Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΛΕΓΙΑ
Προ των πυλών η αναγνώρισή τους!

Το υπουργείο Παιδείας αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει την κίνησή του για την ενσωμάτωση της ευρωοδηγίας 36/05, πριν αρχίσει να τρέχει το πρόστιμο από την ΕΕ, το Γενάρη του 2010

Μέχρι το Γενάρη του 2010 (οπότε θα ξεκινήσει να τρέχει το πρόστιμο της ΕΕ προς την Ελλάδα) φαίνεται ότι θα έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05, που υπαγορεύει την αναγνώριση των ψευτοκολεγίων που λειτουργούν στη χώρα μας ως ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να φτιάξει καινούριο νόμο για τα κολέγια σε αντικατάσταση αυτού που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της ΝΔ το 2008. Τα παραπάνω προέκυψαν από χτεσινές διευκρινίσεις της υπουργού Παιδείας προς δημοσιογράφους. Σημειώνουμε ότι τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο γράφτηκαν διάφορα σενάρια και πολλαπλές αναγνώσεις γύρω από την κίνηση του υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας των κολεγίων, που δόθηκαν δύο μέρες πριν τις εκλογές. Στην πραγματικότητα, η υπουργός Παιδείας έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι θα ενσωματώσει την ευρωοδηγία που αναγνωρίζει τα κολέγια και ότι θα προχωρήσει σε ενδελεχείς ελέγχους των φακέλων των κολεγίων που αιτούνται αδειοδότησης, πράγμα που σημαίνει ότι θα τους χορηγήσει τις άδειες, εξασφαλίζοντάς τους ακόμα μεγαλύτερο κύρος στο όνομα των ελέγχων!

Σαν δυο σταγόνες νερό οι μεθοδεύσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τα κολέγια

Μεθοδεύσεις πανομοιότυπες, σαν δυο σταγόνες νερό, αποκαλύπτεται ότι έκαναν και κάνουν, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων... με γνώμονα το πώς καλύτερα θα εφαρμόσουν την πολιτική της ΕΕ, που υπαγορεύει αναγνώριση αυτών των ιδιωτικών παραμάγαζων που λειτουργούν στη χώρα μας. Ο κοινός βηματισμός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα των κολεγίων κρατάει από παλιά, από τη στάση που έχουν κρατήσει στο πλαίσιο της ΕΕ, αφού η πρώτη σχετική ευρωοδηγία για την αναγνώριση των κολεγίων (89/48) φέρει την υπογραφή της Βάσως Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ, ενώ η μετεξέλιξή της, η παρούσα οδηγία, που είναι προς ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο (36/05), διαμορφώθηκε στο θέμα των κολεγίων μετά από παρέμβαση του τότε ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη. Σχετικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 στην ελληνική νομοθεσία, τόσο οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας της ΝΔ (Ευ. Στυλιανίδης, Α. Σπηλιωτόπουλος) όσο και η νυν υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, έχουν δηλώσει με τις ίδιες ακριβώς φράσεις ότι θα ενσωματώσουν την ευρωοδηγία μόλις πάρουν στα χέρια τους το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου για το θέμα.

Είναι δε άκρως υποκριτικό ότι όταν ψηφιζόταν ο νόμος 3696/08 για τα κολέγια, η κριτική της Α. Διαμαντοπούλου και του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι δεν προβλέπει επαρκείς ελέγχους, ενώ προχτές σε ανεπίσημο έγγραφο του υπουργείου αφήνονταν αιχμές κατά του ίδιου νόμου, γιατί προέβλεπε (με ασάφεια βέβαια) ελέγχους πέραν των επιτρεπομένων από την ΕΕ!

Παρά τις πανομοιότυπες δηλώσεις και μεθοδεύσεις τους, όμως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τις τελευταίες μέρες, έχουν επιδοθεί στο σπορ της «αντισφαίρισης», προκειμένου και την πολιτική της ΕΕ να εφαρμόσουν και να πετάξουν το μπαλάκι των ευθυνών ο ένας στον άλλον. Ο πρώην υπουργός Α. Σπηλιωτόπουλος ισχυρίζεται ότι η Α. Διαμαντοπούλου θα μπορούσε να είχε εξετάσει τους φακέλους των κολεγίων και να ανακαλέσει όσες προέκυπτε ότι δόθηκαν χωρίς να πληρούνται οι όροι του νόμου 3696/08, ενώ το υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι - σύμφωνα και με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους - δεν είναι καθαρό ποιοι είναι οι όροι ανάκλησης αδειών και ότι η Επιτροπή Αδειοδότησης που χορήγησε τις άδειες είναι παράνομη.

Η ουσία είναι ότι όλοι κόπτονται για την αναγνώριση αυτών των μαγαζιών και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για το ποιος το έκανε ή θα το κάνει καλύτερα...

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες η Κομισιόν απέστειλε στην Ελλάδα αιτιολογημένη γνώμη και προειδοποιητική επιστολή (τα πρώτα βήματα πριν το πρόστιμο) για πλημμελή εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 89/48 (αναφορικά με μη αναγνώριση πτυχίου μηχανικού) και μη συμμόρφωση με την οδηγία 36/05.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποκριτικές συμβουλές προς γονείς(2010-07-10 00:00:00.0)
Πτυχία «μεταδευτεροβάθμιας» σούπας!(2010-06-15 00:00:00.0)
Με ...«εθελοντισμό» θα καλύψει τα κενά στα σχολεία!(2009-10-22 00:00:00.0)
Πιέζει για αναγνώριση των ΚΕΣ(2009-04-16 00:00:00.0)
Οι τούμπες του οπορτουνισμού(2009-01-30 00:00:00.0)
Συντεχνιασμός και αυταπάτες(2008-10-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ