Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ «ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΟ
Ενας μεταξύ των πρώτων στους πολιτικούς ταξικούς αγώνες

Πλήθος από συντρόφους, συγγενείς, φίλους και συναδέλφους παραβρέθηκαν χτες στην πολιτική κηδεία

Ο σ. Δημήτρης Χαρός
Ο σ. Δημήτρης Χαρός
Μέσα σε κλίμα βαθιάς οδύνης και συγκίνησης, πλήθος κόσμου, συγγενείς, σύντροφοι, συνάδελφοι και συνδικαλιστές αποχαιρέτησαν χτες τον σύντροφο Δημήτρη Χαρό, στέλεχος του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Στην πολιτική κηδεία, που έγινε στο νεκροταφείο των Αγ. Αναργύρων, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στη σκεπασμένη με τη σημαία του ΚΚΕ σορό του, τιμητική φρουρά στάθηκαν οι σύντροφοί του, σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής τελετής.

Ο Δημήτρης Χαρός γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1956, από εργατική οικογένεια, οπαδούς του ΚΚΕ. Ο πατέρας του ήταν Μακρονησιώτης. Δέθηκε αναπόσπαστα με την τάξη του, την εργατιά του τόπου μας και του κλάδου. Βοήθησε τους νέους εργάτες στο δρόμο της ταξικής πάλης. Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και παρακολούθησε τα ΚΑΤΕΕ Ηλεκτρολόγων, χωρίς να ολοκληρώσει τη φοίτησή του. Εργάστηκε αρχικά στην οικοδομή και μετά στον κλάδο Τύπου και Χάρτου, υπηρετώντας τα συμφέροντα των συναδέλφων του ως εκλεγμένος συνδικαλιστής και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Το Φλεβάρη του 1976 εντάχτηκε στην ΚΝΕ και έγινε μέλος του ΚΚΕ το Μάρτη του 1977. Υπηρέτησε το Κόμμα από πολλές στελεχιακές θέσεις. Το 1983 εκλέχτηκε στη διοίκηση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων και το 2000 αναδείχτηκε πρόεδρος του ΔΣ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το θάνατό του. Το 1985 εκλέχτηκε μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Το 2001 εκλέχτηκε στη διοίκησή της και τα τρία τελευταία χρόνια ήταν γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Η δράση του καταξιώθηκε στους αγώνες μας

Τον αποχαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, του κόμματος του οποίου για 34 ολόκληρα χρόνια ο Δ. Χαρός υπήρξε στέλεχος, έκανε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΑ του Κόμματος.


Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Για τον πρόωρο χαμό του συντρόφου μας Δημήτρη Χαρού πενθούμε σήμερα. Εναν μεταξύ των πρώτων στο πεδίο των πολιτικών - ταξικών αγώνων. Κι είμαστε όλοι εδώ. Οι συγγενείς, οι σύντροφοι και οι συναγωνιστές του. Ολοι όσοι συμπορευτήκαμε μαζί του σε κοινούς πολιτικούς - ταξικούς αγώνες για ιδανικά και οράματα, για μιαν άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίκαιη, σοσιαλιστική - κομμουνιστική.

Τον αποχαιρετούμε υπογραμμίζοντας ότι η δράση του δε χάθηκε. Καταξιώθηκε στον αγώνα μας. Δεν τέλειωσε αλλά συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν, αφού ο θάνατος δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι, στο δρόμο για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να σβήσει τα σημάδια που ανεξίτηλα έβαλε στη μνήμη και στην καρδιά μας ως θαρραλέος μαχητής, άξιο στέλεχος του ΚΚΕ.

Ετσι, με θλίψη και πόνο, αποχαιρετούμε σήμερα έναν άξιο αγωνιστή, για τα ιδανικά του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος, πρωτοπόρο και αταλάντευτο μαχητή της ταξικής πάλης, που στάθηκε όρθιος σ' όλη τη διάρκεια της κομματικής ζωής του.

Τον κομμουνιστή, που με απαράμιλλη υπευθυνότητα ασκούσε τα κομματικά του καθήκοντα, μέσα από τη συλλογική δράση, όχι μόνο στο κίνημα αλλά και στην οργάνωση της δουλειάς, με κομμουνιστικά πάντοτε χαρακτηριστικά. Που ήταν ευρύτερα αποδεκτός με τις σταράτες τοποθετήσεις του. Που πάλευε μαχητικά και με επιχειρήματα, αναδεικνύοντας κάθε φορά την ευθύνη του αγωνιστή, που ταυτόχρονα τόνωνε την αναντικατάστατη συλλογικότητα. Που ασκούσε στην καθημερινή ζωή του χωρίς όρια το περιεχόμενο της ιδιότητας του κομμουνιστή, με μια υπευθυνότητα ασύγκριτη αλλά ταυτόχρονα και με μια σεμνότητα υποδειγματική. Που μιλούσε λιτά, απλά και τσεκουράτα τη γλώσσα της εργατιάς.

Μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στάθηκαν τιμητική φρουρά στη διάρκεια της πολιτικής τελετής
Μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, στάθηκαν τιμητική φρουρά στη διάρκεια της πολιτικής τελετής
Σύντροφε Δημήτρη,

Πικραθήκαμε από τον πρόωρο θάνατό σου. Για μας είσαι ένα από τα πρότυπα των αγωνιστών, που πάντοτε θα μας εμπνέει και θα μας δυναμώνει. Στάθηκες σ' όλη σου τη ζωή περήφανος κομμουνιστής, με στέρεη πεποίθηση ότι ο κόσμος θ' αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει, ότι το ΚΚΕ με τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, το πρόγραμμα και τις αρχές του, θα επικρατήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα, όταν φυσούσε ο άγριος άνεμος της αντεπανάστασης, στάθηκες βράχος ακλόνητος, υπερασπιστής του σοσιαλισμού και του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, κόντρα στις επιθέσεις των αστών και των οπορτουνιστών.

Φεύγεις, σύντροφε, και μας αφήνεις μια πλούσια κληρονομιά.

Αφήνεις παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής σου, στο δύσκολο μα όμορφο αγώνα μας για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας και το όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Θα σε θυμόμαστε, θα σε σκεφτόμαστε στους καθημερινούς αγώνες. Δε θα ξεχνάμε αυτά που έλεγες, που έπραττες, γιατί είσαι και εσύ μέρος της συλλογικής πείρας και δράσης του Κόμματος.

Η αγωνιστική σου αξιοπρέπεια και προσφορά, το παράδειγμά σου, που μένουν, η αναγνώριση της πολύπλευρης δράσης σου, η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας για σένα, ας είναι μικρή παρηγοριά για την αγαπημένη σου σύζυγο και συντρόφισσά μας Ελένη, τον αγαπημένο σου γιο και σύντροφό μας Θοδωρή, για όλους τους συγγενείς σου.

Σύντροφέ μας Δημήτρη,

Εσύ εκπλήρωσες στο ακέραιο το καθήκον σου. Υπερασπίστηκες με σθένος τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Εδωσες όλες σου τις δυνάμεις στο κόμμα της.

Σε αποχαιρετούμε με μια υπόσχεση: Αντλώντας κουράγιο και δύναμη από το παράδειγμά σου, χαλυβδώνουμε την πίστη μας στα ιδανικά μας. Οι εργάτες θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των σοβαρών καθηκόντων. Για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη λαϊκή αντεπίθεση, βάζοντας πλώρη για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Γεια σου σύντροφε Μήτσο».

Συνεχίζουμε αποφασιστικά και αταλάντευτα

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ο Γιάννης Τόλης, πρόεδρος τους ΔΣ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Μια υπόσχεση μπορούμε να σου δώσουμε, ότι θα προσπαθήσουμε να παλέψουμε, όπως κι εσύ αποφασιστικά και αταλάντευτα πάλεψες, για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Στους καθημερινούς αγώνες, στη μάχη για την ανασύνταξη και οικοδόμηση του Κόμματος θα σε έχουμε ως παράδειγμα τιμώντας τη μνήμη σου, δίνοντας τη μάχη της απεργίας στις 24 του Φλεβάρη, ενάντια στο μαύρο μέτωπο, τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη ρήξη και την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων».

Ο Κώστας Λιαπάτης, εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέφερε: «Με τη συνολική στάση και δράση σου για τα καθημερινά προβλήματα στην προοπτική μιας δίκαιης κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, υπηρέτησες επάξια τις αξίες, τα οράματα και τα ιδανικά της εργατικής τάξης».

Στην κηδεία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από τις Ενώσεις στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος αποχαιρέτησε εκ μέρους τους τον Δ. Χαρό. Με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Δ. Χαρού και υπογραμμίζει «τις αρχές, το ήθος και την αγωνιστικότητά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ