Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αξιοποιεί την κρίση για να τσακίσει δικαιώματα

Αντιλαϊκή πυγμή αλλά και επικοινωνιακοί ελιγμοί για να αποτραπεί ένας γενικευμένος ξεσηκωμός

Το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων βρίσκεται υπό διωγμό, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τον ενιαίο ταξικό ξεσηκωμό
Το σύνολο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων βρίσκεται υπό διωγμό, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τον ενιαίο ταξικό ξεσηκωμό
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αντιλαϊκή επέλαση της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα, ενώ από χτες προστέθηκε και η επίθεση σε βάρος της αγωνιζόμενης φτωχής και μεσαίας αγροτιάς.

Με «όχημα» τον ψευδεπίγραφο «κοινωνικό διάλογο» και ποντάροντας στη δεδομένη συναίνεση της ΝΔ, η κυβέρνηση επιταχύνει τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την κρίση για να τσακίσει τα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Την ίδια στιγμή στο κυβερνητικό στρατόπεδο συντηρείται το σικέ παιχνίδι των «δύο γραμμών», με την κοινοβουλευτική ομάδα και τον κομματικό μηχανισμό δήθεν να ελέγχουν και να ασκούν κριτική στις αποφάσεις των υπουργών.

Προκειμένου να αποτρέψει ένα γενικευμένο ξεσηκωμό, που θα τη φέρει αντιμέτωπη με τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να παραπλανήσει το λαό, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα αποφασιστικότητα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών σχεδιασμών της.

Ευκαιρία για το κεφάλαιο η κρίση

Περιγράφοντας ακριβώς αυτούς τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τόνισε: «Μετατρέπουμε την κρίση σε ευκαιρία για τη ριζική αναδόμηση της χώρας οικονομικά, θεσμικά και διοικητικά. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται σύσσωμη η κυβέρνηση (...) Μέσα από ουσιαστικό και χωρίς προσχήματα διάλογο για όλα τα προβλήματα του τόπου (...) Με θάρρος και υπευθυνότητα ανοίγουμε όλα τα θέματα, μεγάλα και μικρά ζητήματα άμεσα (...) Δεν ασκούμε πολιτική διαχείρισης. Εφαρμόζουμε πολιτική ριζικών και δίκαιων ανατροπών».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Πεταλωτής απαίτησε από τους φτωχούς αγρότες να «μην κλείσουν τους δρόμους» και να υποταχθούν στα αποτελέσματα του «κοινωνικού διαλόγου» που έχει στήσει η κυβέρνηση για το «αγροτικό ζήτημα». Παράλληλα, ο ίδιος προανήγγειλε την επιβολή φόρου για την «ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων», που θα απαλλάξει τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους και θα επιβαρύνει τους εργαζομένους.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στη σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, παρουσίαζε τις «ανατροπές» που θα περιλαμβάνει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για την Κοινωνική Ασφάλιση και το πακέτο των νέων φόρων που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση.

Επιχειρεί να θολώσει τα νερά

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει ακάθεκτα το αντιλαϊκό της «έργο», στελέχη της επιχειρούν να «θολώσουν τα νερά» και να τονώσουν το ήδη φθαρμένο «προφίλ» της νέας διακυβέρνησης.

Σε αυτή τη γραμμή, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ υποστήριξε: «Είναι αδιανόητο οι βουλευτές να μένουν άφωνοι, να αδιαφορούν, να εμφανίζονται ασυνεπείς στις πολιτικές τους δεσμεύσεις - οι βουλευτές δεν είναι ούτε μαριονέτες, ούτε χειροκροτητές».

Βέβαια, αμέσως μετά τις ανέξοδες κορόνες, έσπευσε να προσθέσει ότι όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «στηρίζουμε αποφασιστικά την κυβέρνηση και τους υπουργούς». Ο Χρ. Παπουτσής φρόντισε επίσης να σημειώσει ότι «όλοι οι Ελληνες θα πληρώσουμε το λογαριασμό που μας άφησε η ΝΔ», στέλνοντας μήνυμα σκληρής λιτότητας στα λαϊκά στρώματα.

Το στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το νομοσχέδιο για την επιβολή των έμμεσων φόρων σε ποτά και τσιγάρα και για τις γονικές παροχές.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είχαν εμφανιστεί να διαφωνούν με τον τρόπο που κατατέθηκε η τροπολογία, αλλά όχι με το περιεχόμενό της, πιέζοντας ώστε να μετατραπεί σε νομοσχέδιο, χτες, με συνοπτικές διαδικασίες ενέκριναν το νομοθέτημα στην αρμόδια Επιτροπή και το ίδιο αναμένεται να γίνει σήμερα στην Ολομέλεια, ώστε να γίνει νόμος το σκληρό χαράτσι.

Απόλυτος αντιλαϊκός συντονισμός

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σε ομιλία του στη Βέροια αρχικά υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση δεν είναι λόχος» και ότι μέσα σ' αυτή «θα υπάρχουν αντιθέσεις, διενέξεις, ενδεχομένως και συγκρούσεις», φροντίζοντας όμως να ξεκαθαρίσει ότι «οι διαφορετικές απόψεις δεν δημιουργούν πρόβλημα στο κυβερνητικό έργο» και έφερε ως παράδειγμα την υλοποίηση της συμφωνίας για την παράδοση του λιμανιού στην κινεζική πολυεθνική «Cosco».

Ο Θ. Πάγκαλος φρόντισε να στείλει και το αυταρχικό μήνυμα της κυβέρνησης δηλώνοντας «σε όσους αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε», δείχνοντας ότι πίσω από τη δήθεν «διαβούλευση» κρύβεται η υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων έτσι όπως αυτές έχουν προαποφασιστεί.

Η κυβέρνηση προσπαθεί ακόμα να συγκαλύψει την απροκάλυπτη ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, χτες, ο Γ. Πεταλωτής επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, που μίλησε για «ακυβερνησία», χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» τη δήλωσή του.

Τέλος, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τα δημοσιεύματα που έφεραν την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, να έχει δώσει την παραίτησή της στον πρωθυπουργό με αφορμή τις παρατηρήσεις που δέχτηκε για να αλλάξει διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ