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, σε δήλωσή του, υπογράμμισε πως η συμμετοχή εκπροσώπων των συμμαχικών στρατών στις γιορτινές εκδηλώσεις «είναι δυνατή και αναγκαία», όμως «οι μάχιμοι στρατιώτες των ξένων κρατών δεν έχουν το δικαίωμα να παρουσιάζονται στο γιορτασμό αυτό και να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία. Είναι στρατιωτικοί των κρατών - μελών του επιθετικού αντιρωσικού πολεμικού μπλοκ, του ΝΑΤΟ», αναφέρεται στη δήλωση. Ο Ι. Μέλνικοφ απαίτησε από τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σερντιουκόφ λεπτομερείς εξηγήσεις για τα σχέδια της παρέλασης της 9ης Μάη.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org