Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Παραδίδεται στον «εθελοντισμό» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Μέσω του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και άλλων επιστημονικών φορέων σε πάνω από 130 δήμους της χώρας

Στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελοντισμό αναθέτει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας τα εξειδικευμένα ιατρικά τεστ για την πρόληψη αναπτυξιακών διαταραχών στον παιδικό πληθυσμό περισσότερων από 130 δήμων της χώρας. Το σχετικό πρόγραμμα «Πρόληψης και Ελέγχου ψυχοκινητικής ανάπτυξης βρεφών και νηπίων» ανήκει στο διαδημοτικό Δίκτυο, στην Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και ο έλεγχος των παιδιών (από 2 μηνών έως 6 χρόνων) θα γίνεται από εξουσιοδοτημένους επιστήμονες με το ανιχνευτικό αναπτυξιακό τεστ Denver 2 (σειρά εξετάσεων που εντοπίζει τα σχετικά προβλήματα).

Στους παραπάνω φορείς θα απευθύνονται για τη σχετική πιστοποίηση όσοι ιδιώτες γιατροί και άλλοι σχετικοί επιστήμονες επιθυμούν να αυξήσουν την πελατεία στα ιατρεία τους, ενώ το κόστος της πιστοποίησης - ανέρχεται στα 600 ευρώ - θα το επωμίζεται ο κάθε ιδιώτης. Ως «αντάλλαγμα» για την πιστοποίηση, θα προσφέρει μερικές ώρες κάθε μήνα εθελοντική εξέταση σε παιδιά του δήμου που ανήκει. Ωστόσο, τίποτα δεν δεσμεύει τον ιδιώτη επιστήμονα ως προς την εθελοντική του προσφορά και τη διάρκειά της. Το όφελος γι' αυτόν θα είναι να κερδίσει επιπλέον πελατεία. Την ίδια στιγμή, η αντιμετώπιση της όποιας διαταραχής διαπιστώνεται θα προσκρούει στην απουσία των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μόνο το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Επιπλέον, ο δωρεάν έλεγχος θα παρέχεται σε κάθε δήμο με κοινωνικά κριτήρια και δεν θα αφορά το σύνολο του παιδικού πληθυσμού.

Ουσιαστικά, το πρόγραμμα δίνει νέα ώθηση στην εμπορευματοποίηση της παραπέρα εκπαίδευσης των επιστημόνων όσο και της πρόληψη της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών. Ακόμα και στις περιπτώσεις που η διάγνωση γίνεται δωρεάν, το πρόγραμμα δε διασφαλίζει τη σταθερότητα και τον προγραμματισμό που απαιτείται. Να σημειωθεί πως ο προληπτικός έλεγχος της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών είναι πολύ σημαντικός, αφού διαγιγνώσκονται διαταραχές όπως ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα, δυσκολία στην αντίληψη, δυσλεξία, φωνολογικές και συμπεριφορικές διαταραχές, στη βάδιση, στη σύλληψη κ.ά. Στις ηλικίες 2 μηνών - 6 ετών αυτές οι διαταραχές μπορούν να διορθωθούν, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατον σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ