Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Ενίσχυση της «συνεργασίας» ζητά και η Ιαπωνία

Η Νότια Κορέα εξετάζει τη «φιλοξενία» νέων υπερσύγχρονων αντιπυραυλικών συστημάτων

Η Πρόεδρος της Ν. Κορέας (φωτ.) ανακοίνωσε σχέδια θωράκισης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας
Η Πρόεδρος της Ν. Κορέας (φωτ.) ανακοίνωσε σχέδια θωράκισης της στρατιωτικής μηχανής της χώρας
ΤΟΚΙΟ - ΣΕΟΥΛ.--

«Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας δε θα γίνει ποτέ δεκτή καθώς αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, όσον αφορά την εθνική τους ασφάλεια», σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, στη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες στο Τόκιο με Νοτιοκορεάτες βουλευτές, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στενοί συνεργάτες της Προέδρου Παρκ Γκουέν-χι.

«Η συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται ακόμα πιο σημαντική μέσα σε μια τέτοια κατάσταση», επισήμανε ο Αμπε, επιβεβαιώνοντας ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας για πραγματοποίηση δοκιμής βόμβας υδρογόνου έδωσαν ώθηση στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες, με επίκεντρο υπαρκτούς εδώ και καιρό ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου επιδρά και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας.

Από τη μεριά της, η Παρκ Γκουέν-χι, σε τηλεοπτικό διάγγελμά της, τόνισε πως «θα επανεξετάσει το θέμα της ανάπτυξης του συστήματος THAAD (σ.σ. Υπερσύγχρονο αντι-πυραυλικό σύστημα την εγκατάσταση του οποίου στη χερσόνησο η Ουάσιγκτον επιθυμεί για πολλά χρόνια, αλλά η Κίνα αντιδρά) με βάση τα εθνικά μας συμφέροντα και την ασφάλεια (της χώρας)». Παράλληλα, επισήμανε τον «ιδιαίτερα» σημαντικό ρόλο που η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει για την «αυστηρότερη» τιμωρία της ΛΔ Κορέας.

Την επόμενη βδομάδα, ο Νοτιοκορεάτης ειδικός απεσταλμένος για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου Χουάνγκ Γιουν-κουκ θα βρεθεί σε Μόσχα και Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγκ Γιανγκ, για τις οποίες ήδη έδωσε το «πράσινο φως» το αμερικανικό Κογκρέσο.

Ακόμα, να σημειωθεί ότι χτες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας έριξαν προειδοποιητικά πυρά εναντίον ιπτάμενου αντικειμένου που «θεωρήθηκε» ότι προερχόταν από τα βόρεια της χερσονήσου και εισχώρησε για μερικά λεπτά στα σύνορά της. Το ιπτάμενο όχημα - για το οποίο δε δόθηκαν περισσότερα στοιχεία - λέγεται ότι πλησίασε ένα νοτιοκορεατικό στρατιωτικό παρατηρητήριο στα σύνορα των δύο χωρών, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Σεούλ.

Τέλος, οι εξελίξεις στην περιοχή δεν αποκλείεται να αυξήσουν την «διπλωματική κινητικότητα» σε διάφορα «μέτωπα». Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιάπωνα ομόλογό του Φούρνιο Κισίντο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχα, οι δυο πλευρές συζήτησαν για την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των διμερών επαφών των χωρών τους (ανάμεσα στις οποίες, τυπικά, δεν έχει υπογραφεί συνθήκη ειρήνης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο).

Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Το «τεταμένο κλίμα» στην ευρύτερη περιοχή επιβεβαιώνει η ατμόσφαιρα και στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι εδαφικές διαφορές κύρια ανάμεσα στην Κίνα και άλλα κράτη της περιοχής, αναζωπυρώνουν μια σειρά συνεργασίες, όπως αυτή μεταξύ ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Χτες, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στην οριστική έγκριση που έδωσε το αρμόδιο δικαστήριο των Φιλιππίνων για τη συμφωνία σύσφιξης της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Μανίλα και Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με αυτήν, διευκολύνεται η παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων, σε φιλιππινέζικο έδαφος. Ανάλυση στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» τόνιζε ότι η συμφωνία θα κλιμακώσει τις εντάσεις και θα υπονομεύσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έντονα αντέδρασε η Κίνα και στις ενστάσεις του Βιετνάμ για τις κινεζικές δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν στις υποδομές που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν στο νησιωτικό σύμπλεγμα Νάνσα, που αποτελεί διαφιλονικούμενη περιοχή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org