Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Ιούνη 2012 - αριθ. φύλλου: 11290

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Ελληνικά και ρωσικά ηχοχρώματα

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ηρώδειο, με έργα Μανώλη Καλομοίρη, Σεργκέι Προκόφιεφ και Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι

Προκόφιεφ
Προκόφιεφ
Αντιπροσωπευτικά έργα των τριών σπουδαίων συνθετών της Ανατολικής Ευρώπης, κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής και της ρωσικής Εθνικής Σχολής αντίστοιχα, των Μανώλη Καλομοίρη, Σεργκέι Προκόφιεφ και Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, συνδυάζονται γοητευτικά και αναπάντεχα στην ενταγμένη στο Φεστιβάλ Αθηνών συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στις 28 του Ιούνη (9μμ), στο Ηρώδειο. Σολίστ θα είναι ο διεθνώς ανερχόμενος, 29χρονος Ελληνας πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Βασίλης Χριστόπουλος.

Tο πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ένα περίφημο συμφωνικό έργο του Μανώλη Καλομοίρη, το «Τρίπτυχο για ορχήστρα». Θιασώτης της αξιοποίησης του γνήσιου νεότερου ελληνικού λαϊκού πολιτισμού, καθώς και του δημοτικισμού, ο Μανώλης Καλομοίρης, με την επιστροφή του στην Ελλάδα από τη Ρωσία, όπου είχε εργαστεί ως καθηγητής σε ιδιωτικό ωδείο, μελετώντας παράλληλα από κοντά τη ρωσική μουσική, συντάσσεται αμέσως με το προοδευτικό κίνημα της εποχής του. Θ' ακολουθήσει το «Δεύτερο Κοντσέρτο για πιάνο» του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), ένα από τα απαιτητικότερα, αλλά και τα ωραιότερα έργα του πιανιστικού ρεπερτορίου. Η συναυλία θα ολοκληρωθεί με τη δημοφιλέστατη «Τέταρτη Συμφωνία» του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι (1840-1893), κομβικό έργο του ρωσικού Ρομαντισμού.

Καλομοίρης
Καλομοίρης
Τσαϊκόφσκι
Τσαϊκόφσκι

ΣΕΛ.  4


ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Προσεγγίζοντας το σουρεαλισμό»

Θεματικό αφιέρωμα σε ένα από τα μεγαλύτερα, σημαντικότερα και ανατρεπτικότερα καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στην Ανδρο.


ΣΕΛ.  6
Η «ψηφιακή» υποδομή του κέρδους

Εντείνονται οι διεργασίες στον τομέα της χρήσης των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση του πολιτισμού, προς όφελος όμως των μονοπωλίων.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Διπλή κινεζική πρωτιά

Η πρώτη Κινέζα αστροναύτης και η πρώτη σύνδεση επανδρωμένου σκάφους με τον πρόδρομο τροχιακού σταθμού ήταν τα νέα βήματα που έκανε η Κίνα στο Διάστημα, με την υπό εξέλιξη αποστολή «Σεντζού 9».


ΣΕΛ.  9
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΤΡΑΣ
Θέατρο, μουσική, χορός

Συνεχίζονται με επιτυχία οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πετρούπολης.

Η Δημοτική Αρχή (της «Λαϊκής Συσπείρωσης») θεωρεί ότι ο Πολιτισμός, όπως και ο Αθλητισμός, είναι λαϊκά δικαιώματα και πρέπει να συγκροτούνται και να λειτουργούν σε πλατιά λαϊκή βάση.


ΣΕΛ.  5
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Ανασύνταξη - Αντεπίθεση κόντρα στην εξαθλίωση του λαού

ΣΕΛ.  16


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org