Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
34ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΕ
Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το αποτέλεσμα

Με την εκλογή της 45μελούς διοίκησης της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της 45μελούς νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι οι εργασίες του 34ου Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας στη Χαλκιδική. Ενα συνέδριο που περίτρανα επιβεβαίωσε τη στρατηγική δέσμευση της πλειοψηφίας στη στήριξη των αξιώσεων του κεφαλαίου, στη στήριξη και ανοχή της αντεργατικής πολιτικής στην υπονόμευση των εργατικών αγώνων.

Ενα συνέδριο - παρωδία, που τις δύο πρώτες ημέρες μετατράπηκε σε ντεκόρ για να παρουσιάσουν την πολιτική τους ο πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι την τρίτη ημέρα οι «εργασίες του» διεξήχθησαν σε μια γυμνή αίθουσα των 50-60 ατόμων. Πράγματι, το συνέδριο της ΓΣΕΕ τα είχε όλα: Και την ηγεσία του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και την απαραίτητη νοθεία του και την πλαστογράφηση συσχετισμών και τις ενδοπαραταξιακές ίντριγκες... Ενα πράγμα δεν είχε: Τους εργάτες. Γιατί μέσα σε ένα τέτοιο συνέδριο δε χωρούσαν ούτε οι αγωνίες τους, ούτε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Ενα συνέδριο βολικό μόνο για την εξουσία του κεφαλαίου και τους κυβερνώντες. Ενα συνέδριο που έκανε χτες τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Πεταλωτή να δηλώσει περιχαρής πως «η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει σύμμαχο το συνδικαλιστικό κίνημα με τις διεκδικήσεις, με τις προτάσεις, με τις υποδείξεις που γίνονται». Γιατί άλλωστε να μη θεωρεί σύμμαχο η κυβέρνηση μια ηγεσία που έχει κόψει τις «διεκδικήσεις της» στα μέτρα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, γιατί να μη θεωρεί σύμμαχο ένα συνδικαλισμό που κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα» και όταν οι υποδείξεις του περιορίζονται στην εύρυθμη λειτουργία και στην «ευνομία» της αγοράς εργασίας;

Οσον αφορά τις εκλογές, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ εξέλεξε 22 έδρες από 21 στο προηγούμενο συνέδριο, έδρα την οποία έχασε η παράταξη της ΔΑΚΕ που περιορίστηκε στις 11 από 12. Η παράταξη της ΔΑΣ που στηρίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εξέλεξε 9 μέλη στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, όσο είχε και στην απερχόμενη διοίκηση, ενώ 3 έδρες πήρε η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», όσες και στο προηγούμενο συνέδριο.

«Εννοείται ότι εμείς χαιρετίζουμε και θεωρούμε ότι είναι μία δικαίωση και δική μας το ότι η ΠΑΣΚΕ κέρδισε άλλη μια έδρα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ» ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν οι σύνεδροι της ΠΑΣΚΕ υποδεχόμενοι ως Μεσσία τον πρωθυπουργό τους, ψήφιζαν ομαδικώς «ΝΑΙ» στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Μόνο που οι πραγματικοί συσχετισμοί διαμορφώνονται στους δρόμους του αγώνα, εκεί με τη συμμετοχή τους ψηφίζουν οι εργαζόμενοι και εκεί κρίνεται το δίκιο τους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org