Σάββατο 9 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Καμιά αυταπάτη

Η βιασύνη της κυβέρνησης να φέρει νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας των ανδρών και γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο, αυξάνοντας, κατά συνέπεια, από 7 μέχρι και 15 τα χρόνια εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενες, δε συνδέεται μόνο με τις αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου. Οσοι ισχυρίζονται ότι το ΠΑΣΟΚ «αναγκάζεται» να συμμορφωθεί με όσα υπαγορεύει η «ευρωπαϊκή οικογένεια» ή ότι αθετεί προεκλογικές του δεσμεύσεις, κρύβουν την αλήθεια: Πως, δηλαδή, αποτελεί δηλωμένη και βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ το σμπαράλιασμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η εφαρμογή της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σηματοδοτεί ένα διπλό χτύπημα για τους εργαζόμενους, συνολικά: Αφ' ενός, με το χαρακτηρισμό της Ασφάλισης ως «επαγγελματικής», ανοίγει η κερκόπορτα για να καταργηθεί ο κοινωνικός της χαρακτήρας. Να πάψει η εγγύηση που δίνει το κράτος, προστατεύοντας - σ' ένα βαθμό - τους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των ορίων ηλικίας για χιλιάδες εργαζόμενες - που γίνεται, μάλιστα, στο όνομα της «εξίσωσης» των δικαιωμάτων των δύο φύλων - χτυπά μία από τις κατακτήσεις που είχε αποσπάσει το κίνημα ως αναγνώριση της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό. Η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση ανδρών - γυναικών αποτελεί ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα του βάρους με το οποίο επιφορτίζει τις γυναίκες ο αναπαραγωγικός τους ρόλος. Η κατάργηση της 5ετούς διαφοράς επειδή αποτελεί «διάκριση» - όπως λένε τα επιτελεία της αστικής τάξης - αναιρεί την ίδια την επιστημονική γνώση, που έχει καταγράψει τα διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά του γυναικείου οργανισμού, που συν τοις άλλοις έχει την αποστολή να κυοφορήσει και να φέρει με ασφάλεια στον κόσμο τη νέα ζωή. Ταυτόχρονα, η εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, η ανάδειξη της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, σε «ατομική υπόθεση», επιφορτίζει πρώτα και κύρια τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Η επιχείρηση με την οποία μεθοδεύεται η αποσιώπηση των συνεπειών της νέας ρύθμισης είναι εξοργιστική και μαζί χαρακτηριστική για το πόσο τα κόμματα του κεφαλαίου επενδύουν στον αποπροσανατολισμό και τη διάσπαση των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν ανενόχλητα τα σχέδιά τους. Λένε πως το μέτρο θα επιχειρήσουν να εφαρμοστεί σταδιακά. Κρύβουν ξεδιάντροπα ότι όσα φέρνει σήμερα η «εξίσωση» έχουν ήδη γίνει για τη γενιά που μπήκε στην παραγωγή από το 1993. Μάλιστα και τότε, για να εμποδιστεί ο ενωμένος αγώνας ενάντια στην κατακρεούργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καλλιεργήθηκε η κουβέντα για το «ποιους πιάνουν» και «ποιους δεν πιάνουν» τα μέτρα, ώστε να κρυφτεί ότι η καταιγίδα ξεσπά για όλους, ανεξαίρετα. Μάλιστα, προκαλώντας χιλιάδες εργαζόμενες μανάδες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την ...καθυστέρηση της αύξησης από 50 σε 55 των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανήλικων παιδιών. Κατά τ' άλλα, όχι μόνο διατηρεί το σχετικό νόμο που πέρασε η ΝΔ, αλλά πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η προκάτοχός της.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες: Μπορεί ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι να αυξάνεται, όμως οι ίδιοι δε θα δουν προκοπή, δε θα σταματήσουν να μετρούν πληγές, όσο δεν περνούν στην αντεπίθεση. Για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού οι προϋποθέσεις που αντικειμενικά υπάρχουν σήμερα για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων, ένας είναι ο δρόμος: Κλιμάκωση της πάλης με προοπτική την ανατροπή της πολιτικής που κάνει νόμο την καταλήστευση του εργάτη.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ