Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη ανάπτυξη οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

Ο προϋπολογισμός, οι εξαγγελίες Παπανδρέου και ο επικείμενος διάλογος για την Κοινωνική Ασφάλιση καθιστούν άμεση την ανάγκη να σηκωθούν σοβαρά ταξικά εμπόδια στη θύελλα που μεγαλώνει

Οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους, η οποία πολλαπλασιάζεται όταν ο ενιαίος αγώνας τους αποκτά ταξικό περιεχόμενο
Οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους, η οποία πολλαπλασιάζεται όταν ο ενιαίος αγώνας τους αποκτά ταξικό περιεχόμενο
Γενική αντιλαϊκή έφοδο προετοιμάζει η κυβέρνηση, με την άμεση προώθηση νόμων και μέτρων που θα επιφέρουν σαρωτικές ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις Εργασιακές Σχέσεις, στην Παιδεία και την Υγεία και θα πλήξουν το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση μαζί με την επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα και το πετσόκομμα των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών για το 2010 που δρομολόγησε με την κατάθεση του προϋπολογισμού την Παρασκευή, φρόντισε μέσω του διαγγέλματος του πρωθυπουργού την ίδια μέρα να θέσει σαν πρώτιστο στόχο την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Οι «ανατροπές και οι ρήξεις με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου», που εξήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου, αποτελούν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που βασίζονται πάνω στις αποφάσεις της ΕΕ και έρχονται να υπηρετήσουν τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της κερδοφορίας του.

Για την επιβολή αυτής της πολιτικής ο πρωθυπουργός επιστράτευσε τους «κοινωνικούς εταίρους» και ανακοίνωσε ότι θα καλέσει σε «έναν εθνικό διάλογο», προκειμένου όπως ισχυρίστηκε «μαζί να επεξεργαστούμε την εφαρμογή αυτών των μεγάλων τομών». Στήνοντας έναν «εθνικό διάλογο» με τη συμμετοχή των βιομηχάνων και των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να προωθήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, επιδιώκοντας από τη μια την επιτάχυνση της υλοποίησής τους και από την άλλη τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από τους «φυσικούς» συμμάχους και εταίρους της.

Οι άξονες των ανατροπών

Το διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου ήρθε να επιβεβαιώσει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, όπου μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού μπήκαν οι βάσεις για να προχωρήσει άμεσα η κατάρτιση νομοσχεδίων που θα κατατεθούν μέσα στο 2010 και θα δρομολογήσουν ανατροπές:

--«Στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης». Στόχος η καρατόμηση στα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

-- «Στο πρότυπο ανάπτυξης και οικονομίας για την ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας"». Σ' αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζει νέο γύρο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, με στόχο την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, μέσα από την επέκταση της «μερικής απασχόλησης», της «επιδοτούμενης εργασίας», των ανασφάλιστων «stage» στο ιδιωτικό τομέα.

-- «Στην Παιδεία και την καινοτομία». Δρομολογούνται καινούριες αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με βασικό στόχο να διαρραγεί το ενιαίο σύστημα της εκπαίδευσης, να υψωθούν νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και να βαθύνει η εμπλοκή των ιδιωτών.

-- «Στο σύστημα Υγείας και Πρόνοιας». Με στόχο τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης, της μεταφοράς των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων και τη μεγαλύτερη απελευθέρωση των υπηρεσιών Υγείας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Στο κράτος». Με την ψήφιση νομοσχεδίων (εκλογικός νόμος, διοικητική μεταρρύθμιση «Καποδίστριας 2») που θα συμβάλουν στην παραπέρα θωράκιση του αστικού κράτους.

Ολοι στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ!

Η προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε συνδυασμό με την ευθεία επίθεση στο λαϊκό εισόδημα που ακολουθεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας εξευτελιστικές «αυξήσεις» στους μισθούς και στις συντάξεις του Δημοσίου μέχρι 1,5%, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής πρόθεσή της είναι να αποτελέσουν και το «πλαίσιο» για τις «αυξήσεις» και στον ιδιωτικό τομέα, θα σημάνουν για τα λαϊκά στρώματα ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της ζωής τους. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν συγχρόνως αντιμέτωποι με την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, αφού στον προϋπολογισμό προβλέπονται συνολικές περικοπές 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και πάγωμα των προσλήψεων.

Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να υποταχθούν στα αταξικά κελεύσματα του πρωθυπουργού για «συμμετοχή» και «κοινωνική συναίνεση» για «να βγει η χώρα από την κρίση». Ούτε να αποδεχτούν για πολλοστή φορά να πληρώσουν με δικές τους θυσίες την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης - εργοδοσίας, οφείλουν να υψώσουν το δικό τους ταξικό μέτωπο πάλης, αμφισβητώντας και πολεμώντας τις πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον τους. Να διεκδικήσουν το σύνολο των δικαιωμάτων τους, συσπειρωμένοι στα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια του ταξικού κινήματος την ερχόμενη Τρίτη, 24 Νοέμβρη.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ