Τρίτη 12 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Κινδυνολογεί με «τ' άδεια ταμεία»

Χρήματα υπάρχουν αλλά δίνονται στη μεγαλοεργοδοσία, τονίζουν ΚΚΕ και ΠΑΜΕ

Τέλος δεν έχει το μπαράζ κινδυνολογίας εκ μέρους του υπουργείου Απασχόλησης, προκειμένου να διαμορφώσει το κατάλληλο κλίμα και να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μπροστά στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων. Χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Α. Λοβέρδος έδωσε συνέχεια στο ρεσιτάλ των κυβερνητικών εκβιασμών και μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «REAL FM» απείλησε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθεί το επίδομα ανεργίας.

Οπως ισχυρίστηκε «...την Τετάρτη τελειώνει το ρευστό, από Πέμπτη υπάρχει πρόβλημα να δώσουμε το επίδομα ανεργίας, τα ταμεία είναι άδεια...»! Σχολιάζοντας τη νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημείωσε: «Ο υπουργός Εργασίας κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Ο ίδιος και οι προκάτοχοί του υπουργοί στελέχη των κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μετέτρεψαν τον ΟΑΕΔ σε μεγάλο πορτοφόλι άντλησης χρημάτων για τους καπιταλιστές. Να αναζητήσουν τα χρήματα εκεί που τα έδωσαν απλόχερα. Από την εργοδοσία».

Πολύ περισσότερο που τα χρήματα του ΟΑΕΔ προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την εργασία των εργαζομένων, μέσω των κρατήσεων που υποβάλλονται γι' αυτό το σκοπό. Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2009, από τα έσοδα των 3,441 δισεκατομμυρίων ευρώ τα 2,481 δισ. ευρώ προέρχονται από τις κρατήσεις που γίνονται στο μισθό των εργατών, ποσό που αντιστοιχεί στο 72% των συνολικών εσόδων του ΟΑΕΔ. Η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκε μόνο στο 10,8% ή σε 375 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ η κυβέρνηση κρατά το επίδομα ανεργίας σε εξευτελιστικά επίπεδα και το στερεί από την πλειοψηφία των ανέργων, έρχεται σήμερα να ισχυριστεί ότι τα ταμεία είναι άδεια. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν έχει κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις μέσα από πληθώρα προγραμμάτων «κατάρτισης» και επιχορήγησης των ασφαλιστικών εισφορών. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας στις 22 Δεκέμβρη είπε στη Βουλή ότι η δαπάνη για την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών το 2010 θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση ο υπουργός επανέλαβε το σχέδιο του υπουργείου του για υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών με περικοπές ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχει δοθεί εντολή: «Να περικόψουμε από ένα ευρώ μέχρι κάποια εκατομμύρια ευρώ, ό,τι μπορούμε και αυτές οι περικοπές είναι μία απολύτως αποδείξιμη πολιτική πράξη...». Βέβαια την πλήρη και σε βάθος περιστολή των παροχών της κοινωνικής ασφάλισης η κυβέρνηση επιδιώκει να την πετύχει μέσα από τη συνολική ανατροπή του Ασφαλιστικού, η οποία προωθείται με τον «κοινωνικό διάλογο», ο οποίος συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος που έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να επιβάλει η κυβέρνηση για την ασφάλιση θα «πιάσει» και πάλι τα εργατικά εισοδήματα, από ένα ποσό και πάνω.

«Ασκήσεις υποκρισίας και τρομοκρατίας»

Με σχόλιό του για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα άδεια ταμεία του ΟΑΕΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Ας αφήσει τις ασκήσεις υποκρισίας και τρομοκρατίας ο υπουργός Εργασίας. Την ίδια ώρα που κλαίγεται για τα άδεια ταμεία, δίνει εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των εργαζομένων στους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω του ΟΑΕΔ, αντί για επίδομα στους ανέργους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ