Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενισχύουν τον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο

Αυξημένα μέτρα ελέγχου εφαρμόζονται στις ΗΠΑ

Associated Press

Αυξημένα μέτρα ελέγχου εφαρμόζονται στις ΗΠΑ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αμερικανικές αρχές είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά σχεδόν στις στρατηγικές απειλές που θέτει η «αλ Κάϊντα» στο εξωτερικό, όπως στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και στην Υεμένη και όχι αυτές προς τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι μυστικές υπηρεσίες να αποτύχουν «να συνδέσουν τις γραμμές και τα σημεία που θα επέτρεπαν να αποτρέψουν την τρομοκρατική απόπειρα των Χριστουγέννων» ανέφερε χτες η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» όσον αφορά την έκθεση για τα λάθη που διαπιστώθηκαν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας και στον απόηχο του τηλεοπτικού διαγγέλματος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα... Αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα «ανέλαβε την ευθύνη»...

Σε μία εμφανή προσπάθεια να μεταφέρει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και πάλι εντός της αμερικανικής επικράτειας για ευνόητους λόγους - όπως κρίση, αντίδραση των Αμερικανών πολιτών στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους - ο Πρόεδρος Ομπάμα αφού «χρύσωσε το χάπι» τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να νιώθουμε υπό πολιορκία», έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των πολιτικών ευθυνών για την αποτυχία του συστήματος, ο Ομπάμα επιχείρησε και πάλι να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διορθώσει τα προβλήματα στο χώρο της αντικατασκοπείας και να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε τα νέα βήματα που θα γίνουν, μεταξύ των οποίων ο αυστηρότερος έλεγχος των επιβατών στα αεροδρόμια και η διεύρυνση του καταλόγου με τους ύποπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε «να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν στο σύστημα». Επίσης, μεταξύ των μέτρων είναι η ευρύτερη διασπορά των πληροφοριών από την αντικατασκοπία και η επανεξέταση του τρόπου έκδοσης αδειών επίσκεψης ξένων στις ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, ο Πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να χτίζει την υπόθεση της άμεσης τρομοκρατικής απειλής επάνω στην αποτυχημένη απόπειρα του 23χρονου Νιγηριανού Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, παρά το γεγονός ότι τα ερωτηματικά παραμένουν ενώ και οι αντιδράσεις χωρών συνεχώς αυξάνονται. Ειδικά χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο, στη νέα «μαύρη λίστα του Λευκού Οίκου», όπως η Νιγηρία. Είναι χαρακτηριστικό, η κυβέρνηση της Νιγηρίας αλλά και η Γερουσία της Νιγηρίας με απόφασή της ζητά από την κυβέρνηση Ομπάμα να αναθεωρήσει την απόφασή της να εντάξει τη χώρα στη μαύρη λίστα ειδάλλως θα διαταραχθούν σοβαρά οι διμερείς σχέσεις.

Τέλος, ο Ουμάρ Φαρούκ παρουσιάστηκε χτες για πρώτη φορά στο δικαστήριο και βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή ισόβιας κάθειρξης για έξι κατηγορίες, περιλαμβανομένης απόπειρας ανθρωποκτονίας στην πτήσης 253 της «Delta» και απόπειρας χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής. Πάντως, κατά το δίκτυο CNN ο 23χρονος Νιγηριανός έχει δώσει «πολύτιμες πληροφορίες όσον αφορά την "αλ Κάιντα"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμφαση σε «ασφάλεια» και επενδύσεις(2015-07-22 00:00:00.0)
Η έξαρση της βίας το πρόσχημα για νέες επεμβάσεις(2012-06-24 00:00:00.0)
Διάλυση κυβέρνησης μετά από νέα σφαγή χωρικών(2010-03-18 00:00:00.0)
Δυτικές πιέσεις για αντικατάσταση του Προέδρου(2010-01-30 00:00:00.0)
Κλίμα τρομο-λαγνείας για προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών(2010-01-01 00:00:00.0)
Τρομοϋστερία και ιμπεριαλιστικοί πολεμικοί σχεδιασμοί(2009-12-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ