Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πρόληψη συγκρούεται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα

Την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας προωθούν τα «πακέτα παροχών» που προβάλλουν πολλά ασφαλιστικά ταμεία

Τα μέτρα για την πρόληψη δεν μπορούν να γίνουν εύκολα αποδεκτά γιατί αφενός τα αποτελέσματά τους δεν είναι άμεσα ορατά και αφετέρου έρχονται σε σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά ή δυστυχώς και μικρά ατομικά συμφέροντα.

Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Μαντζουράτος, κατά την έναρξη της ημερίδας που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδας (ΟΑΤΥΕ). Θέμα της ημερίδας ήταν η «πρωτογενής πρόληψη» και παρά τις επισημάνσεις ότι αυτή «αφορά την καταπολέμηση και αποφυγή των κινδύνων που απειλούν την υγεία», εντούτοις δεν έγιναν αναφορές στον τρόπο οργάνωσης της παραγωγής που έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Επίσης δεν υπήρξαν αναφορές για την υποχρέωση του κράτους να παράσχει σε όλα τα επίπεδα πρόληψη μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας με δωρεάν υπηρεσίες και χωρίς επιχειρηματική δράση.

Η ΟΑΤΥΕ απαρτίζεται από τα ταμεία Υγείας της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), της Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΠΣΥΤΕ), της Αγροτικής Τράπεζας (ΤΥΠΑΤΕ) και των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ). Αλλωστε, όπως διακηρύσσει και η ίδια, «αντιπροσωπεύει το τρίτο πρότυπο διαχείρισης υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα μετά το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα». Δηλαδή «αποσκοπεί κυρίως στην ορθολογική αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής σε κέντρο και περιφέρεια για την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης και πρόνοιας όπως και τη δημιουργία νέων δομών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών της». Επίσης αποσκοπεί και στη «θέσπιση κοινής τιμολογιακής πολιτικής, τη σύναψη κοινών συμβάσεων αγοράς υπηρεσιών υγείας από δημόσιο ή ιδιώτες και την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης των ασφαλισμένων».

Μ' άλλα λόγια πρόκειται για μια διαχειριστική λογική με τη «μορφή πακέτων» από το κάθε Ταμείο χωριστά - αλλά και όλων μαζί - που αναπαράγει τη λογική της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Εξάλλου και η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ελάχιστο πακέτο παροχών υγείας που θα είναι συνάρτηση της ασφαλιστικής κάλυψης και θα πληρώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, στα πλαίσια, όπως υποστηρίζει, ενός «ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ