ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μία ωραιοποιημένη, αισιόδοξη εικόνα των ΗΠΑ, ότι έχει «την πιο ισχυρή ανθεκτική οικονομία του κόσμου» και είναι «το ισχυρότερο έθνος πάνω στη Γη, πέρα από κάθε σύγκριση», πρόβαλε στην τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ενωσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Υποσχέθηκε στο χρόνο που απομένει νέες μεταρρυθμίσεις σε τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Με πιο γραφική, ίσως, την υπόσχεσή του για τη Βάση του Γκουαντάναμο, την οποία υποτίθεται ότι θα έκλεινε πριν επτά χρόνια, όταν ξεκίνησε την πρώτη θητεία στο Λευκό Οίκο.
Οσον αφορά τον τομέα της εσωτερικής πολιτικής, υποσχέθηκε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο σωφρονιστικό σύστημα, στο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης (ιδιαίτερα στον τομέα της «βιομηχανίας» συνταγογράφησης), στην καταπολέμηση του καρκίνου με την έναρξη εθνικής ερευνητικής εκστρατείας με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να εξασφαλίσει την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, αλλά και τη γεφύρωση του χάσματος Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, που παραδέχτηκε ότι οι διαφορές τους αυξήθηκαν αντί να αμβλυνθούν.
Στο εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο καταπολέμησης της τρομοκρατίας από οργανώσεις όπως το «Ισλαμικό Κράτος», υποστήριξε ότι καταβάλλονται όλα τα δυνατά μέτρα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν εναντίον μας σε διαμερίσματα και γκαράζ δεν αποτελούν απειλή για το αμερικανικό έθνος». Επέκρινε, επίσης, όσους υποστηρίζουν σενάρια ενός Γ' Παγκόσμιου Πολέμου, λέγοντας ότι παίζουν τα παιχνίδια των τζιχαντιστών. Αναφέρθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, στη μισαλλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι «η χώρα δε θα γίνει πιο ασφαλής με τη μισαλλοδοξία και τον εκφοβισμό όσων έχουν διαφορετικό θρήσκευμα ή τρόπο ζωής».
Σε άλλο σημείο, πρότεινε την άρση του πολυετούς εμπάργκο κατά της Κούβας, προσκαλώντας το Κογκρέσο να ψηφίσει το ανάλογο νομοσχέδιο για να αποδείξει πως τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι άλλαξε ο στόχος του χτυπήματος των κατακτήσεων που έφερε στον κουβανικό λαό ο σοσιαλισμός.
Πάντως, χαρακτηριστική είναι η απάντηση των Ρεπουμπλικάνων, στο πλαίσιο της γνωστής δικομματικής αστικής κόντρας, που κατηγόρησε τον Ομπάμα για μεγάλα λόγια και ανικανότητα τόσο στην οικονομία όσο και στις επεμβάσεις στη Συρία και το Ιράκ.