Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
Ποιητικός εκπρόσωπος της πρωτοπόρας τάξης στην πάλη για κοινωνική απελευθέρωση

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό

Με θεματικές παρεμβάσεις για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, το διήμερο επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, με θέμα «Γιάννης Ρίτσος, πάντα παρών στο κάλεσμα της εποχής», χαιρέτισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ακόμα, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης και η κόρη του ποιητή, Ερη Ρίτσου. Τις παρεμβάσεις τους, όπως και το εισηγητικό άνοιγμα της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνης του Πολιτιστικού Τμήματός της, παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, νέοι της ΚΝΕ απήγγειλαν στίχους από το έργο του μεγάλου μας ποιητή με τη συνοδεία φυσαρμόνικας ενώ ταυτόχρονα προβάλλονταν σε οθόνη φωτογραφίες από τη ζωή και το έργο του.

Το χτεσινό πρόγραμμα του Συνεδρίου περιελάμβανε εισηγήσεις και παρεμβάσεις για τον ποιητή και το έργο του από Ελληνες και ξένους εκπροσώπους του επιστημονικού - καλλιτεχνικού κόσμου και του λαϊκού κινήματος. Οι παρεμβάσεις των ομιλητών και η συζήτηση έγιναν χτες πάνω στις θεματικές ενότητες «Γιάννης Ρίτσος: Πρωτοπόρα δράση - πρωτοπόρα τέχνη» και «Σοσιαλιστικός ανθρωπισμός και προλεταριακός διεθνισμός».

Οι εργασίες ολοκληρώνονται σήμερα το μεσημέρι με παρεμβάσεις στην ενότητα «Γ. Ρίτσος: Μια πολύπλευρη προσωπικότητα» και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Τέτοια η ζωή και η ποίηση, ένα και τα δύο», παραγωγής του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά, το σημερινό πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι το εξής:

Αποψη από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών
Αποψη από τη χτεσινή πρώτη μέρα των εργασιών
10 - 11.30 π.μ. Μέρος Α΄

Προεδρεύει η Ζωή Βαλάση

Εισηγητές:

1. Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Ρίτσος ο Οικουμενικός».

2. Ρούλα Κακλαμανάκη, συγγραφέας: «Ο Γιάννης Ρίτσος χτες, σήμερα, αύριο».

3. Δημήτρης Πατίλης, διδάκτορας φιλολογίας και εκπαιδευτικός του Πειραματικού Λυκείου Μυτιλήνης: «Γ. Ρίτσος - Τίποτα ξένο για την ποίηση».

4. Αριστούλα Ελληνούδη, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»: «Το θεατρικό έργο του Ρίτσου».

11.30 π.μ. - 12 μ. Διάλειμμα

12 μ. - 1.30 μ.μ. Μέρος Β΄

5. Σπύρος Σαμοΐλης, μουσικοσυνθέτης: «Το μελοποιημένο έργο του Γ. Ρίτσου».

6. Γιάννης Σκαρπερός, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ: «Ο εικαστικός Γ. Ρίτσος».

Παρεμβάσεις

1.30 μ.μ. - 2.15 μ.μ. Προβολή του ντοκιμαντέρ : «Τέτοια η ζωή και η ποίηση, ένα και τα δύο», παραγωγή του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

2.15 μ.μ. - 2.30 μ.μ. Κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ