Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
Η ανωτερότητα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Σύμφωνα με νεότερες δημοσκοπικές έρευνες στη Ρωσία, όλο και περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας θεωρούν τη διάλυση της ΕΣΣΔ αρνητική εξέλιξη και γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αυτή την άποψη έχουν πάνω από το 60% των ερωτηθέντων σε έρευνα του κέντρου ανάλυσης «Γιούρι Λεβάδα», που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πράβντα».

Οσον αφορά στην πιο αναλυτική παρουσίαση, με βάση ηλικιακά, εισοδηματικά και επαγγελματικά κριτήρια, την άποψη αυτή έχει το 85% των συνταξιούχων, το 63% των γυναικών όλων των ηλικιών, το 67% των ανθρώπων ηλικίας από 40 έως 55 χρόνων, το 83% όλων των μεγάλης ηλικίας ανθρώπων, το 79% των χαμηλότερα αμειβομένων, το 66% των ανθρώπων των αγροτικών περιοχών.

Χαρακτηριστικές είναι και οι απαντήσεις πολλών ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών που σε έρευνες πιο ελεύθερων συνεντεύξεων επισημαίνουν ότι με την καπιταλιστική βαρβαρότητα έχουν χαθεί η κοινωνική σιγουριά για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, τα εξασφαλισμένα δικαιώματα στην Παιδεία, στην Υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη, στη φροντίδα για το παιδί και την τρίτη ηλικία, στις φτηνές δημόσιες συγκοινωνίες και κατοικίες, καθώς και στις κοινωνικές παροχές όπως το νερό, το τηλέφωνο, η θέρμανση, οι δημόσιες υποδομές για το κοινωνικό σύνολο. Επίσης, επισημαίνονται η δυνατότητα φτηνής αναψυχής για τους εργαζόμενους, η ύπαρξη παιδικών κατασκηνώσεων των πιονέρων, η ζωή χωρίς άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια αντιμετωπίζονται η καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης στον αντιφασιστικό αγώνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τα τεράστια επιτεύγματα στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, της έρευνας, της εξερεύνησης του Διαστήματος. Λιγότερη μνεία γίνεται στην ξεχωριστή προσφορά στη διεθνιστική αλληλεγγύη σε πολλούς αγωνιζόμενους λαούς όπου Γης, ένα στοιχείο που συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του επιπέδου ζωής σε πολλούς λαούς, στο άνοιγμα του δρόμου της νέας κοινωνίας, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ολα αυτά, χωρίς να εξιδανικεύεται η σοσιαλιστική οικοδόμηση, με τις αδυναμίες, τα προβλήματα, τα λάθη και τις στρεβλώσεις που υπήρξαν, αποδεικνύουν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος. Δείχνουν ότι η σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, με την ανασφάλεια, την απειλή της απόλυσης, της κατάληξης στην όλο και διευρυνόμενη στρατιά των αστέγων και των απόκληρων, τη δυστυχία και την κατάθλιψη, το καθημερινό άγχος για την επιβίωση, γίνεται απωθητική για πλατιά λαϊκά στρώματα, που στον έναν ή στον άλλο βαθμό χειραγωγήθηκαν αυτά τα τελευταία 20 χρόνια της καπιταλιστικής παλινόρθωσης με τα περί «ελευθερίας και δημοκρατίας».

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία και η παρέμβαση που κάνει η σημερινή αστική τάξη της Ρωσίας αξιοποιώντας τα αισθήματα των λαών της ΕΣΣΔ για την προσφορά της και επιδιώκοντας να εμφανίσει τη σημερινή Ρωσία ως δήθεν συνέχειά της.


Δ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ