Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΣΧΑΤΟΙ ΠΡΩΤΟΙ

ΕΝΑΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ: «Ποτέ άλλοτε, από τότε που άρχισε η ιστορία της ανθρωπότητας, δεν έπεφταν να κοιμηθούν νηστικοί τόσοι πολλοί άνθρωποι όσοι σήμερα (...) αυτοί που μας έτρεφαν έμειναν χωρίς καμιά προστασία (...) μια χούφτα γιγάντιες επιχειρήσεις επέβαλαν τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της παραγωγής και της διανομής τροφίμων (...) Η κοινή ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική όξυνε τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών. Το 70% των αγροτικών ενισχύσεων κατέληξε στα χέρια του 20% των μεγαλύτερων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Ετσι, σε παραδοσιακά αγροτικές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ο ενεργός αγροτικός πληθυσμός αποδεκατίστηκε: μειώθηκε στο ένα πέμπτο από αυτό που ήταν το 1950 (...) Οι αγρότες είναι οργισμένοι. Οι ρίζες τους είναι βαθιές στο χώμα που δουλεύουν, όσο χρειάζεται για να μπορούν να καταλαβαίνουν ότι ο κόσμος μας πηγαίνει ανάποδα. Είναι ένας κόσμος με κυκλώματα διανομής που τους στραγγαλίζουν και με τρόπους παραγωγής που θέλουν να τους μετατρέψουν σε εξαρτήματα των μεγάλων αγροτοβιομηχανικών επιχειρήσεων. Αυτοί που θα τους άξιζε να ήταν οι πρώτοι, έχουν καταντήσει οι έσχατοι» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ)

ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ: «Δεν προσδιόρισε η υπουργός, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι και τα τρόφιμα, τι θα κάνει το υπουργείο της για να χτυπηθούν οι μεσάζοντες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται αγρίως και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Συμπέρασμα που προκύπτει από τα συμφραζόμενα: Δεν θα κάνει τίποτε. Αν, όμως, οι παραγωγοί συνδεθούν με τους καταναλωτές, μέσω ενός ισχυρού καταναλωτικού κινήματος, μπορεί να συμπιεστούν οι μεσάζοντες» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ ΔΕ ΚΡΥΒΕΤΑΙ: «Ποιος θα πληρώσει τη νύφη; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά απερίφραστα: όλοι μας, με τους έμμεσους φόρους (...) γιατί μας τα λέει όλα αυτά σήμερα; (...) μας προϊδεάζει για μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, αλλά δεν συμπεριλήφθηκαν σε πρώτη φάση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για να μην υπάρξει ενδοκυβερνητική γκρίνια, εσωκομματική σύγκρουση και κοινωνική έκρηξη» (η Γ. Αντωνοπούλου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ