Σάββατο 13 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Από τύχη δεν υπήρξαν πολλά θύματα...

Περιοδεία κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης στο Στρατώνι, που έχει βουλιάξει στη λάσπη, και στο Γομάτι

Motion Team

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε χτες ο νομάρχης Χαλκιδικής να κηρυχθούν πολλές περιοχές του νομού μετά τις καταστροφικές συνέπειες που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, οι περιοχές όπου έγιναν τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα και σε κοινόχρηστα δίκτυα είναι οι δήμοι Σταγείρων - Ακάνθου, Παναγίας, Αρναίας, Τορώνης, Σιθωνίας, Μουδανιών, Κασσάνδρας και Πολυγύρου. Επίσης, η Νομαρχία ζητά από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών να προχωρήσουν στον καθορισμό των πληγεισών από τη θεομηνία περιοχών και την ένταξή τους σε προγράμματα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων.

Χτες, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Η περιοδεία άρχισε από το Στρατώνι, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς το χωριό έχει βουλιάξει στη λάσπη. Είναι ευτύχημα που δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες, όταν οι δρόμοι έγιναν ορμητικοί χείμαρροι μεταφέροντας τεράστιους όγκους με λάσπες, πέτρες, κορμούς δέντρων. Μέσα στο χωριό οι δρόμοι «άνοιξαν» στα δύο. Οχι μόνο πλημμύρισαν τα περισσότερα σπίτια, αλλά ακόμη και οικιακός εξοπλισμός παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε στη θάλασσα. Πολλά ΙΧ καταστράφηκαν όταν κατέληξαν στις αυλές σπιτιών και σε τοίχους που κατέρρευσαν. Στην παραλία τα καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Χτες άρχισε η καταγραφή των ζημιών από συνεργεία της Νομαρχίας σε επιχειρήσεις και κατοικίες του Στρατωνίου.

Το Στρατώνι, μια μέρα μετά τις πλημμύρες

Motion Team

Το Στρατώνι, μια μέρα μετά τις πλημμύρες
Επίσης, το κλιμάκιο του Κόμματος επισκέφθηκε το χωριό Γομάτι, το οποίο, όπως και το Στρατώνι, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές σε υποδομές και σε σπίτια μετά την υπερχείλιση τοπικού ρέματος.

Μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με δημάρχους των πληγεισών περιοχών και το νομάρχη Χαλκιδικής, ο Αγγ. Τζέκης δήλωσε ότι θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις πλημμύρες στη Χαλκιδική, είτε πρόκειται για μαγαζιά, είτε για κατοικίες, είτε για κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κλπ. Επίσης να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών, καθώς η υδροδότηση έχει σταματήσει στο Στρατώνι και το Γομάτι από τις ζημιές που έχει υποστεί, ενώ έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου και λόγω κατολισθήσεων είναι επικίνδυνη η διέλευση σε πολλά σημεία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η πρόσβαση σε πολλούς οικισμούς στη Σιθωνία γίνεται μόνο μέσα από τη θάλασσα.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν ο Βασ. Τασούλας, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ο Σωκράτης Γραβαλάς, μέλος της ΝΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ.

Και δεύτερη νεκρή στην Καβάλα

Σημειώνεται ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τετάρτης στα Κηπιά Καβάλας, μια 74χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο εγκαταλειμμένου παρακείμενου σπιτιού, που διαβρώθηκε λόγω της νεροποντής. Επίσης, μια 84χρονη, που ήταν μαζί της, τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί με κατάγματα.

Στο μεταξύ, κρίσιμη ήταν χτες η κατάσταση, εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της στάθμης του ποταμού Εβρου και των παραποτάμων του. Στα όρια συναγερμού έφθασε η στάθμη σε ορισμένους σταθμούς του Β. Εβρου, ενώ, μετά την τεχνητή ρήξη του αναχώματος που επιχειρήθηκε προχτές το απόγευμα στην περιοχή του Φερών, παρατηρήθηκε πτώση λίγων εκατοστών σε Κήπους και Πέταλο. Τα νερά έχουν πλημμυρίσει, συνολικά, εκτάσεις που ξεπερνούν τα 5.500 στρέμματα, ενώ η κατάσταση με την αύξηση των υδάτινων όγκων του Εβρου και των παραποτάμων του επιδεινώνεται από χτες το πρωί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι πλημμύρες ολοκλήρωσαν την καταστροφή από τις περσινές πυρκαγιές(2020-08-15 00:00:00.0)
Ανυπολόγιστες οι ζημιές(2014-12-12 00:00:00.0)
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στον Εβρο(2010-02-19 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στα ελαιόδεντρα(2003-08-13 00:00:00.0)
Διακόσιες χιλιάδες «διά πάσαν νόσον ...»(2000-10-11 00:00:00.0)
Η πρώτη βροχή έφερε θάνατο(2000-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ