Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
40.000 μαθητές το χρόνο «εγκαταλείπουν» το σχολείο!

Τα δραματικά στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ έδωσαν αφορμή σε ΓΣΕΕ και υπουργό Παιδείας να μιλήσουν για διαφοροποίηση του σχολείου...

Κάθε χρόνο 40.000 μαθητές αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο, ενώ κάθε χρόνο οι δαπάνες των νοικοκυριών για τη «Δημόσια και Δωρεάν» Εκπαίδευση φθάνουν τα 4.371,3 εκατ. ευρώ! Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν απ' την έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ. Με αφορμή την παρουσίαση στοιχείων αυτού του πραγματικού προβλήματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου ...ξανασυμφώνησαν για τις Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας, οι οποίες οδηγούν στη διαφοροποίηση του σχολείου και προετοιμάζουν το σχολείο της αγοράς.

Μάλιστα, στην ομιλία του ο Γ. Παναγόπουλος μίλησε για «ενεργοποίηση της ντόπιας κοινωνίας των πολιτών», σπεύδοντας να εξηγήσει ότι μέσα στους πολίτες εννοεί «φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης» και «εταίρους». Για όποιους δεν κατάλαβαν πρόκειται για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχολείο που θα χρηματοδοτείται και θα ρυθμίζεται απ' τους τοπικούς φορείς, μεταξύ αυτών και τις επιχειρήσεις. Η Αννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε πλευρές του σχεδιασμού της κυβέρνησης όπως η διαφοροποίηση της εκπαίδευσης, η νομιμοποίηση κάθε λογής «πτυχίου» από τα διάφορα μαγαζιά της εκπαίδευσης μέσω της πιστοποίησης κ.ά.

Την ίδια ώρα οι μαθητές απ' τα λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα και με την έρευνα του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ (αναφερόμενη στα έτη 2005- 2007). Ενδεικτικό είναι ότι η λεγόμενη σχολική διαρροή έφτανε τους 40.430 μαθητές το 2005, τους 40.711 το 2006 και τους 37.206 το 2007! Η ...ένδειξη «διέκοψαν αδικαιολόγητα» την εκπαίδευση (το «αδικαιολόγητα» μια απαράδεκτη έκφραση για μαθητές που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο κατά κύριο λόγο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους) κάνει «θραύση» στους μαθητές των ΤΕΕ: 15,5% των μαθητών των ΤΕΕ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο! Το αντίστοιχο ποσοστό για το Λύκειο είναι 2,3%, για το Γυμνάσιο είναι 4,1% και για το Δημοτικό 0,6%!

Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία για την Παιδεία. Οι ετήσιες δαπάνες των νοικοκυριών για την εκπαίδευση εκτιμάται ότι φθάνουν τα 4.371,3 εκατ. ευρώ. Τα 1.345,9 εκατ. ευρώ δίνονται για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο - Λύκειο - ΤΕΕ). Απ' αυτά τα 762,3 εκατ. ευρώ πάνε σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ τα 346,9 εκατ. ευρώ σε ξένες γλώσσες. Για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δίνονται 1.441,8 εκατ. ευρώ απ' το οποία το 1.001,9 εκατ. ευρώ δίνεται «για σπουδές στο εσωτερικό»...

Η ελληνική οικογένεια δίνει το 5,09% των μηνιαίων δαπανών της «σε αγαθά και υπηρεσίες εκπαίδευσης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ