Σάββατο 5 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται η ενδοαστική κόντρα

Δε γίνεται και η περιοδεία Ομπάμα στην Ασία

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ακύρωση όλης της περιοδείας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη νοτιοανατολική Ασία οδήγησε χτες η συνέχιση του μπραντεφέρ ανάμεσα σε Λευκό Οίκο και Κογκρέσο καθώς οι διαφορές ανάμεσα στα δύο αστικά κόμματα (Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους) συνεχίζονται για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, πράγμα που εκφράζεται με το μπλοκάρισμα της μεταρρύθμισης στην Υγεία, με συνέπεια την παράλυση σημαντικού μέρους των δημόσιων υπηρεσιών από την περασμένη Τρίτη.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε τη ματαίωση της περιοδείας Ομπάμα σε Ινδονησία και Μπρουνέι επιρρίπτοντας την ευθύνη και γι' αυτήν την εξέλιξη στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο που εμποδίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού για το νέο οικονομικό έτος που ξεκίνησε 1η Οκτώβρη. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε η ματαίωση της επίσκεψης Ομπάμα και σε Μαλαισία και Φιλιππίνες. Στη θέση του προέδρου στις τέσσερις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας θα πάει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, αν και πολιτικοί παρατηρητές σε διεθνή δίκτυα σημειώνουν πως το «κενό» που δημιουργεί η απουσία του Ομπάμα από τη Διάσκεψη Κορυφής της Ενωσης Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας Ειρηνικού (APEC) στο Μπαλί της Ινδονησίας και της Ενωσης Νοτιοανατολικής Ασίας στο Μπρουνέι «καλύπτει επάξια» ο ανταγωνιστής Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ που μέσα στο τελευταίο 48ωρο επισκέφθηκε Ινδονησία και Μαλαισία κλείνοντας σημαντικές οικονομικές,εμπορικές συμφωνίες και αποσπώντας υποσχέσεις για στενότερη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Κογκρέσου με την κόντρα μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων δείχνει ότι εκφράζουν διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, που θέλουν να διαχειριστούν την κρίση με διαφορετικό τρόπο. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι ο Ομπάμα ήταν ο εκλεκτός του χρηματιστικού κεφαλαίου και της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης», ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν περισσότερο σχέση με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις εταιρείες πετρελαίου. Πάντως, επειδή τα πράγματα σοβαρεύουν, ήδη έρχονται στο φως πληροφορίες για ένα νέο συμβιβασμό. Οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» μετέφεραν χτες δήλωση του (Ρεπουμπλικάνου) προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ αργά το βράδυ της Πέμπτης σε στενούς συνεργάτες του πως «δεν πρόκειται να επιτρέψει την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία της αμερικανικής οικονομίας και πως θα επιδιώξει κάποια συμφωνία πριν λήξει η προθεσμία αύξησης του ορίου κρατικού δανεισμού στις 17 Οκτώβρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ