Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Συναντήθηκαν ξανά για την αποδιάρθρωση της ακτοπλοΐας

Το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας δεν ενημέρωσε για τη συνάντηση που έγινε σχετικά με τον Κανονισμό 3577/92 της ΕΕ

Μία ακόμα συνάντηση έγινε χτες, στο πλαίσιο του «διαλόγου» κυβέρνησης και ακτοπλόων εφοπλιστών για την πλήρη εφαρμογή του Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες, που πρακτικά σημαίνει παραπέρα αποδιάρθρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και οργανικές συνθέσεις - «λάστιχο» όπου θα κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία.

Χτες το μεσημέρι, έγινε μία ακόμα συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) Απ. Βεντούρη και Αν. Αγαπητό, αντίστοιχα. Ερωτήματα προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου αναφερόταν προς τους ναυτιλιακούς συντάκτες ότι δε «γίνεται καμία συνάντηση», γεγονός που αποδόθηκε δύο τουλάχιστον ώρες μετά τη συνάντηση σε ...«λάθος συνεννόηση».

Το υπουργείο δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τη συζήτηση, ωστόσο το απόγευμα η ΕΕΝ εξέδωσε δελτίο Τύπου, στο οποίο ανέφερε ότι: «Επικράτησε κλίμα συνεργασίας και συζητήθηκε η πρόταση της Ενωσης, προκειμένου να επιτευχθεί κατά τον αποτελεσματικότερο, λειτουργικότερο και ταχύτερο τρόπο η προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας προς το Κοινοτικό Δίκαιο και να θεσμοθετηθεί ένα επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο για τις θαλάσσιες μεταφορές της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα της επιβατηγού ελληνικής ναυτιλίας».

Την ίδια στιγμή, για την κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με τις «υπηρεσίες» που προσφέρουν οι εφοπλιστές, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται και απλόχερα από τον κρατικό προϋπολογισμό με την «πατέντα» των άγονων γραμμών, ορισμένα τελευταία παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:

  • Από τις 29 Δεκέμβρη έχει να προσεγγίσει καράβι το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου που καλύπτει ολόκληρη τη νότια πλευρά της Ικαρίας.
  • Στο νησί των Φούρνων προσεγγίζει πλοίο μία φορά τη βδομάδα και αυτή αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
  • Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κάσος, ενώ συνολικά προβληματικές είναι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για την πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου.

Το περασμένο Σάββατο, το επιδοτούμενο πλοίο «ΠΡΕΒΕΛΗ» της ΑΝΕΚ δεν «έπιασε» στην Κάσο, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες των 40 επιβατών που περίμεναν να αποβιβαστούν. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του νησιού την Κυριακή. Φορείς του νησιού καταγγέλλουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πλοίο δεν εκτελεί το επιδοτούμενο δρομολόγιό του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ