Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντιδράσεις στα μέτρα λιτότητας

ΣΟΦΙΑ.--

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, πυροσβέστες, αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Εθνικό Θέατρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, ενάντια στη δέσμη νέων μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ. Οι διαδηλωτές, μαζί με τις οικογένειές τους, απαίτησαν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα σχέδια να πληρώσουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου την ασφάλισή τους, κάτι που θα μειώσει δραστικά τα εισοδήματά τους. Μάλιστα, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι συνολικά οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση θα μειώσουν το μηνιαίο εισόδημά τους περίπου κατά 12%, ενώ παράλληλα απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Παρόμοια συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βάρνα στη Μαύρη Θάλασσα. Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή και συζήτησε τα νέα μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίσημη αναγγελία των μέτρων αναμένεται στα μέσα της βδομάδας, ωστόσο, ο Μπορίσοφ ανακοίνωσε πως θα επιβληθεί «φόρος πολυτελείας» στα αυτοκίνητα, στα σκάφη αναψυχής, στα ιδιωτικά τζετ και στα ακίνητα άνω των 250 τ.μ., ενώ ανακοίνωσε πως θα τεθεί ανώτατο όριο στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο την προηγούμενη βδομάδα είχε διαρρεύσει στον Τύπο το προσχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση προτίθεται να μειώσει την πληρωμένη άδεια μητρότητας από 425 σε 210 μέρες, να εφαρμόσει την εξαναγκαστική απλήρωτη άδεια στους δημόσιους υπαλλήλους (ενώ αφήνεται ανοικτό το να προωθηθεί και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους), να προχωρήσει σε περικοπές των κουπονιών τροφίμων και ένδυσης, στη φορολόγηση των συντάξεων όσων συνταξιούχων αναγκάζονται να εργάζονται, κ.ά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org