Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε μέσο

Την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική στήριξη πρότεινε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ στον Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης, χτες το απόγευμα.

Η παρέμβαση Μεντβέντεφ έδωσε το κατάλληλο άλλοθι στον Ελληνα πρωθυπουργό να επαναλάβει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι κεραίας στην υλοποίηση του αντιδραστικού Συμφώνου Σταθερότητας και να πάρει επιπλέον ταξικά μέτρα, στο όνομα του να πετύχει τη δημοσιονομική σταθερότητα και να διασφαλίσει περισσότερο ζεστό κρατικό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Γ. Παπανδρέου, ερωτώμενος σχετικά από δημοσιογράφους, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο κατάργησης του 14ου μισθού. Μάλιστα εντελώς προκλητικά ο Γ. Παπανδρέου και ενώ έδειχνε την αντιλαϊκή πυγμή της κυβέρνησης ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να στηρίξει τις αλλαγές και τις ανατροπές».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, προσδοκώντας οφέλη για το ελληνικό κεφάλαιο. Σε συνέντευξή του στο ρώσικο πρακτορείο RIA-NOVOSTI διευκρίνισε ότι το 2009 σημειώθηκε κάμψη, της τάξεως του 80% στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, ενώ η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας προς τη Ρωσία μειώθηκε κατά 45%.

«Η παρουσία μου στη Ρωσία σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας, να αναστρέψει την τάση αυτή», είπε ο Γ. Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας νέα προνόμια και επιδοτήσεις στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αλλά και την ενθάρρυνση για «περαιτέρω επενδύσεις ρωσικών εταιρειών στην Ελλάδα, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της ναυτιλίας, των μεταφορών, της παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως και της τεχνολογίας». Σ' αυτό το πλαίσιο, συζητιέται η δημιουργία μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Θεσσαλονίκης - Μόσχας, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στην τουριστική βιομηχανία.

Τέλος, σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Ρώσος ομόλογός του Β. Πούτιν, απέδωσε την εκδήλωση της καπιταλιστική οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, θέλοντας να προβάλει τη χώρα του ενισχυμένη στον παγκόσμιο ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Οπως είπε, οι μακροοικονομικοί δείκτες στη Ρωσία «βελτιώνονται συνεχώς», αφού «στην Ευρώπη μπορεί να θεωρείται ένα εξωτερικό χρέος 50-60% του ΑΕΠ ένα "καλό" εθνικό χρέος. Εδώ στη Ρωσία όμως, έχουμε εξωτερικό χρέος 6% του ΑΕΠ. Είναι σχεδόν μηδενικό το χρέος».

Στην ίδια κατεύθυνση, υπενθύμισε με νόημα ότι «η Ρωσία συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς Οργανισμούς, είμαστε βέβαια και μέλος του G-8 και του G-20» και στάθηκε στις ρωσικές θέσεις «σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των διεθνών οικονομικών θεσμών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ