Κυριακή 24 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Η έξαρση της βίας το πρόσχημα για νέες επεμβάσεις

Ενας από τους δεκάδες τραυματίες των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες της Καντούνα
Ενας από τους δεκάδες τραυματίες των βομβιστικών επιθέσεων σε εκκλησίες της Καντούνα
Στη δίνη πολύνεκρων θρησκευτικών συγκρούσεων στροβιλίζεται και πάλι η κεντρική και βορειοανατολική Νιγηρία καθώς οι νέες βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ» κατά χριστιανικών ναών στις πόλεις Καντούνα (στην κεντρική ομώνυμη πολιτεία Καντούνα) και Νταματούρου (στη ΒΑ πολιτεία Γιόμπε) προκάλεσαν, μέσα στη βδομάδα, αντίποινα από ομάδες νεαρών Χριστιανών με αποτέλεσμα την εκ νέου τροφοδότηση ενός ανερμάτιστου φαύλου κύκλου βίας με πάνω από 100 νεκρούς και δεκάδες καμένα κτίρια (κυρίως σχολεία και παιδικοί σταθμοί!).

Οι επιθέσεις κατά των χριστιανικών ναών σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή και έκτοτε στις πόλεις Καντούνα και Νταματούρου έχουν επιβληθεί πολύωρη απαγόρευση κυκλοφορίας και δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, οι βίαιες τυφλές επιθέσεις αντεκδίκησης από νεαρούς Χριστιανούς σε Μουσουλμάνους συνεχίστηκαν τουλάχιστον ως την περασμένη Πέμπτη σε όσες περιοχές των δύο πόλεων η παρουσία του στρατού και της αστυνομίας ήταν πολύ περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Μπροστά σε αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο αποσταθεροποιητικό νέο κύμα βίας από θερμοκέφαλους ισλαμιστές και Χριστιανούς «εκδικητές», η σταθερή απάντηση της κυβέρνησης του Νιγηριανού (Χριστιανού) προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν παραμένει η αποστολή ακόμη περισσότερων δυνάμεων ασφαλείας στις περιοχές των βίαιων ταραχών και σκληρά μέτρα σκληρής αστυνόμευσης. Ωστόσο, τίποτε απ' αυτά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα αφού προφανώς η βία δεν μπορεί να λυθεί με περισσότερη κρατική ή στρατιωτική βία. Απ' την άλλη οι ρίζες των θρησκευτικών συγκρούσεων και στην περίπτωση της Νιγηρίας εντοπίζονται στα σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα και στις ταξικές ανισότητες που διαιρούν επί δεκαετίες τώρα τη μεγαλύτερη χώρα της δυτικής Αφρικής στο φτωχό μουσουλμανικό βορρά και στον πιο «πλούσιο» χριστιανικό νότο...

Οι ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» (που στη γλώσσα των Χάουσα σημαίνει «η δυτική εκπαίδευση είναι αμαρτία/απαγορευμένη») έχουν πλέον ανοίξει πολλαπλά μέτωπα συγκρούσεων όχι μόνον με στρατιωτικούς και αστυνομικούς στόχους, όπως έκαναν το 2004 όταν πρωτοϊδρύθηκε η οργάνωση. Εδώ και μήνες έχουν θέσει στο στόχαστρο χριστιανικούς ναούς, σχολεία και πανεπιστήμια καθώς και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (με χαρακτηριστικές τις προ ολίγων μηνών επιθέσεις σε δύο μεγάλες νιγηριανές εφημερίδες). Υποτιθέμενος στόχος; Η δημιουργία χαλιφάτου στο νιγηριανό βορρά με σκοπό την επιβολή και εφαρμογή αυστηρού ισλαμικού νόμου (Σαρία)...

Παράλληλα, η τρομοκρατική δράση των ισλαμιστών της «Μπόκο Χαράμ» γίνεται πιο επικίνδυνη και από το γεγονός πως προκαλεί αλυσιδωτές πράξεις αντεκδίκησης από ομάδες Χριστιανών, οι οποίοι βλέπουν εαυτούς να θυσιάζονται σαν αμνοί, νιώθοντας απροστάτευτοι από την κεντρική εξουσία.

Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται...

Η συνεχιζόμενη και κατά διαστήματα κλιμακούμενη βία σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Νιγηρίας δημιουργεί στο μεταξύ το κατάλληλο έδαφος για να εμφανιστούν από το εξωτερικό διάφοροι καλοθελητές-ιμπεριαλιστές και να προσφέρουν «βοήθεια»...

Κατά καιρούς Βρετανοί, Αμερικανοί και Ισραηλινοί έχουν προσφέρει τεχνογνωσία, όπλα και άλλα μέσα για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών στη Νιγηρία. Εάν σκεφθεί όμως κανείς τις πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα για την ανάπτυξη 3.000 Αμερικανών στρατιωτών σε διάφορες χώρες της Αφρικής, σε δήθεν «ανθρωπιστικές», «εκπαιδευτικές» και άλλες αποστολές, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η αξιοποίηση της σημερινής κρίσης στη Νιγηρία για την εξαπόλυση ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε μία χώρα γεμάτη πετρέλαια, φυσικό αέριο και σημαντικό φυσικό πλούτο...

Ενδιαφέρον για την αύξηση της βίας των ισλαμιστών και τα αντίποινα Χριστιανών στη Νιγηρία, έδειξε προ ημερών και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Αστον, που έσπευσε να εκφράσει την «προθυμία» των Βρυξελλών να προσφέρουν βοήθεια στη νιγηριανή κυβέρνηση ώστε «να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας». Η Αστον πρόσφερε πρόθυμα «βοήθεια» και στις προσπάθειες της νιγηριανής κυβέρνησης για διαθρησκευτικό διάλογο και την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων που αναγνώρισε και αυτή πως υπάρχουν στο βόρειο τμήμα της Νιγηρίας.

Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας Αντρέα Ρικάρντι, ιδρυτής της Κοινότητας Σαντ' Εντίτζιο, που πρόσκειται στο Βατικανό, επέκρινε την νιγηριανή κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι έχει αποτύχει να προστατεύσει τις μειονότητες και να σεβαστεί την τάξη. Ο Ιταλός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ισλαμιστές της «Μπόκο Χαράμ» επιδιώκουν εθνοκάθαρση στο βορρά με στόχο τους Χριστιανούς και χαρακτήρισε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών «όχι ένα ασήμαντο επεισόδιο, αλλά για μια συστηματική εξολόθρευση με απώτερο στόχο την πρόκληση ενός εμφύλιου πολέμου...». Στην όλη υπόθεση ενεπλάκη και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' που ζήτησε να σταματήσουν «αμέσως οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των χριστιανών της Νιγηρίας» καλώντας παράλληλα όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων.

Και ενώ οι καλοθελητές ακονίζουν τα μαχαίρια τους ευελπιστώντας να κερδοσκοπήσουν με αφορμή και αυτό το νέο κύκλο βίας ώστε να βάλουν στο χέρι ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του νιγηριανού ορυκτού (και όχι μόνον) πλούτου, η ντόπια πολιτική, οικονομική και θρησκευτική ελίτ διαιωνίζει την εξουσία της εφαρμόζοντας στο έπακρον την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Ολα αυτά βέβαια έως ότου ο νιγηριανός λαός ξεσηκωθεί και σπάσει, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, τις αλυσίδες της εκμετάλλευσης.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ