Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης στο Νταβός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δεν απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο να έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ και τον ηγέτη του ψευδοκράτους στο Νταβός, λέγοντας ότι αν ο Μπαν Κι Μουν ζητήσει κάτι τέτοιο «ναι, δεν θα είχα ένσταση». Πολλοί θα έσπευδαν να ερμηνεύσουν μια τέτοια συνάντηση ως «σημάδι» θετικής έκβασης των διαπραγματεύσεων.

Διάφορα επιτελεία εμφανίζουν εδώ και καιρό τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (που ξεκινούν την Τετάρτη 20 Γενάρη) ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συναντήσεις που θα δώσουν δραστική ώθηση στις διαβουλεύσεις για την επανένωση της Κύπρου. Μάλιστα, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, τόνιζε την Κυριακή σε συνέντευξή του ότι το να βρίσκονται Αναστασιάδης - Ακιντζί στο ίδιο μέρος με τόσους επιχειρηματίες αποτελεί σημαντική ευκαιρία και για την ανάδειξη των πολύ υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει μια ενωμένη Κύπρος, σε σχέση με τις δύο «κοινότητες». Επιπλέον, εδώ και καιρό υπάρχουν σενάρια ακόμα και για την πραγματοποίηση πενταμερούς συνάντησης στο Νταβός (με τη συμμετοχή Ελλάδας - Τουρκίας), κάτι που η Λευκωσία φαίνεται να μην προκρίνει, ενώ έντονα αντιδρούν ορισμένα κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι κάθε εισήγηση για πενταμερή συνάντηση είναι επικίνδυνη γιατί εξυπηρετεί την αναβάθμιση του Μουσταφά Ακιντζί σε «συμπρόεδρο».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μ. Ακιντζί επρόκειτο να παραβρεθούν για πρώτη φορά από κοινού σε γεύμα με οργανωτή το Ελληνοτουρκικό Φόρουμ, του οποίου οι εργασίες πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στη Λευκωσία. Μάλιστα, στην ατζέντα του είναι το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που χρειαζόταν ώστε να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016. «Πιστεύουμε ότι μια δίκαιη και διαρκής λύση θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο για τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά επίσης για μια πλατιά γεωγραφική περιοχή και κύρια την Ανατολική Μεσόγειο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ