Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Δικομματική συνενοχή και στη συγκάλυψη

Ο χειρισμός της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη δείχνει προσπάθεια να απαλλαγούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - πολυεθνική από τις ευθύνες

Οι μέχρι τώρα καταθέσεις δείχνουν προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική ουσία του υπαρκτού σκανδάλου με τις μίζες
Οι μέχρι τώρα καταθέσεις δείχνουν προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική ουσία του υπαρκτού σκανδάλου με τις μίζες
Tην εκτίμηση ότι το κατηγορητήριο που στήθηκε από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση «ΖΗΜΕΝΣ» έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να «πέσει» η υπόθεση και να απαλλαγούν τόσο η γερμανική πολυεθνική, όσο και στελέχη των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έπαιρναν χρήματα από «τα μαύρα ταμεία» της «Ζήμενς», μετέφερε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο δικηγόρος Γ. Μαντζουράνης.

Ο δικηγόρος είχε μηνύσει τον ανακριτή της υπόθεσης «Ζήμενς» Ν. Ζαγοριανό, επειδή δεν του έδινε αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να ετοιμάσει την υπεράσπιση του πελάτη του, στελέχους του ΟΤΕ, Γ. Σκαρπέλη. Καταθέτοντας στην Εξεταστική, είπε ότι για τη συσκότιση της υπόθεσης στήθηκε μια πολιτική και δικαστική μηχανή με όργανο τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, τον οποίο ο Γ. Μαντζουράνης χαρακτήρισε «χειραγωγήσιμο», εξ ου και η επιλογή του ως ανακριτή.

Η μεθόδευση των ερευνών, είπε, βόλευε και τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και τόνισε ότι η σχετική δικογραφία επίτηδες δεν έσπασε ανά σύμβαση που υπέγραφε η «Ζήμενς» με το κράτος, αλλά χωρίστηκε σε χρονικές περιόδους που περιελάμβαναν και τις δύο κυβερνήσεις. Τόνισε επίσης ότι το κατηγορητήριο κατά της «Ζήμενς» ήταν απλώς για «εξαπάτηση» και όχι για δωροδοκία, βοηθώντας έτσι τη γερμανική πολυεθνική να το αντικρούσει εύκολα και να σωθούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κατά τον Γ. Μαντζουράνη, οι δικαστές Αθανασίου και Ζαγοριανός πήγαν στη Γερμανία για να ανακρίνουν τον Σίκατσεκ που ήταν υπεύθυνος των «μαύρων ταμείων» της «Ζήμενς». Ο Γερμανός ζήτησε εγγυήσεις ότι δε θα διωχθεί στην Ελλάδα για όσα καταθέσει και οι δύο δικαστές το δέχθηκαν, παρά το ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο με βάση τα ισχύοντα στην Ελλάδα.

Σοβαρό ενδεχόμενο ο συμβιβασμός

Στη διάρκεια της κατάθεσης έκανε αναφορές και για πολιτική συγκάλυψη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα. Σε ερώτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη εάν είναι δυνατόν να υπάρχει σχέδιο συγκάλυψης στο οποίο να μετέχουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ίδια η «Ζήμενς», είπε ότι θεωρητικά μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, υπενθυμίζοντας ότι το σκάνδαλο άρχισε από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με τη «Ζήμενς» και έκλεισε με συμβιβασμό των δύο μερών. Τέλος, σε σχετική ερώτηση του Θ. Παφίλη εάν πιστεύει ότι θα βρεθεί άκρη, είπε ότι από το δικαστικό σώμα δεν υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση.

Η Επιτροπή χτες συζήτησε και το ενδεχόμενο να καλέσει προς εξέταση τον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει σε ιστοσελίδα του, ο τελευταίος έχει στα χέρια του ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ του Μ. Χριστοφοράκου και δυο δικηγόρων, σχετικές με την υπόθεση των μαύρων ταμείων στην Ελλάδα. Το υλικό είναι γνωστό και στη γερμανική Δικαιοσύνη (απ' όπου επίσης έχει ζητηθεί), δεν αξιοποιήθηκε όμως, αφού θεωρείται προϊόν υποκλοπής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ