Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Πνίγηκαν» από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων

Στη νότια Ελλάδα οι καταστροφικές πυρκαγιές, στη βόρεια οι πλημμύρες. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Motion Team

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε τόσο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και σε περιφερειακούς Δήμους η ισχυρή βροχόπτωση, που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, κυρίως στην περιοχή της Ασσήρου και της Περαίας, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, δρόμοι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκαν σε ποτάμια. Η χτεσινή βροχόπτωση, που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την πλήρη απουσία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν καταδικάσει τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται ανοχύρωτη απέναντι σε κάθε έντονο ή μικρότερης έντασης καιρικό φαινόμενο.

Σε εκατοντάδες περιπτώσεις κλήθηκε να επέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία για άντληση των υδάτων μόνο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, από υπόγεια, σπίτια, καταστήματα, αποθηκευτικούς χώρους. Από νωρίς το πρωί συνεργεία των δήμων απομάκρυναν από τους δρόμους χώματα, λάσπες και φερτά υλικά, που συσσωρεύτηκαν. Επίσης από νωρίς το πρωί συνεργεία της ΔΕΗ προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που παρουσιάσθηκαν στην ηλεκτροδότηση.

Σε ποτάμια μετατράπηκαν η παραλιακή οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος της Μπότσαρη, αλλά και η οδός Μοναστηρίου στην περιοχή κοντά στα ΕΛΠΕ.

Εκτεταμένες καταστροφές στην Ασσηρο

Η απουσία των αντιπλημμυρικών έργων και η καθυστέρηση στα έργα δασοπροστασίας είναι η αιτία για τις εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν στην Ασσηρο. Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που έκανε ο δήμος, πλημμύρισαν όλα τα καταστήματα στην πλατεία του δήμου, δεκάδες σπίτια που βρίσκονται κοντά στους δύο χειμάρρους (Τουρκόλακα και Αμπελόλακα), πλημμύρισε το Δημαρχείο όπου καταστράφηκαν και αρχεία, επίσης η εκκλησία, το ΚΑΠΗ, ενώ καταστράφηκαν δημοτικά έργα όπως η κεντρική πλατεία.

Είτε από τις βροχές είτε από τις φωτιές, ο λαός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Υπεύθυνη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τους αφήνει ανοχύρωτους

Motion Team

Είτε από τις βροχές είτε από τις φωτιές, ο λαός κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή. Υπεύθυνη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τους αφήνει ανοχύρωτους
Ο Δήμαρχος Ασσήρου, Δ. Ράβναλης, επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης που εδώ και δύο χρόνια παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις, δεν προχώρησε έγκαιρα σε χρηματοδότηση για τα έργα διευθέτησης των χειμάρρων, και κυρίως δεν υλοποίησε άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έπρεπε να γίνουν μετά τη φωτιά που εκδηλώθηκε πριν περίπου δύο χρόνια στο δάσος μεταξύ της Ασσήρου και του Λαχανά που κατέκαψε περίπου 28.000 στρέμματα πυκνού δάσους. Δεν έγιναν τα αναγκαία κορμοφράγματα, ενώ αυτή την περίοδο γίνονταν η υλοτόμηση των καμένων δένδρων με αποτέλεσμα η ισχυρή βροχή να κατεβάσει τόνους ξύλα, κορμούς δένδρων και άλλα φερτά υλικά.

Από το νερό σκεπάστηκε και όλος ο κάμπος της περιοχής. Οι αγρότες είναι διπλά αγανακτισμένοι αφού τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με πλημμύρες εξαιτίας της απουσίας των αναγκαίων υδραυλικών έργων που θα έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες ζημιές στην Ηλεία(2019-11-22 00:00:00.0)
Τεράστιες καταστροφές σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Καβάλα(2018-06-29 00:00:00.0)
Τρίτος νεκρός μέσα σε δέκα μέρες(2010-10-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή(2009-08-30 00:00:00.0)
Νεκρή 73χρονη από την κακοκαιρία(2004-11-09 00:00:00.0)
Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις πλημμύρες(2003-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ