Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει τις κατηγορίες των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Με επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας απορρίπτει τις κατηγορίες περί «στήριξης της τρομοκρατίας» και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να συμπεριλάβει το Νησί της Επανάστασης στη «λίστα» των 14 χωρών των οποίων οι πολίτες στο εξής θα υποβάλλονται σε πρόσθετους ελέγχους ασφαλείας και ζητά την εξαίρεσή της. Υπενθυμίζει την επίδοση νότας διαμαρτυρίας προς το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα όπου αντιτίθεται κατηγορηματικά στην τελευταία επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και τις μετέπειτα δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι η Κούβα «προσφέρει καταφύγιο σε τρομοκράτες», χαρακτηρίζοντας ως τέτοιους τα μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας FARC και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ENL).

Σε ό,τι αφορά την ΕΤΑ, το ΥΠΕΞ σημειώνει πως «η παρουσία ορισμένων μελών της στο Νησί ήρθε μετά από συγκεκριμένο αίτημα των ενδιαφερόμενων κυβερνήσεων και αυτό πριν από 25 χρόνια και κανένα μέλος της ΕΤΑ που βρέθηκε στην Κούβα δεν έχει εκμεταλλευτεί το έδαφός της για ενέργειες ενάντια στην Ισπανία ή άλλη χώρα». Πρόκειται για διμερή υπόθεση και η «κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει το δικαίωμα ή την εξουσία να ανακατεύεται σ' αυτές». Σε ό,τι αφορά τους FARC και τον ELN η ανακοίνωση υπενθυμίζει πως τόσο η κυβέρνηση της Κολομβίας όσο και αυτές οι αντάρτικες ομάδες συμφώνησαν και ζήτησαν από την Κούβα να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διαδικασία. «Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, η Κούβα αποτελεί μέρος της ομάδας των χωρών που διευκολύνουν το διάλογο» και έχει φιλοξενήσει αρκετούς γύρους διαπραγματεύσεων.

Υπογραμμίζει επίσης πως κανένας τρομοκράτης από καμία χώρα δεν έχει βρει άσυλο στην Κούβα, ούτε κατοικεί στο έδαφός της. «Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ, που έχουν δεχθεί στο έδαφός τους από τη Νίκη της Επανάστασης εκατοντάδες εγκληματίες, δολοφόνους και τρομοκράτες (...) ορισμένοι από τους οποίους κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους αυτής της χώρας», τονίζεται. Σαν παράδειγμα αναφέρονται οι «εγκέφαλοι» της κατάρριψης του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 με το θάνατο των 73 επιβατών του, Λουίς Ποσάδα Καρίλες και Ορλάντο Μπος. Ενώ παράλληλα παραμένουν άδικα φυλακισμένοι οι πέντε Κουβανοί αγωνιστές στις ΗΠΑ επειδή προστάτεψαν την Κούβα, μια χώρα που έχει χάσει 3.478 ανθρώπους από τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ