Πέμπτη 14 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Οι προσπάθειες για «ειρηνευτικές συνομιλίες» θα συνεχιστούν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στην άμεση ανάγκη για απευθείας συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των ομάδων των Ταλιμπάν για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα στοχεύει στη διατήρηση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν», σημειώνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση της Τετραμερούς Συντονιστικής Ομάδας για το Αφγανιστάν (Quadrilateral Coordination Group - QCG - of Afghanistan).

Η συνάντηση έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Κίνας, ΗΠΑ, Αφγανιστάν, Πακιστάν. «Οι συζητήσεις εστίασαν στην αναζήτηση μιας καθαρής και ρεαλιστικής αξιολόγησης των ευκαιριών για ειρήνη και συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, των αναμενόμενων εμποδίων και μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος βοηθητικού για την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, με κοινό στόχο τη μείωση της βίας και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς ειρήνης στο Αφγανιστάν», τονίζεται μεταξύ άλλων στο Ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη συνάντηση των «4» συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι τακτικές επαφές της Ομάδας. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στα τέλη του Γενάρη, στην Καμπούλ, και βασική επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» ώστε σταδιακά οι δύο πλευρές να βρουν κοινά σημεία συνεννόησης και να κάτσουν στο «τραπέζι του διαλόγου».

Η Ρωσία στέλνει όπλα

Στο μεταξύ, «παρούσα» στο Αφγανιστάν δηλώνει και η Μόσχα, της οποίας ανώτατα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν διαρκώς τους τελευταίους μήνες τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα εξαιτίας της παρουσίας διαφόρων ισλαμιστικών οργανώσεων (μεταξύ άλλων και του «Ισλαμικού Κράτους»). Μάλιστα, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Μόσχα το Φλεβάρη θα παραδώσει στην Καμπούλ μια παρτίδα «μικρών όπλων», που σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο της Ρωσίας για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ, «προς το παρόν είναι παραπάνω από αρκετά». Σε πρόσφατη συνάντησή του με ηγέτες άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε υποστηρίξει ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν «τείνει προς κρίσιμη».

Ανάλογες εκτιμήσεις διατυπώνουν και αξιωματούχοι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, τονίζοντας ότι «το κεφάλαιο Αφγανιστάν θα ανοίξει πάλι σύντομα», στο φόντο των πυκνών επιθέσεων που εξαπολύουν το τελευταίο διάστημα οι Ταλιμπάν.

Χτες, έγινε νέα επίθεση στην πόλη Τζαλαλαμπάντ (ανατολικά), όταν βομβιστής αυτοκτονίας εξερράγη κοντά στο ινδικό και το πακιστανικό προξενείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ