Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απ' την ... Σκύλλα στην Χάρυβδη
  • Στο 49% η αποχή
  • Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με την αποχή να φτάνει στο 49% (έναντι 53% στον πρώτο γύρο), πραγματοποιήθηκε την Κυριακή ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία και ελλείψει πραγματικής εναλλακτικής λύσης επιβεβαίωσε τον εγκλωβισμό του λαού από την ...Σκύλλα στην Χάρυβδη.

Η συμμαχία της λεγόμενης αριστεράς (της αριστερής διαχείρισης του καπιταλισμού) που αποτελείται απο τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και το λεγόμενο Μέτωπο της Αριστεράς (Γαλλικό ΚΚ και Κόμμα της Αριστεράς) πανηγυρίζει για την κατάκτηση των 21 από τις 22 εκλογικές περιφέρειες και το 54,7% που συγκέντρωσε. Σχεδόν το σύνολο του γαλλικού Τύπου, χθες, εκτιμούσε με νόημα ότι ουσιαστικά η «συμμαχία της αριστεράς» δεν κέρδισε ψήφους από το UMP, απλώς ένας στους δύο ψηφοφόρους του Σαρκοζί δεν πήγε να ψηφίσει. Η UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) κέρδισε μόνο την Αλσατία, ενώ το ποσοστό του σε εθνικό επίπεδο δεν ξεπέρασε το 36% (εκλογές έγιναν και στις υπερπόντιες κτήσεις).

Η επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί μίλησε για «σαφή καταδίκη της πολιτικής Σαρκοζί». Ανάλογη δήλωση έγινε και από την εθνική γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ, Μαρί Ζορζ Μπιφέ. Από την άλλη, οι Πράσινοι, σαφώς ενθαρρυμένοι από την ανάδειξή τους σε τρίτη πολιτική δύναμη (12,5% στον πρώτο γύρο), έχουν, ήδη, αρχίσει να συζητούν κατά πόσο θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους Σοσιαλιστές ή θα προχωρήσουν «μόνοι τους μέσα από τη χάραξη ενός πολιτικού πλαισίου», όπως πρότεινε, χθες, και ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον Μπετίτ.

Ενισχυμένο εξήλθε το «Εθνικό Μέτωπο» του Ζαν Μαρί Λεπέν, με ποσοστό περίπου 9% σε εθνικό επίπεδο.

Με στόχο τον κατευνασμό της λαϊκής κοινής γνώμης, ο Γάλλος Πρόεδρος προχώρησε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την ήττα του κόμματός του σε μίνι ανασχηματισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Εσωτερικών Φρανσουά Μπαρουέν (στενός συνεργάτης του πρώην Προέδρου Ζακ Σιράκ) μετακινείται στο κρίσιμο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στη θέση του Ερίκ Βερτ, ο οποίος, με τη σειρά του, μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας στη θέση του Ξαβιέ Νταρκό, που, όπως όλα δείχνουν, είναι ένας από τους βασικούς «αποδιοπομπαίους τράγους».

Της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού προηγήθηκε σειρά συναντήσεων του Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο, αρχής γενομένης από τον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος ανέλαβε μερίδα της ευθύνης για την ήττα και υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα «ήταν ένα σήμα για λήψη ριζικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας (3 εκατομμύρια) και οι οικονομικές προκλήσεις». Σαρκοζί και Φιγιόν φέρονται να διαφώνησαν ως προς το εύρος του ανασχηματισμού, με τον δεύτερο να ζητά «σαρωτικές αλλαγές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ