Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
«Ολα» για την επιχειρηματικότητα

Και «εγκάρδια» συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος

Αυτά που ήθελαν να ακούσουν οι μεγαλοβιομήχανοι, ειπώθηκαν χτες από την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, που προσκλήθηκε στο γενικό συμβούλιο του ΣΕΒ. Η υπουργός επαναβεβαίωσε την κυβερνητική πολιτική «άρσης των αντικινήτρων στην άσκηση της επιχειρηματικότητας». Και κάτω από αυτόν τον γενικό τίτλο, σκιαγράφησε συνοπτικά μια σειρά από ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών, λες και πρόκειται για τους... αδικημένους της «κρίσης» της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το παλαιό παραγωγικό πρότυπο» έχει κλείσει τον κύκλο του, έθεσε θέμα «εθνικού κοινωνικού διαλόγου» προκειμένου οι αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών να μετουσιωθούν σε συλλογικές προτάσεις!!! Ανέδειξε επίσης το ρόλο του ξένου κεφαλαίου στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προτύπου, καθώς τα εγχώρια κεφάλαια δεν αρκούν και ζήτησε ενίσχυση «εκείνων που τολμούν».

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κάλεσε σε: Νέο χωροταξικό, «ανταγωνιστικό» φορολογικό, απαλλαγή από «περιττές» διαδικασίες, επιτάχυνση ΣΔΙΤ, «ορθολογική» αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ, απελευθέρωση όλων των αγορών, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, νέες ρυθμίσεις για την έρευνα και τεχνολογία. Τίποτα σχεδόν δεν άφησε «να πέσει κάτω» ο εκπρόσωπος των βιομηχάνων.

Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν: «Αρση όλων των αντικινήτρων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα αναστέλλουν κάθε παραγωγική πρωτοβουλία». Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση το Γενάρη και θα ψηφιστεί άμεσα. Θα προβλέπει μείωση των διαδικασιών σε 3-4 για τις ΑΕ και ΕΠΕ από 14 και 18 αντίστοιχα, με σκοπό να ιδρύεται μια επιχείρηση σε 15 μέρες.

Η υπουργός έκανε λόγο και για ένα μακρόπνοο πρόγραμμα ανάπτυξης των λιμανιών, προαναγγέλλοντας νέες και περισσότερες παραχωρήσεις προς τα μεγάλα συμφέροντα που ελέγχουν τα λιμάνια στη Μεσόγειο. Υποσχέθηκε αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου τους πρώτους μήνες του 2010 και ενημέρωσε ότι στο υπουργείο εκκρεμούν πάνω από 2.000 αναξιολόγητες αιτήσεις και στην κεντρική υπηρεσία έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

Η Λ. Κατσέλη επανάλαβε ότι στο πλαίσιο στήριξης της επενδυτικής ζήτησης, θα προωθηθούν χρηματοδοτήσεις 10,3 δισ. ευρώ για το 2010.

Με την Τ. Μπιρμπίλη

Σε μια «εγκάρδια» - όπως είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος - συζήτηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, η ηγεσία του ΣΕΒ έθεσε τη θεματική «ατζέντα» την οποία ενδιαφέρονται να προωθήσουν οι μεγαλοβιομήχανοι μέσα από το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης. Διαδικασίες αδειοδότησης, χωροταξικός σχεδιασμός, διαχείριση αποβλήτων, μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, είναι οι τέσσερις άξονες συζήτησης. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες, γενικότερα, προσβλέπουν ριζικό περιορισμό των προϋποθέσεων άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, άρση των χωροταξικών εμποδίων για την εγκατάσταση των επιχειρήσεών τους και μια δέσμη ευνοϊκών ρυθμίσεων στα θέματα των αποβλήτων και της μείωσης των αερίων ρύπων, με στόχο τη μετακύλιση του όποιου κόστους στους εργαζόμενους, αλλά και την προνομιακή ενασχόλησή τους με τους νέους κερδοφόρους τομείς.

Ηδη, από τη χτεσινή συνάντηση, φάνηκε ξεκάθαρα η απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου για ατιμωρησία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο πρόεδρός του Δ. Δασκαλόπουλος είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος το κράτος «υστερεί, επεμβαίνει άκαιρα και παρωχημένα και συχνά τιμωρεί τις επιχειρήσεις για εντυπωσιασμό». Σε άλλο σημείο επανήλθε, λέγοντας ότι τα τέσσερα θέματα πρέπει να προσεγγιστούν «με βάση την αρχή της πρόληψης και των καθαρών κανόνων και όχι της καταστολής και των προστίμων».

Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι υπάρχουν στους παραπάνω τομείς πολλά προβλήματα που εμποδίζουν «τη βιώσιμη ανάπτυξη, αποτρέπουν τις επενδύσεις και εκθέτουν τις επιχειρήσεις σε άσκοπα και απρόβλεπτα ρίσκα». Γι' αυτό προσβλέπει σε συνεργασία με το υπουργείο, χωρίς την «τάση δαιμονοποίησης» των επιχειρήσεων και θέτει, μάλιστα, στη διάθεσή του «τα στελέχη, τους επιστήμονες, τους έμπειρους μάνατζερ» του ΣΕΒ που δουλεύουν ήδη από καιρό στα θέματα χωροταξίας, περιβάλλοντος και ενέργειας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τζάμπα» ρεύμα απαιτούν οι πλουτοκράτες(2012-12-12 00:00:00.0)
Υπέρ της ισχυροποίησης της ΕΕ(2011-01-25 00:00:00.0)
Απαιτούν σκληρά αντεργατικά μέτρα(2009-02-04 00:00:00.0)
Οι «ανησυχίες» του ΣΕΒ(2008-10-24 00:00:00.0)
Συνδιαχειριστής ο ΣΕΒ(2007-09-05 00:00:00.0)
Αξιώνει θυσίες για την ενίσχυση του κεφαλαίου(2006-05-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ