Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Στήριξη στην «πράσινη» κερδοφορία

Σε διεθνή διάσκεψη για το περιβάλλον στο Αμπού Ντάμπι μίλησε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τη στήριξή του στην «πράσινη ανάπτυξη» και τα επιχειρηματικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρόσφερε ο Καρ. Παπούλιας, πλέκοντας ταυτόχρονα το εγκώμιο της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Μιλώντας στη διεθνή διάσκεψη για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου που πραγματοποιείται στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι η «δέσμευση» (για λόγους ανταγωνισμού) της ΕΕ για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και η ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνδέεται «με την προσπάθεια της Ευρώπης να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τρίτες χώρες».

Ουσιαστικά, ο Κ. Παπούλιας παρουσίασε την «πράσινη ανάπτυξη» και την αξιοποίηση των ΑΠΕ ως «φάρμακο διά πάσαν νόσον» (του καπιταλισμού). Από το ότι «θα συμβάλουν στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής», μέχρι ότι μπορεί «να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας», επειδή τάχα στην ενεργειακή σκακιέρα θα μπορούν να έχουν λόγο και έργο και οι χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους «αξιοποιώντας τη δύναμη του αέρα, της γης, του ήλιου και της θάλασσας».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι «επιδίωξή μας είναι να αξιοποιήσουμε τις συγκεκριμένες δυνατότητες σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα σημαντικός πόλος επιχειρηματικής και διπλωματικής δράσης», αναδεικνύοντας ιδιαίτερα την «ελληνική πρωτοβουλία» για την Πράσινη Ανάπτυξη και τη συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ