Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΝΘΟΥΣΑΣ
Αβοήθητοι προσπαθούσαν να σώσουν ό,τι μπορούσαν

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις καμένες περιοχές

Κάτοικος της περιοχής μιλά στον Σπύρο Χαλβατζή για τον όλεθρο που έζησε
Κάτοικος της περιοχής μιλά στον Σπύρο Χαλβατζή για τον όλεθρο που έζησε
Αβοήθητοι, χωρίς κανένα συντονισμό και με κανένα προληπτικό μέτρο, οι κάτοικοι της Ανθούσας έδωσαν επί δυο μέρες τη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι μπορούσαν. Χτες, μια μέρα μετά την καταστροφή, η πλαγιά του βουνού, στα σύνορα Ανθούσας - Παλλήνης, ήταν κατάμαυρη και η μυρωδιά του καμένου σού έπνιγε το λαιμό. Εκεί, βρέθηκε ο «Ρ» και έγινε αποδέκτης πολλών καταγγελιών από ανθρώπους που έζησαν από κοντά τον όλεθρο.

Στην περιοχή της Ανθούσας βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Ο Θ. Πρασσάς κάτοικος της περιοχής, μιλώντας στο κλιμάκιο του Κόμματος είπε ότι αν οι κάτοικοι της περιοχής, είχαν παρατήσει τα σπίτια τους και έφευγαν, θα καιγόταν το χωριό. Μίλησε για μεγάλη μάχη, που έδωσαν οι ντόπιοι μαζί με μετανάστες που δουλεύουν στην περιοχή «για να σώσουν τα σπίτια μας και τα νοικοκυριά τους», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Κάποτε αυτή η περιοχή ήταν γεμάτη πεύκα... αλλά είχε καεί και το 1998...

Το μικρό σπίτι του κυρίου Γιάννη, που ζει με τον γιο του, και το έφτιαξε με τα χέρια του, κάηκε από τη φωτιά. Καμένο ολοσχερώς και το σπίτι ενός γέροντα ιερέα του πατέρα Ιωάννη. «Βλέπετε αυτήν την μαύρη πλαγιά του βουνού», λέει ένας κάτοικος, «κάποτε ήταν πράσινη και γεμάτη πέρδικες, όλο το βουνό ήταν έτσι. Τότε είχαν προσπαθήσει να το καταπατήσουν, 3 φορές. Σκεφτείτε τώρα που είναι καμένο»...

Η Ανθούσα μετά τη φωτιά...
Η Ανθούσα μετά τη φωτιά...
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τον κοινοτάρχη Ανθούσας και τον Δήμαρχο Παλλήνης. Ο Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου συντονιστικού και επισήμανε την ανάγκη άμεσων μέτρων, ζήτησε να μη σκύψουν οι δήμαρχοι το κεφάλι, να πιεστούν από τους κατοίκους των περιοχών, για να διεκδικήσουν.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κέντρο Διοίκησης της Πυροσβεστικής στην Παλλήνη. Πολλοί πυροσβέστες από την περιοχή, αλλά και από άλλες πόλεις, βρίσκονταν εκεί. Ο Σπ. Χαλβατζής τους συνεχάρη για την αυτοθυσία τους και τους υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίζει να παλεύει για την αναβάθμισή τους, την κάλυψη των κενών θέσεων που φτάνουν τις 3.750 στο πυροσβεστικό σώμα και την ικανοποίηση των δίκαιων αναγκών τους.

Στο τέλος της περιοδείας, ο Σπ. Χαλβατζής δήλωσε στον «Ρ»: «Η επόμενη μέρα δείχνει και το μέγεθος της καταστροφής, τώρα που κατάκατσε ο κουρνιαχτός, αλλά και αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της δασοκτόνας πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οι κάτοικοι εδώ στην περιοχή και αυτοί που επλήγησαν και αυτοί που καψαλίστηκαν, εκφράζουν την αγανάκτησή τους.

Τους καλέσαμε, τόνισε, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν τις δυνάμεις του δικομματισμού που κερδοσκοπούν στη γη, ιδιωτικοποιούν και οικοπεδοποιούν τα δάση, τις δασικές εκτάσεις, την περιουσία του λαού. Ως ΚΚΕ, είμαστε και την επόμενη μέρα στη μάχη, στη συμπαράσταση στους πληγέντες αλλά και ζητάμε συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση».


... έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο
... έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ