Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πιέζει για αναγνώριση των ΚΕΣ

Με απόφασή της η Κομισιόν στέλνει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα για την Οδηγία αναγνώρισης των κολεγίων

Συνεχίζει τις πιέσεις η ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 89/48 («πρόγονο» της Οδηγίας 36/05) για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των διαφόρων ιδιωτικών ψευτο-«κολεγίων» - ΚΕΣ. Ετσι, η Κομισιόν αποφάσισε, δυνάμει το άρθρου 228 της συνθήκης ΕΚ, να αποστείλει στην Ελλάδα «προειδοποιητική επιστολή» - που είναι το πρώτο βήμα για να ασκηθεί δίωξη - «ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 23/10/2008 (C274/05) όσον αφορά την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των μηχανικών».

Να θυμίσουμε ότι το ευρωδικαστήριο είχε κρίνει πως η Ελλάδα παραβαίνει τις «υποχρεώσεις» της με βάση την Οδηγία 89/48, καθώς αρνείται να αναγνωρίσει διπλώματα που έχουν χορηγηθεί από ΚΕΣ, επιβάλλει περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα από τα επιτρεπόμενα και δεν επιτρέπει σε εργαζόμενους στο δημόσιο τη μετάταξη σε ανώτερες θέσεις που θα μπορούσαν να έχουν διοριστεί αν αναγνωρίζονταν τα διπλώματά τους με βάση την συγκεκριμένη Οδηγία. Μάλιστα, το ευρωδικαστήριο υποστήριζε πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει κανέναν έλεγχο στο ξένο ίδρυμα ή στο ΚΕΣ που λειτουργεί με το σύστημα της δικαιόχρησης, θεωρώντας πως τα διπλώματα που χορηγεί το ΚΕΣ, είναι διπλώματα του ξένου ιδρύματος και άρα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του κράτος που εδρεύει το ξένο ίδρυμα και μόνο.

Ετσι επανέρχεται στο προσκήνιο η απαίτηση από την ΕΕ να αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τρίχρονων ΚΕΣ ως ισότιμα με εκείνα των πτυχιούχων των δημόσιων πανεπιστημίων. Μια απαίτηση που βασίζεται στις «ελευθερίες» κίνησης (εργαζομένων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων) της ΕΕ για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια είναι ένα βήμα για την εξίσωση σπουδών διαφορετικού τύπου και διαφορετικού επιπέδου, για την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων. Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει αύξηση των δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ, αλλά κατάφωρη μείωση των δικαιωμάτων των πτυχιούχων των πανεπιστημίων και συνολικά συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Ακομα, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια σημαίνει ντε φάκτο κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς τα πιστοποιητικά που θα δίνουν τα ΚΕΣ που λειτουργούν με δικαιόχρηση με ξένα ιδρύματα θα είναι ισότιμα - σε αντίκρυσμα στην αγορά - με τα πτυχία των πανεπιστημίων, δηλαδή θα αναγνωρίζονται ουσιαστικά ως ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αλλωστε, το υπουργείο Παιδείας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι έχει νομοθετήσει για την αύξηση του κύρους των κολεγίων, ενώ ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση της εν λόγω οδηγίας. Να θυμίσουμε ότι παρόλο που την Οδηγία υπογράφει ως Επίτροπος η Βάσω Παπανδρέου, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ευρωδικαστηρίου το ΠΑΣΟΚ ζητούσε από την κυβέρνηση να προσφύγει στα ...όργανα της ΕΕ, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά ζητούσε την κατάργηση των ιδρυμάτων που λειτουργούν με δικαιόχρηση τη στιγμή που εκείνος που κάλεσε την Κομισιόν να ξεκινήσει να ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα κολέγια ήταν ο Αλέκος Αλαβάνος...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ