Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η θηλιά στο λαιμό των ΕΒΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναρτήθηκε χτες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης για «δημόσια διαβούλευση» το νομοσχέδιο για τη «ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών - Τειρεσία». Να καταθέσουν τις απόψεις τους, δηλαδή, οι φορείς για τις «ασπιρίνες» που προτείνει η κυβέρνηση για το πρόβλημα που λέγεται χρέη - θηλιά στο λαιμό χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων στις τράπεζες. Γιατί, στην ουσία, περί αυτού πρόκειται. Για ρυθμίσεις που απλώς, εφόσον ενταχθεί κανείς σ' αυτές το πολύ πολύ να δει να παρατείνεται η αγωνία για την «επόμενη μέρα», για την επαγγελματική του επιβίωση. Αντε και κάτι μικροαλλαγές στο σύστημα καταγραφής και τήρησης των δυσμενών στοιχείων στον «Τειρεσία». Επί της ουσίας, οι αιτίες που οδηγούν στο αδιέξοδο τους ΕΒΕ, γέννημα - θρέμμα των ασκούμενων πολιτικών, όχι μόνο παραμένουν στο απυρόβλητο, αλλά οξύνονται και προμηνύονται ακόμα πιο δύσκολες μέρες για το εισόδημα των μικρών και των αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν άλλο δρόμο παρά αυτόν της επαγρύπνησης και της αγωνιστικής διεκδίκησης.

Πέρα από τα όρια της απανθρωπιάς

Αντιγράφουμε όπως μεταδόθηκε η είδηση από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία:

«Μια συμμορία στο Περού φέρεται ότι σκότωσε δεκάδες χωρικούς με σκοπό να πουλήσει το λίπος τους για να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα ομορφιάς, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Τέσσερα μέλη της συμμορίας, που είναι γνωστή με την ονομασία Los Pishtacos - λέξη που αναφέρεται σ' ένα δαίμονα που σκοτώνει τα θύματά για να πάρει το λίπος τους - συνελήφθησαν, ενώ επτά παραμένουν ασύλληπτα. Η Αστυνομία νωρίτερα είχε κατασχέσει από μία εταιρεία μεταφορών στη Λίμα ένα πακέτο που περιείχε ανθρώπινο λίπος.

Η συμμορία πιστεύεται ότι δρούσε εδώ και πολλά χρόνια, ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι μπορεί να ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλου αριθμού ανθρώπων, μεταξύ αυτών και παιδιά, από τις επαρχίες Χουανούκο και Πάσκο.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός, αν και σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα φτάνει τους 60. Τα θύματα θα πρέπει να ήταν «πολυάριθμα», αν κρίνει κανείς από την ποσότητα του λίπους που πουλήθηκε, δήλωσε ο ερευνητής της Αστυνομίας, Εουσέμπιο Φέλιξ Μούργκα.

Το λίπος των θυμάτων λέγεται ότι πωλούνταν προς 15.000 δολάρια το κιλό σε ευρωπαϊκές εταιρείες που φτιάχνουν προϊόντα ομορφιάς. Θεωρείται, επίσης, πιθανό η συμμορία να έκανε και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων.

Το ανθρώπινο λίπος, όπως και το λίπος από τους χοίρους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή σαπουνιών».

Είναι φανερό πως η βαρβαρότητα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος έχει ξεπεράσει όλα τα όρια της σαπίλας και της απανθρωπιάς. Επείγει πλέον να αντικατασταθεί για να σωθεί ό ίδιος ο άνθρωπος.

Στις ίδιες ράγες

Μια από τις γνωστές μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να μετρήσουν αντιδράσεις, ώστε να καθορίσουν στη συνέχεια με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν πιο ανώδυνα την πολιτική τους, είναι και η διάδοση πληροφοριών - φημών μέσω των φιλικών τους Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Μόνο που σε πολλές περιπτώσεις, με αυτήν την τακτική, προδίδονται και εύκολα διαπιστώνει κανείς τις ταυτόσημες πολιτικές που έχουν τα δύο κόμματα εξουσίας σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Πρόσφατο παράδειγμα είχαμε με δημοσιεύματα φιλικά προσκείμενων προς τη νέα κυβέρνηση εφημερίδων, για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην «εξυγίανση» του ΟΣΕ, με την ίδια ...συνταγή που είχε ετοιμάσει - και εν μέρει είχε εφαρμόσει - η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Δηλαδή, με τη μείωση του μισού προσωπικού (περίπου 3.000 εργαζόμενοι), με τις «τσουχτερές» αυξήσεις στα εισιτήρια και με τον «εξορθολογισμό» των δρομολογίων, όπου εξορθολογισμός σημαίνει δραστική συρρίκνωση δρομολογίων.

Η κυβέρνηση για το θέμα του ΟΣΕ επιλέγει για την ώρα να κρατά «κλειστά τα χαρτιά της». Ωστόσο, έχει προαναγγείλει τη δραστική μείωση του προσωπικού, έχει εγκρίνει τις «τσουχτερές» αυξήσεις που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ στα σιδηροδρομικά εισιτήρια και έχει αφήσει ανέγγιχτες τις δραστικές περικοπές σιδηροδρομικών δρομολογίων που έγιναν επί ΝΔ. Ε, τι άλλο θα πρέπει να κάνουν, δηλαδή, στην κυβέρνηση για να επιβεβαιώσουν ότι η σιδηροδρομική τους πολιτική ουδόλως διαφέρει από αυτή που δεν πρόλαβε να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ; Σημειώστε δε ότι σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα εφημερίδων, το «νοικοκύρεμα» στον ΟΣΕ θα αρχίσει από το «κόστος εργασίας» Και ο νοών νοείτω.

Διόδια και ... κουτοπονηριές

Οπως είναι ήδη γνωστό οι συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, προβλέπουν για τις αρχές του 2010 νέες, ακόμη πιο τσουχτερές αυξήσεις, από αυτές μέχρι και πάνω από 200% που επιβλήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η κυβέρνηση, ύστερα από τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στα χαράτσια, ανακοίνωσε ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις συμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι ...αυξήσεις μετά την αφαίρεση φόρων υπέρ του Δημοσίου. Ωστόσο, «παίζει» και το εξής σενάριο: Να αντικατασταθούν οι κλασικοί μετωπικοί σταθμοί διοδίων από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα καταγράφει τα οχήματα κατά την είσοδο και έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο. Με το σύστημα αυτό οι οδηγοί δε θα πληρώνουν αμέσως - και άρα, σκέφτονται κάποιοι, θα μειωθούν οι αντιδράσεις - αλλά η καταβολή θα γίνεται με λογαριασμό που θα αποστέλλεται στο σπίτι!

Με τέτοια κουτοπόνηρα «κόλπα» νομίζει η κυβέρνηση και οι μεγαλοεργολάβοι ότι θα κοροϊδέψουν το λαό. Δεν νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουν. Ολο και πιο πολλοί εργαζόμενοι συντάσσονται με τη θέση του ΚΚΕ και παλεύουν για κατάργηση όλων των διοδίων, είτε ηλεκτρονικών είτε όχι.

Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας

Η γενική πορεία της ταξικής πάλης

ΑΡΘΡΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ

Η επίθεση στην ιστορία του ΚΚΕ, η διαστρέβλωση του ρόλου του σε σημαντικές στιγμές της πορείας του εργατικού και λαϊκού κινήματος, η παραχάραξη ιστορικών γεγονότων, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του αντικομμουνισμού που αναπαράγεται σε ευρεία κλίμακα. Αστικά έντυπα με πολυσέλιδα αφιερώματα, η κρατική τηλεόραση (βλέπε από 23 του Μάρτη 2009 και σε 11 επεισόδια την εκπομπή της ΝΕΤ με τίτλο «Η Μεγάλη Αλλαγή»), εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων, της ΝΔ, ιδιαίτερα του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ., συμβάλλουν στην αναβίωση επιχειρημάτων δανεισμένων από τη μαύρη προπαγάνδα της εμφυλιοπολεμικής και μετεμφυλιοπολεμικής περιόδου. Και, φυσικά, συνεπικουρούνται από τους οπορτουνιστές, τους μετανιωμένους πρώην κομμουνιστές, που είναι πρόθυμοι να δώσουν «αριστερό» άλλοθι στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Αυτή η επίθεση στοχεύει ιδιαίτερα στη νεολαία, που αντικειμενικά έχει ελλιπή ιστορική γνώση και μικρή κοινωνική και πολιτική πείρα. Η συγκέντρωση αυτού του υλικού σε μια ξεχωριστή έκδοση αποσκοπεί να απαντήσει στην αντικομμουνιστική επίθεση, να βοηθήσει με επιχειρήματα τους κομμουνιστές, οπαδούς, φίλους και συνεργαζόμενους, αλλά και τους επιστήμονες που σέβονται την αλήθεια, έστω κι αν δε συμφωνούν με το ΚΚΕ. Και κυρίως να συμβάλει, με συμπεράσματα από την πολύχρονη ηρωική ιστορία του ΚΚΕ, στην αφομοίωση της επαναστατικής στρατηγικής του. Η έκδοση αυτή αποτελείται από κείμενα που σε πολύ γενικές γραμμές καλύπτουν το χρονικό διάστημα από τη βασιλομεταξική δικτατορία του 1936 μέχρι τις μέρες μας. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Κάθριν Αστον

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως η «καλύτερη για το ρόλο» του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ αυτοχαρακτηρίστηκε η Βρετανίδα βαρόνη Κάθριν Αστον, υποστηρίζοντας ότι θα αποδείξει στους επικριτές της, που ήθελαν κάποιον με «προϋπηρεσία στη διπλωματία», ότι αυτή είναι το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση. Για να εφαρμόσει στο ακέραιο την ιμπεριαλιστική πολιτική της ΕΕ, αξιοποιώντας τα διδάγματα της βρετανικής διπλωματίας. Η αναμέτρηση της Πέμπτης, στη Σύνοδο Κορυφής, για την πλήρωση των θεσμικών θέσεων του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ, που προέκυψαν από τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία επέβαλε τις βασικές αρχές του Ευρωσυντάγματος, κατέληξε στο «συμβιβασμό» της Βρετανίας να αποσύρει την υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την Προεδρία και να «περιοριστεί», στον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κερδίζοντας τελικά στα σημεία.

Στη θέση του προέδρου της ΕΕ διορίστηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Χερμάν Βαν Ρομπέ, ως «το πρόσωπο των ισορροπιών και των συμβιβασμών», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητές του και πού ξεκινά η δράση του υπουργού Εξωτερικών. Η Κάθριν Αστον μπορεί να απορρίφθηκε για τη θέση του Επιτρόπου Οικονομικών και να χαρακτηρίζεται «ανεπαρκής», ωστόσο αποτελεί μέγιστη επιτυχία για το Λονδίνο, που πρακτικά αναλαμβάνει την προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων της ΕΕ.


Α. Φ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ