Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Μποναμάς» για τα μονοπώλια και το νέο νομοσχέδιο Υγείας

Επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας τρίβουν τα χέρια τους ξανά
Επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας τρίβουν τα χέρια τους ξανά
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους, φορολογικές πιστώσεις στα μικρομεσαία εισοδήματα και πενιχρή βοήθεια στους φτωχούς προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που παρουσίασαν το βράδυ της Πέμπτης ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία με στόχο την αντικατάσταση του συστήματος Υγείας και περίθαλψης της πρώην κυβέρνησης Ομπάμα (γνωστό σαν Obamacare), που βέβαια είχε διαμορφωθεί επίσης με κριτήριο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που επιτείνει η αντιλαϊκή πολιτική.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να καταργήσει σταδιακά την πρόβλεψη επέκτασης του προγράμματος Obamacare για την υγειονομική κάλυψη των φτωχών (Medicaid) μέχρι το 2020, προβλέπει δραστικότερες περικοπές από το 2025, ενώ επιτρέπει στις Πολιτείες να προσθέσουν αυστηρές προϋποθέσεις για τα περίπου 70 εκατομμύρια των Αμερικανών που εξαρτώνται από το πρόγραμμα.

Στόχος των Ρεπουμπλικάνων είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου (που στη βάση του έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων) πριν την εθνική επέτειο της 4ης Ιούλη από την 100μελή Γερουσία. Ωστόσο, βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προκαλούν αντιδράσεις και επιφυλάξεις όχι μόνον Δημοκρατικών βουλευτών, αλλά και τουλάχιστον τεσσάρων από τους Ρεπουμπλικάνους που προειδοποίησαν ότι θα το καταψηφίσουν εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές.

Γενικότερα, το κείμενο του νομοσχεδίου συνιστά νέο «μποναμά» για τα μονοπώλια Ασφάλισης και Υγείας στις ΗΠΑ, τα συμφέροντα των οποίων φαίνονται εξασφαλισμένα είτε με Δημοκρατικό είτε με Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο, ανεξάρτητα και από την πλειοψηφία που διαμορφώνεται ανά διαστήματα στο δικομματικό (ως επί το πλείστον) Κογκρέσο. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως μόλις ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο, ανέβηκαν οι μετοχές των μονοπωλίων που διαχειρίζονται ασφαλιστικές εταιρείες και νοσοκομεία στις ΗΠΑ, με τον αντίστοιχο δείκτη τιμών να καταγράφει υψηλό όλο των εποχών, με αύξηση 1,1%.

Αξίζει να επισημάνει κανείς πως η παροχή υπηρεσιών Υγείας στις ΗΠΑ αφορά το 1/6 του εύρους δραστηριοτήτων της οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ