Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Περί ... τιτλοποιήσεων

Τα δημοσιεύματα των ξένων εφημερίδων γύρω από τις πρακτικές της «τιτλοποίησης» προσδοκώμενων εσόδων, των δανείων, δηλαδή, που συνάπτουν οι κυβερνήσεις με τις τράπεζες, ποντάροντας σε προβλεπόμενα για το μέλλον έσοδα και με στόχο τη βελτίωση της εικόνας των δημόσιων οικονομικών, φέρνουν στην επιφάνεια ορισμένα ζητήματα:

***

Πρώτον, αυτό που καταγγέλλουν οι κομμουνιστές, τουλάχιστον εδώ και μια δεκαετία, όταν πρωτοεμφανίστηκε η μόδα των «τιτλοποιήσεων», ότι δηλαδή, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν τις πολιτικές στήριξης του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, λεηλατούν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο όχι μόνο τον παραγόμενο πλούτο της κοινωνίας, αλλά και τον πλούτο που αναμένεται να παράξουν οι εργαζόμενοι στο μέλλον.

***

Δεύτερον, ότι η πολιτική των «τιτλοποιήσεων» μελλοντικών εσόδων αποτέλεσε ένα από τα «οχήματα» που αδίστακτα χρησιμοποίησαν οι κυβερνήσεις Σημίτη, για να ολοκληρωθεί η πολιτική ιδιωτικοποίησης μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών, που ανήκαν στο Δημόσιο, αλλά και για να προωθηθούν οι διαδικασίες εμπορευματοποίησης των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού.

***

Τρίτον, από τις αρχές του 2000, μεγαθήρια του τραπεζικού κλάδου (Ντόιτς Μπανκ, Μόργκαν Στάνλεϊ, Σίτι Μπανκ και άλλες), μόλις μυρίστηκαν το «ψητό», διαγκωνίζονται ποιος θα αναλάβει διάφορες «τιτλοποιήσεις», αφού από αυτήν τη διαδικασία τσεπώνουν ασύλληπτες προμήθειες - κέρδη και εγγυημένα επιτόκια.

***

Τέταρτον, στα πλαίσια των μεθοδεύσεων που γίνονται από το 2000 για την υπονόμευση του κοινωνικού χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης στην προοπτική της πλήρους κατάργησής του, ήταν και η «τιτλοποίηση» των μελλοντικών ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ, το οποίο, αντί να κοιτάξει να χτυπήσει την εισφοροδιαφυγή, και λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων από το κράτος, αναγκαζόταν να δανείζεται μέσω των «τιτλοποιήσεων».

***

Πέμπτον, ήδη από το 2002, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλυψε τις λογιστικές αλχημείες σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, εντοπίζοντας «τιτλοποιήσεις» ύψους 4,2 δισ. ευρώ, που εμφανίζονταν ως κρατικά έσοδα.

***

Εκτον, επειδή κάποιοι εξεπλάγησαν με την πληροφορία ότι η κυβέρνηση Σημίτη σχεδίαζε την «τιτλοποίηση» εσόδων από την Ακρόπολη, τους ενημερώνουμε ότι περί Ακρόπολης μπορεί να μη γνωρίζουμε, ωστόσο είναι πασίγνωστο ότι από το 1999, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «τιτλοποιούσε» τα αναμενόμενα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

***

Εβδομον, αποκαλύπτεται η υποκρισία και της κυβέρνησης, και της ΝΔ, και της ΕΕ, αλλά και του ξένου οικονομικού Τύπου, αφού όλοι τους γνωρίζουν άριστα ότι η μέθοδος των «τιτλοποιήσεων» κάθε αναμενόμενου εσόδου, είναι μια μέθοδος που ευρέως αξιοποιείται από επιχειρηματικούς ομίλους και κυβερνήσεις διεθνώς και με αυτήν την έννοια οι τωρινές ...αποκαλύψεις μάλλον κάπου αλλού αποβλέπουν.

***

Η υποκρισία, βέβαια, όλων αυτών δεν είναι τυχαία. Εκτός από σκοπιμότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα, αποβλέπουν και σε κάτι άλλο: Να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από ό,τι παρουσιαζόταν ακόμα και μέχρι χτες και γι' αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ακόμα σκληρότερα μέτρα.


Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ