Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΘΛΗΤΩΝ
Ολα είναι θέμα πρόληψης

Ο Ντε Νίγκρις «έφυγε» νωρίς...

Eurokinissi

Ο Ντε Νίγκρις «έφυγε» νωρίς...
H συγκλονιστική είδηση για το θάνατο του παίκτη της Λάρισας Μεξικανού Αντόνιο Ντε Νίγκρις, που έχασε τη ζωή του, έβγαλε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ στους αθλητές. Το περιστατικό του διεθνή ποδοσφαιριστή ήρθε να προστεθεί στη μαύρη λίστα των ποδοσφαιριστών (και εν γένει αθλητών), που τα τελευταία χρόνια χάνουν τη ζωή τους εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Σε μια λίστα, που δυστυχώς οι παρουσίες σ' αυτήν αυξάνονται δραματικά. Και πέρα από τα αμιγώς παθολογικά αίτια από τα οποία μπορεί να υποφέρει (χωρίς να το ξέρει ή να έχουν ανιχνευτεί στις καθιερωμένες εξετάσεις), ή την άτυχη στιγμή (το λεγόμενο έμφραγμα του αθλητή θεωρείται από τα πλέον θανατηφόρα), υπάρχουν κάποιες πτυχές που χρήζουν ανάλυσης όσον αφορά την αύξηση των θυμάτων. Ομως, όπως λέει και η σοφή παροιμία, «καλύτερα να προλαβαίνεις παρά να θεραπεύεις». Πάνω απ' όλα λοιπόν είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, κάτι που είναι κανόνας στην ιατρική και πόσο μάλιστα στον αθλητισμό, όπου οι αγωνιζόμενοι επιβαρύνουν περισσότερο τον οργανισμό τους. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα υπάρχει επιδερμική αντιμετώπιση από την πολιτεία που βλέπει ακόμη και αυτό το σοβαρό θέμα ως ...μπίζνες, όπως αναφέρεται παρακάτω στο κείμενο.

Αφόρητη η πίεση για την επιτυχία

Ο σημερινός αθλητισμός αποτελεί το πλέον εμπορεύσιμο προϊόν γι' αυτούς που κινούν τα νήματα. Και η επιτυχία είναι το αποκορύφωμα για την καλύτερη πώληση. Η πίεση που ασκείται, προκειμένου να έρθει αυτή μεταφέρεται και στους ίδιους τους ποδοσφαιριστές που είναι υπεύθυνοι γι' αυτό. Η χαρά της συμμετοχής, η άθληση, η ψυχαγωγία είναι όροι που πλέον ανήκουν στη μυθολογία του αθλητισμού. Η σημερινή πραγματικότητα επιζητά το στυγνό επαγγελματισμό, ακόμα και από 17χρονα ή 20χρονα παιδιά. Σημαντικός τομέας, επίσης, είναι και αυτός της κούρασης από τους συνεχιζόμενους αγώνες. Ο αριθμός των οποίων αυξάνεται (όπως και οι υποχρεώσεις των παικτών) προκειμένου οι επιχειρηματίες να μπορούν να έχουν περισσότερα έσοδα.

Περί κάρτας ...υγείας

Για να έλθουμε όμως στα προβλήματα της υγείας των αθλητών θα παρατηρήσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο όχι μόνο το επαγγελματικό αλλά κυρίως στο ερασιτεχνικό που είναι ο πυρήνας του αθλήματος. Με απόφαση της ΕΠO, στις έδρες των τοπικών Ενώσεων Ποδοσφαίρου δημιουργήθηκαν ιατρικοί σταθμοί (εξοπλισμένοι από την ΕΠΟ), στους οποίους παρέχεται η δυνατότητα προληπτικής εξέτασης των ποδοσφαιριστών (ή και αθλητών από άλλα αθλήματα, με μεγαλύτερο όμως κόστος).

Για να γίνει η εξέταση αυτή ο ενδιαφερόμενος αθλητής πρέπει να καταβάλει το ποσό των 30,00 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς (χορηγό της ΕΠΟ). Με την απόδειξη πληρωμής απευθυνόταν στην τοπική Ενωση και εξασφάλιζε ραντεβού στην ιατρική μονάδα για τη διενέργεια των προληπτικών εξετάσεων, που είναι απαραίτητες για την έκδοση δελτίου υγείας. Το οποίο με τη σειρά του είναι απαραίτητο για την έκδοση δελτίου αθλητικής ιδιότητας.

Με πρόσχημα, λοιπόν, την επίλυση ενός υπαρκτού προβλήματος στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, όπως είναι η επιστημονική διαβεβαίωση της υγείας των ποδοσφαιριστών, στήθηκε ένας τεράστιος εισπρακτικός μηχανισμός που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Ποσό που κλήθηκαν να πληρώσουν από την τσέπη τους οι αθλητές και οι γονείς τους.

Τα πάντα στον... αέρα

Και μάλιστα όλα αυτά, ενώ τα πάντα είναι στον αέρα. Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (27 Γενάρη 2008) υπάρχει κενό νόμου, αναφορικά με το ποιας ακριβώς ειδικότητας ιατρός είναι υπεύθυνος για την εξέταση των αθλητών/τριών. Ολοι οι υγειονομικοί φορείς αναμένουν μια υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα υγειονομικά θέματα του αθλητισμού. Και οι εκάστοτε υπεύθυνοι (;) του υπουργείου Υγείας, αλλά και της ΓΓΑ τι κάνουν;

Τα θέματα πιστοποίησης υγείας των αθλητών και αθλητριών ρυθμίζονται από το άρθρο 33 παρ. 9 του νόμου 2725/1999 (ΦΕΚ 121): «Η πιστοποίηση της υγείας των αθλητών είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται σε δελτίο υγείας που εκδίδει η οικεία ομοσπονδία και το οποίο θεωρείται από νομαρχιακό νοσοκομείο ή κέντρο υγείας ή αγροτικό ιατρείο ή υγειονομική στρατιωτική μονάδα ή από έχοντες οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή ΝΠΔΔ ιατρούς». 9 χρόνια χωρίς Υπουργική Απόφαση!...

Σύμφωνα, λοιπόν, με το παραπάνω απόσπασμα, η πιστοποίηση της υγείας αθλητή και αθλήτριας (σωστά) είναι υποχρεωτική. Υπάρχει όμως και το υπόλοιπο κομμάτι του νόμου: «Οι παθήσεις και οι βλάβες που δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή αθλητών σε προπονήσεις και αγώνες, οι απαιτούμενες ιατρικές εξετάσεις για τη θεώρηση του δελτίου υγείας, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα αρμόδια όργανα για τη θεώρηση του δελτίου, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του ΕΚΑΕΤ (Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών Τεχνολογίας)». Δηλαδή, για να είναι νόμιμη η πιστοποίηση υγείας αθλητή/τριας πρέπει ο πολιτικός προϊστάμενος της υγείας να καθορίσει με απόφασή του τις προϋποθέσεις και τα πλαίσια.

Αυτό επιτάσσει ο νόμος από το 1999. Σήμερα, περίπου 10 χρόνια μετά, υπουργική απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί!!... Με αυτόν τον τρόπο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δείχνουν πόσο, πραγματικά, ενδιαφέρονται για μια σοβαρότατη υπόθεση, όπως η υγεία των αθλητών/τριών - κυρίως των ερασιτεχνών - και η διασφάλισή της, από την αρχή. Λόγω της αδιαφορίας τους, κανένας γιατρός (από νομικής πλευράς) δεν επιτρέπεται να δίνει ιατρική γνωμάτευση. Και όταν το κάνει, νομικά, είναι ακάλυπτος.

Το προφανές αποτέλεσμα των πολιτικών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχει επιβεβαιώσει και το ΙΚΑ. Στις 3/12/'07, με αριθμό πρωτοκόλλου Γ32/2088, ενημερώνει πως «οι ιατροί του ιδρύματος δε χορηγούν στους ασφαλισμένους μας (1) ιατρικές βεβαιώσεις Ικανότητας και (2) ιατρικές βεβαιώσεις Υγείας που οι ασφαλισμένοι μας πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για εξωσχολικά αθλητικά σωματεία, προγράμματα μαζικού αθλητισμού των Δήμων, περιπτώσεις κόπωσης και υπερπροσπάθειας, όπως ο Πρωταθλητισμός»...

Και αν για τον επαγγελματικό αθλητισμό, τα παραπάνω έχουν (σχετικά) μικρή σημασία, για τον ερασιτεχνικό και μαζικό έχουν καθοριστική. Τα παιδιά, οι εργαζόμενοι που θέλουν να αθληθούν, τα σωματεία και οι σύλλογοι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι. Και καθημερινά παίζουν «ρώσικη ρουλέτα». Γιατί με λογικές ρουτίνας, τυπικές διαδικασίες και «ωχαδερφιστικές» λογικές δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο θέμα της προληπτικής ιατρικής.

Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι μόνο η θεσμοθέτηση οδηγιών αλλά και η εφαρμογή τους. Ακόμη και αν καθοριστούν οδηγίες αυστηρές και ιδιαίτερα προωθημένες, στις σημερινές συνθήκες παντελούς έλλειψης δημόσιων και δωρεάν υποδομών και ειδικευμένου προσωπικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η υγεία και η ασφάλεια της πλειοψηφίας όσων αθλούνται θα εξακολουθούν να κινδυνεύουν. Σε αυτές τις συνθήκες το οικονομικό βάρος για την πρόληψη και την προστασία τους θα το επωμίζονται οι σύλλογοι και οι οικογένειες των αθλητών, όπως γίνεται ακόμη και για την έκδοση του δελτίου υγείας. Η ίδια κατάσταση άλλωστε επικρατεί σε ό,τι αφορά την εξειδικευμένη αποκατάσταση της υγείας των αθλουμένων μετά από ατύχημα ή ασθένεια. Ο τομέας της αθλητιατρικής γενικότερα έχει παραδοθεί στην επιχειρηματική δραστηριότητα και αφορά κύρια όσους ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό.

Η προστασία όμως της υγείας όλου του λαού, άρα και των αθλουμένων, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να ανατίθεται σε ιδιώτες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, άλλους φορείς. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την ΠΦΥ. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλητίατρος, φυσικοθεραπευτής, τεχνικός ασφαλείας, κ.ά.) και τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική - περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών/τριών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα υγείας - αθλητισμού, αλλά και όλων όσοι γυμνάζονται και αθλούνται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ