Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ξέσπασμα μεταναστών ενάντια στη βάρβαρη εκμετάλλευση

Απο την διαμαρτυρία των μεταναστών στην Καλάμπρια
Απο την διαμαρτυρία των μεταναστών στην Καλάμπρια
ΡΩΜΗ.--

Ανησυχητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου χιλιάδες μετανάστες - κυρίως από την Αφρική - βγήκαν στους δρόμους της πόλης Ροζάρνο στην Καλαβρία διαμαρτυρόμενοι για ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους.

Συγκεκριμένα, πάνω από 2.000 Αφρικανοί μετανάστες που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες στα χωράφια συλλέγοντας φρούτα και λαχανικά πραγματοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ πορεία διαμαρτυρίας για την επίθεση που δέχθηκαν με αεροβόλα από νεαρούς Ιταλούς ρατσιστές, καθώς επέστρεφαν από τη δουλειά τους. Μια ομάδα αποσπάστηκε από τη διαδήλωση και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καταστήματα και αυτοκίνητα ενώ παράλληλα συγκρούστηκε με αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία προχώρησε σε 7 συλλήψεις μεταναστών και δύο Ιταλών - ένας από τους οποίους επιχείρησε να πατήσει μετανάστη με μπουλντόζα, ενώ όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Corriere della Sera» 14 Ιταλοί και έξι μετανάστες τραυματίστηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa» η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχώρησε στη σύσταση δυνάμεων ταχείας επέμβασης σε συνεργασία με το υπουργείο Πρόνοιας και τις τοπικές αρχές της Καλαβρίας. Μετά τη χτεσινή διαδήλωση των μεταναστών, ο επίτροπος της Καλαβρίας, Φρανσέσκο Μπαγνάτο υποσχέθηκε πως θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, ωστόσο προειδοποίησε πως «ένα ακόμα τέτοιο συμβάν» μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω διαταραχές, υποστηρίζοντας παράλληλα πως ...ανησυχεί «για τη βίαιη αντίδραση των μεταναστών»! Μάλιστα ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι ισχυρίστηκε πως τέτοια συμβάντα δείχνουν πως η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης είναι ανεκτική για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα...

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέφρασε χτες μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο εκδήλωσης ενός «κυνηγιού μεταναστών» στο Ροζάρνο και ανακοίνωσε πως θα αποστείλει ομάδα της στην περιοχή.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι εργάτες γης που καταφθάνουν στην περιοχή αυτή την περίοδο για να μαζέψουν φρούτα και λαχανικά ζουν σε ιδιαίτερα άθλιες συνθήκες, σε ανθυγιεινές παράγκες και εγκαταλειμμένα κτίρια, χωρίς ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό. Οι μετανάστες είναι τα πιο εξαθλιωμένα θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην Ιταλία και αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις όπως και στην Ελλάδα, που θυμίζουν σκλαβιά και Μεσαίωνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ