Σάββατο 11 Φλεβάρη 2023 - Κυριακή 12 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ευθύνη του κράτους η προστασία της υγείας των αθλητών

Ασφαλείς συνθήκες στους αγώνες διεκδικούν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές της Καρδίτσας, με αφορμή τον θάνατο 20χρονου συμπαίκτη τους | Παρέμβαση του Ν. Τέγου, μέλους του ΓΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, σε πρόσφατη σύσκεψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών

Οι συνθήκες προστασίας της υγείας των ποδοσφαιριστών στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα τέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που διοργανώθηκε πρόσφατα από αθλητές ερασιτεχνικών σωματείων της Καρδίτσας. Στη σύσκεψη έδωσε το «παρών» και αντιπροσωπεία της ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Νίκο Τέγο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας και υποψήφιο βουλευτή, και τον Βασίλη Κρανιά, δημοτικό σύμβουλο Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αφορμή για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία που έλαβαν οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές αποτέλεσε το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με τον θάνατο 20χρονου παίκτη της ομάδας Καραϊσκάκης Μαυρομματίου, ο οποίος κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια αναμέτρησης και ενώ στο γήπεδο δεν υπήρχε ούτε ο κατάλληλος ιατρικός εξοπλισμός για τέτοιες περιπτώσεις (π.χ. απινιδωτής), αλλά ούτε και εξειδικευμένο προσωπικό. Το περιστατικό δυστυχώς δεν ήταν το μοναδικό, καθώς λίγες μέρες αργότερα βρήκε τον θάνατο και 46χρονος ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής σε αγώνα για το τοπικό πρωτάθλημα Αργολίδας. Οι δύο αυτές πιο πρόσφατες περιπτώσεις προστίθενται σε μια τραγική αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών, που τα τελευταία χρόνια δείχνουν να αυξάνονται δραματικά στη χώρα μας.

Στη σύσκεψη οι αθλητές των σωματείων της Καρδίτσας κατέστησαν σαφές ότι θα διεκδικήσουν με κάθε πρόσφορο μέσο να διασφαλιστεί ότι θα διεξάγονται αγώνες μόνο με ύπαρξη απινιδωτή και γιατρού στο γήπεδο. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν ακόμα και σε αποχή από την αγωνιστική δράση και πέραν του περασμένου Σαββατοκύριακου, όταν υπήρξε αναβολή των ματς του πρωταθλήματος έπειτα από απόφαση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καρδίτσας. Θα προχωρήσουν, επιπροσθέτως, σε συλλογή υπογραφών σε κείμενο όπου αναφέρεται ότι δεν θα συμμετέχουν σε αγώνα στον οποίο δεν θα τηρούνται οι βασικοί κανόνες προστασίας της ζωής τους. Οι αθλητές με την οργάνωσή τους απαντούν στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα, και για την οποία φέρουν ευθύνη τόσο το κράτος όσο και οι αρμόδιοι ποδοσφαιρικοί φορείς.

Οργανωμένο πλαίσιο προστασίας με κρατική ευθύνη

Από τη σύσκεψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών στην Καρδίτσα
Από τη σύσκεψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών στην Καρδίτσα
Στην παρέμβασή του ο Ν. Τέγος παρουσίασε τις τεκμηριωμένες θέσεις του ΚΚΕ για το σημαντικό ζήτημα της προστασίας της υγείας αθλητών: Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Καθιέρωση, με κρατική ευθύνη, της κάρτας Υγείας του μαθητή και του αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες. Τοποθέτηση απινιδωτών σε όλα τα γήπεδα της Καρδίτσας, με ευθύνη του κράτους, αλλά και εκπαίδευση του κατάλληλου προσωπικού, που να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει. Επίσης, να μη διεξάγεται καμία αθλητική δραστηριότητα χωρίς την παρουσία γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα, με κρατική ευθύνη.

Απευθυνόμενος στους ερασιτέχνες αθλητές της Καρδίτσας, ο Ν. Τέγος σημείωσε πως «είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι παίρνετε την υπόθεση στα χέρια σας, με την προσπάθειά σας να συγκροτήσετε σύνδεσμο ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών για να διεκδικήσετε οργανωμένα τα δίκαια αιτήματά σας. Είναι βαρβαρότητα, σήμερα, νέοι άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους μέσα στα γήπεδα, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα».

Στάθηκε επίσης στις ελλείψεις και στη γενικότερη κατάσταση στις υποδομές Υγείας στην περιοχή, υπογραμμίζοντας: «Ας σκεφτούμε σε ποια περιοχή έχασε τόσο άδικα τη ζωή του ο Ηλίας Μπρέλλας μέσα στον αγωνιστικό χώρο από ανακοπή καρδιάς. Στον δήμο Μουζακίου, όπου το Κέντρο Υγείας της περιοχής κατέρρευσε από τις πλημμύρες του "Ιανού" και δύο χρόνια μετά δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Σε μια περιοχή όπου οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, χωρίς ουσιαστική ΠΦΥ για τον λαό της περιοχής. Καμία μέριμνα επίσης δεν υπάρχει για τον απαραίτητο εξοπλισμό, π.χ. απινιδωτές, αλλά και για το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στη διάρκεια του αγώνα, που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες, οι απαραίτητες εξετάσεις αφήνονται στην ατομική ευθύνη του αθλητή, όπως και το μεγάλο κόστος, που πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ομάδες αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα, λόγω της υποχρηματοδότησής τους, και την ίδια στιγμή δίνεται πακτωλός χρημάτων στις μεγάλες ΠΑΕ».

«Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της υγείας όλου του λαού, όπως και των αθλητών, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική», συνέχισε ο Ν. Τέγος, για να προσθέσει: «Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα, με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής κ.ά.), με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική - περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, στα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών, γενικά των νέων, σε θέματα φυσικής αγωγής».

«Ως ΚΚΕ» - επεσήμανε - «θεωρούμε ότι η μαζική άθληση και άσκηση του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα, ιδίως για τη νεολαία μας, ώστε να μένει μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις. Πόσο μάλλον μετά τον εγκλεισμό της πανδημίας, θεωρούμε πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες του κράτους και της κυβέρνησης, καθώς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τον λαό να αντιμετωπίσει ζητήματα ψυχικής υγείας, που έχουν ενταθεί. Ομως αυτό το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και την ίδια ώρα ιδιαίτερα ικανό στο να τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, να ρημάζει το εισόδημά μας με την ακρίβεια, να αφήνει τα αθλητικά σωματεία χωρίς οικονομική στήριξη».

Καταλήγοντας, ο Ν. Τέγος ξεκαθάρισε ότι «το ΚΚΕ θα είναι δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις σας. Σε κοινό βηματισμό και συντονισμό του αθλητικού κόσμου με φορείς της περιοχής, όπως η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, με τους αγρότες, που αυτήν την περίοδο δίνουν κι αυτοί μάχη επιβίωσης, με τα σωματεία των εργαζομένων, με τους γονείς, μπορούμε να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Να πούμε: Φτάνει πια! Κανένας αθλητής να μη χάνει τη ζωή του».

Ερίζουν ΕΠΟ - ΚΕΔΕ για τους απινιδωτές

Την ίδια στιγμή, παρά τα τελευταία τραγικά περιστατικά και τη σοβαρότητα του ζητήματος, που χρήζει άμεσης λύσης, η διοργανώτρια των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ΕΠΟ, και η Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) έχουν αναλωθεί σε έναν «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων γύρω από το ζήτημα των ευθυνών. Από την πλευρά του το υφυπουργείο Αθλητισμού ...λάμπει διά της απουσίας του από τη συζήτηση για όσα συμβαίνουν, σε αντίθεση με τη ...θέρμη που έδειξαν τα κυβερνητικά στελέχη στο ζήτημα της διανομής των χρημάτων από τη φορολόγηση του στοιχήματος στους επιχειρηματίες των ΠΑΕ.

Μετά τα τραγικά περιστατικά σε Καρδίτσα και Ναύπλιο, η ΕΠΟ πήρε την απόφαση να μη διεξάγονται πλέον αγώνες χωρίς απινιδωτές στα γήπεδα, και με επιστολή στην ΚΕΔΕ ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι δήμοι που έχουν στην ιδιοκτησία τους γήπεδα για την υποχρεωτική ύπαρξη απινιδωτή ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση του γηπέδου, επικαλούμενη για το τελευταίο Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2017. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, από τότε μέχρι σήμερα οι αγώνες των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων διεξάγονται κανονικά, και με ευθύνη της ΕΠΟ, αν και, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια, στα περισσότερα γήπεδα της χώρας όχι μόνο δεν υπήρχε απινιδωτής, αλλά δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες ακόμα και για την έλλειψη γιατρού.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα βάσει νόμου δεν ορίζεται ως προϋπόθεση αδειοδότησης ενός δημοτικού γηπέδου, και μεταθέτει τις ευθύνες για την ύπαρξη (φορητού) απινιδωτή, προκειμένου να διεξαχθεί ένας αγώνας, στην ίδια την Ομοσπονδία, ως διοργανώτρια αρχή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ