Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαθητεία όπως ... δουλεία

Με πρόσκλησή της, η εταιρεία «Job and Practice» (εταιρεία «ενοικίασης») καλεί ελληνικές τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να παραβρεθούν σε συνέντευξη και επιλογή (!) μαθητών στη Ρίγα Λετονίας στις 19 - 20 - 21 Φλεβάρη, προκειμένου να «καταρτιστούν»... στις επιχειρήσεις τους. Γι' αυτήν την υπηρεσία της η εταιρεία χρεώνει 50 ευρώ «το κεφάλι» με ανώτερο όριο την 6μηνη «κατάρτιση», ποσό που καταβάλλεται εφ' άπαξ. Ορίζει, επίσης, στις επιχειρήσεις ότι οι μαθητές θα πληρώνονται από 300 - 350 ευρώ το μήνα για 40 ώρες τη βδομάδα ή 350 - 410 για 48 ώρες τη βδομάδα.

Βέβαια η δουλεμπορική δραστηριότητα καμία σχέση δεν έχει με την κατάρτιση των μαθητών, αφού καθαρά διευκρινίζεται και στη σχετική πρόσκληση ότι «οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε διάφορες θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησής σας και κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για 3, 4 ή και 6 μήνες (Μάη - Οκτώβρη).

Πρόκειται, ωστόσο, για μια άκρως αναγκαία δραστηριότητα τόσο για τη δουλεμπορική επιχείρηση όσο και γι' αυτή που θα απασχολεί τους μαθητές, αφού και οι δυο κερδίζουν χρήμα από την άθλια αυτή εκμετάλλευση των μαθητών που θα δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί με τους χειρότερους εργασιακούς όρους. Και για να μην ξεχνιόμαστε το καθεστώς της ενοικίασης του σύγχρονου αυτού δουλεμπορίου νομιμοποίησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρούν και ενισχύουν εναλλάξ οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, προστατεύοντας και με αυτόν τον τρόπο τα κέρδη των επιχειρήσεων ενάντια στην πλήρη και σταθερή εργασία.


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ