Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»
Εκτακτη συνέλευση για τις εξελίξεις

Σε πάλη για καμία απόλυση και πλήρη - σταθερή εργασία κάλεσαν οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ

Οι εξελίξεις που φέρνουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Οι εξελίξεις που φέρνουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιβάλλουν τη συσπείρωση των εργαζομένων στο κλαδικό συνδικάτο (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε έκτακτη γενική συνέλευση προχώρησαν πριν λίγες μέρες οι εργαζόμενοι στην Εμπορική Τράπεζα με αντικείμενο συζήτησης την επικείμενη συγχώνευση της Εμπορικής Τράπεζας με την «ΑLPHA».

Στη μαζική συνέλευση των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ αναλύοντας τους στόχους που εξυπηρετεί η συγχώνευση των Τραπεζών ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι σήμερα είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ταξική ενότητα των εργαζομένων. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε κοινή ανακοίνωση της παράταξης σε Εμπορική και ALPHA, «όλοι μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος νοικιασμένος ή μόνιμος, από την τράπεζα ή τις θυγατρικές. Να υπερασπιστούμε τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, τους μισθούς μας, τα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Να διεκδικήσουμε την προς τα πάνω εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων. Σε αυτή την ενότητα δε χωράνε οι συνδικαλιστές που τόσα χρόνια βοήθησαν - εξυπηρέτησαν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της εργοδοσίας».

Κλίμα συμβιβασμού, αναμονής και πλήθος αυταπατών επιχείρησαν να σπείρουν στη συνέλευση οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία του συλλόγου των εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στην Τράπεζα. Χαρακτηριστικές στιγμές των τοποθετήσεών τους ήταν ότι για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται η διοίκηση της Τράπεζας και η «ανικανότητα» των διοικούντων να πάρουν σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις. Οταν μάλιστα, όπως τόνισαν, ο σύλλογος προσπάθησε πολλές φορές να «πείσει» τη διοίκηση για σωστές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν τους εργαζόμενους ότι τα συμφέροντά τους είναι άρρηκτα δεμένα με αυτά των τραπεζιτών. Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται άλλωστε και το γεγονός ότι οι πλειοψηφίες και στους δύο συλλόγους υπέγραψαν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών, κατάργηση επιδομάτων όπως ακριβώς ήθελαν οι εργοδότες.

Στην πεπατημένη της διαχειριστικής λογικής και των αυταπατών κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για Τράπεζες στο δημόσιο και υπό εργατικό έλεγχο, χωρίς βέβαια να εξηγήσει πώς κάτι τέτοιο μπορεί να το φέρει εις πέρας ένα κράτος που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΣΑΚ στις δυο τράπεζες και ειπώθηκε και στη συνέλευση, η συγχώνευση των δύο τραπεζών έχει την ευλογία της ΕΕ, της τρόικας και της συγκυβέρνησης και γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων των δύο τραπεζών. Για να βγάλουν οι μέτοχοι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη. Το κόστος της συγχώνευσης θα επιχειρήσουν να το φορτώσουν στους εργαζόμενους. Ηδη σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι από τη συγχώνευση, επιδιώκουν όφελος - κέρδος 150 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ