Τρίτη 19 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Παιάνες στον «Καλλικράτη» από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • Τη συμφωνία τους στο περιεχόμενο της νέας διοικητικής αλλαγής κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα - πλην του ΚΚΕ - χτες, πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Ενωσης
  • Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης και όχι αποσπασματική διοικητική συνένωση

Eurokinissi

Με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να αναδεικνύουν ως «εθνική υπόθεση» τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας και αυτούς της ΝΔ να υπονοούν μικροκομματικές σκοπιμότητες στη χάραξη των ορίων των νέων διοικητικών μηχανισμών, χωρίς βεβαίως να διαφοροποιούνται ως προς την «αναγκαιότητα» του «Καλλικράτη» (σ.σ. όπως τιτλοφορείται η μεταρρύθμιση) ξεκίνησαν οι εργασίες της χτεσινής πρώτης μέρας του ετήσιου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Από κοντά και οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων - πλην του ΚΚΕ - να καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς μείωσης των δήμων και συγκρότησης αιρετών Περιφερειών, εστιάζοντας στις τεχνικές λεπτομέρειες που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματική υλοποίηση του εγχειρήματος. Ενα εγχείρημα που εντελώς αυθαίρετα προβλήθηκε ότι φέρει τη συναίνεση του ελληνικού λαού, ο οποίος αναμένεται να επωμιστεί ακόμα περισσότερα βάρη, αφού ανάμεσα σε άλλα, ο «Καλλικράτης» προβλέπει τη μεταφορά καίριων αρμοδιοτήτων στους δήμους, η άσκηση των οποίων θα γίνεται με τη γνωστή ληστρική μέθοδο της ανταποδοτικότητας.

Αλλωστε, όπως είπε καθαρά ο πρωθυπουργός, «το σχέδιο "Καλλικράτης" είναι μια αναγκαία τομή για τη δημοσιονομική ανάπτυξη της χώρας... και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης». Είναι δηλαδή, απόλυτα αναγκαίος για να υλοποιηθεί η κυρίαρχη πολιτική. Oπως καταδεικνύουν, δε, τόσο το κείμενο διαβούλευσης που κατέθεσε η κυβέρνηση όσο και οι μέχρι τώρα ομόφωνες αποφάσεις των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, το κράτος ενισχύει τον επιτελικό του ρόλο, κατευθύνοντας και ελέγχοντας την υλοποίηση των πολιτικών του από τους δήμους και τις Περιφέρειες.

Σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του στην παραγωγή και διαχείριση κοινωνικών δημόσιων αγαθών, που θα αναλάβουν ιδιώτες επιχειρηματίες. Με λίγα λόγια, ο «Καλλικράτης» προωθείται ως ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη δημιουργία καλύτερων πλαισίων δράσης του κεφαλαίου. Κατά τα άλλα, «γνώμονας είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτηση των αναγκών του», όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, χωρίς να διευκρινίσει βέβαια ότι η ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στους εργαζόμενους συνεπάγεται και τον αποκλεισμό κάποιων από αυτές, εφόσον θα χρειάζεται να πληρώνουν. Από την τοποθέτησή του έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία οικονομική πρόβλεψη για τη στήριξη της μεταρρύθμισης. Θα γίνει ...διαβούλευση, όπως είπε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες που υπάρχουν.

Το «κονσέρτο» των ομιλιών που αντήχησαν χτες στο Μέγαρο Μουσικής, όπου και έγινε η έναρξη των εργασιών, συμπλήρωσαν η «αγωνία» του Αντ. Σαμαρά να μη γίνει πρόχειρα, χωρίς διάλογο και με μικροκομματικές σκοπιμότητες η μεταρρύθμιση και η ...απογοήτευση του προέδρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα που η κυβέρνηση πάτησε πάνω σε ιδέες του κόμματός του για «να τις κάνει λιώμα».

Οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚΝΑ, Ν. Κακλαμάνης, Δ. Δράκος και Δ. Καλογερόπουλος (πρόσκεινται στη ΝΔ) αντίστοιχα, επανέλαβαν εκ νέου τη συναίνεσή τους στην μεταρρύθμιση, ζητώντας επαρκή χρηματοδότηση, αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου χωροταξικού. Καταθέτοντας την κεντρική εισήγηση της ΚΕΔΚΕ, ο πρόεδρός της Ν. Κακλαμάνης υπονόησε ότι ο αριθμός (370) των νέων δήμων που έχει δώσει η κυβέρνηση σημαίνει ότι αυτοί έχουν ήδη προσδιοριστεί, κάτι που διέψευσε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, λέγοντας ότι «θα συζητήσουμε πρώτα μαζί σας». Ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε ισχυρές αρμοδιότητες στους νέους δήμους και πρότεινε τη διαμόρφωση ενός ειδικού αυτοδιοικητικού ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του μεγάλου ΕΣΠΑ.

Δομική ανατροπή λαϊκών δικαιωμάτων

«Θεμελιώδης αλλαγή που θα μας επιτρέψει να αποτινάξουμε το απολίθωμα του πιο συγκεντρωτικού κράτους στην ΕΕ» χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ο Γ. Παπανδρέου. Οταν, η όποια αποκέντρωση λειτουργιών επιχειρείται, όχι μόνο δεν περιορίζει αλλά ενισχύει τον ελεγκτικό επιτελικό ρόλο του κράτους. Αλλωστε στην κατεύθυνση αυτή δημιουργούνται και οι εφτά Γενικές διευθύνεις. Ο πρωθυπουργός, έκανε σαφές ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια απαραίτητη δομική αλλαγή για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας και την έξοδό της από την αφόρητη οικονομική κατάσταση που την οδήγησαν οι εγκληματικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Σε μια προσπάθεια να πείσει για δήθεν αντίληψη «αποκέντρωση της εξουσίας», είπε ότι η κυβέρνηση έκλεισε το κεφάλαιο ρουσφέτι στις προσλήψεις. Τι κι αν διατηρεί την ομηρία και την ανασφάλεια; Συμπλήρωσε ότι η νέα διοικητική διάρθρωση θα στηριχθεί με πόρους, (σ.σ. στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, όπως συμπλήρωσε) και με επιχειρησιακό σχέδιο (από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, έκανε λόγο για «σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες», επαναβεβαιώνοντας ωστόσο τη συναίνεση του δικομματισμού στη μεταρρύθμιση. Κατέθεσε τη σύμφωνη θέση της ΝΔ για τη διάρθρωση της χώρας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ζήτησε δε ο σχεδιασμός και η χάραξη των ορίων των νέων Περιφερειών και των νέων δήμων να προηγηθεί. Σε μια δε προσπάθεια να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της «αποκομματικοποίησης της περιφέρειας», είπε ότι η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβασή της στην έκφραση των τοπικών κοινωνιών και ιδιαίτερα των μικρότερων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνολικό σχέδιο για τη μεταρρύθμιση

Παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα(βλ. σελίδα 16 - 17) και παρά ακόμη την πάγια διαφοροποίηση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στις αποφάσεις της ΚΕΔΚΕ που προκρίνουν ως αναγκαιότητα τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση, ο Αλ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του δήλωσε: «Κανείς σε αυτήν εδώ την αίθουσα δεν είναι αντίθετος στην διοικητική μεταρρύθμιση», είπε. Δεν ξέρουμε αν ήθελε συνειδητά να απαξιώσει τη μόνη ουσιαστικά διαφορετική πολιτική αντίληψη που εκφράζεται στον αυτοδιοικητικό χώρο και κάνει σαφές ότι «καμία διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη, δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και στην ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες, τους συνταξιούχους, εφόσον υπάρχει εξουσία των μονοπωλίων».

Ο ίδιος διεκδίκησε τα εύσημα για λογαριασμό του χώρου του, ως «οι πρώτοι που επισημάναμε την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας περιφερειακή διοικητική διάρθρωση, με διοικητική αποκέντρωση, ταυτόχρονα όμως με φορολογική μεταρρύθμιση». Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δίκιο, καθώς το κόμμα του έχει πρωτοστατήσει τόσο στην απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους, όσο και στην προώθηση της μερικής απασχόλησης σε αυτούς, αλλά και στην παραίτηση από τη διεκδίκηση ενός αυξημένου ποσοστού χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χτες, παρόλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε την έλλειψη πόρων του θεσμού και την παρακράτηση χρημάτων των δήμων από τις κυβερνήσεις. Κατά τα άλλα ζήτησε από την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει αποσπασματικά τη διοικητική συνένωση, χωρίς συνολικό σχέδιο μεταρρύθμισης.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε βιαστικό το εγχείρημα της κυβέρνησης. Ζήτησε δε η κεντρική εξουσία να κρατήσει μόνο τις ένοπλες δυνάμεις και τις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό, καθώς επίσης και να δημιουργηθούν 15 περιφέρειες με 25 δημάρχους έκαστη. Στην πραγματικότητα, όσα πρότεινε δεν ξεφεύγουν από την ουσία της μεταρρύθμισης, παρά μόνο στη μορφή που έχει ο νέος διοικητικός χάρτης αλλά και στον τρόπο που θα υποστεί φορολογική αφαίμαξη το λαϊκό εισόδημα για να μπορεί να ασκεί τις νέες αρμοδιότητες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ