Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μέτρα - χαριστική βολή για τους πυρόπληκτους

Εμπαιγμός για τους πυρόπληκτους τα όσα ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Μέτρα - εμπαιγμό σε βάρος των πυρόπληκτων της Βορειοανατολικής Αττικής αλλά και όλων των εργαζομένων και κατοίκων του Λεκανοπεδίου που βιώνουν - και θα βιώσουν, στο άμεσο μέλλον, ακόμη περισσότερο στο πετσί τους - την καταστροφή από τις τελευταίες καταστροφές, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση ύστερα από συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Η κυβέρνηση που όλες αυτές τις μέρες απέφυγε επιμελώς να αναλάβει τις ευθύνες για την πολιτική της που όπλισε το χέρι των εμπρηστών - συνέχεια άλλωστε της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχε ίδια αποτελέσματα - επικαλέστηκε το «μοντέλο της Πάρνηθας» αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά μέτρα και τα μέτρα αναδάσωσης και το «μοντέλο της Πελοποννήσου» για την αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα μέτρα

Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, ανακοίνωσε συγκεκριμένα τα εξής:

  • Θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα, όπως και στην Πάρνηθα, όπως και τα έργα που αφορούν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Η πληγείσα περιοχή θα παρακολουθείται με δορυφόρο για να αποτραπεί η καταπάτησή της ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα προχωρήσει σε άμεση αεροφωτογράφηση των καμένων εκτάσεων.
  • Σε ό,τι αφορά τους πληγέντες: Θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες οικιών που καταστράφηκαν από τη φωτιά. Για οικίες μέχρι 120 τετραγωνικά μέτρα, η κρατική ενίσχυση θα είναι 750 ευρώ το τετραγωνικό. Για επισκευές σε οικίες το ποσό θα φτάνει τα 450 ευρώ ανά τετραγωνικό ενώ δεν αποζημιώνεται καμία αυθαίρετη οικία.
  • Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί έκτακτη επιχορήγηση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ προς τους ΟΤΑ και τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Αττικής. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα προχωρήσουν στην καταγραφή του ζωικού, φυτικού και πάγιου κεφαλαίου που υπέστη ζημιά, ώστε να αποφασιστούν και οι ανάλογες αποζημιώσεις. Το υπουργείο Οικονομίας εκτίμησε ότι δεν προκύπτουν ζημιές για επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον προκύψουν ζημιές, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Τα μέτρα που είχε λάβει η κυβέρνηση το 2007, τόσο για την Πάρνηθα, όσο και για την Πελοπόννησο - κυρίως για την Ηλεία που η καταστροφή από τις πυρκαγιές ήταν μεγαλύτερη - ήταν ανεπαρκή.

Τα μοντέλα «Πάρνηθα» και «Πελοπόννησος»

Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μοντέλα, πρέπει να αναφέρουμε τα εξής:

1. Στην περίπτωση της Πάρνηθας, σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός μήνα από την πυρκαγιά, καμένη έκταση 62,5 στρεμμάτων εξαιρέθηκε από την αναδάσωση βάσει του νόμου 3139/2003, ο οποίος αποχαρακτήριζε και παραχωρούσε τη συγκεκριμένη έκταση - μαζί με άλλες - στο Καζίνο της Πάρνηθας για να γίνουν οι επεκτάσεις του. Τι επιφυλάσσουν οι δασοκτόνοι νόμοι για την Αττική δεν θα αργήσει να φανεί.

2. Στην περίπτωση του «μοντέλου της Πελοποννήσου», ένα χρόνο μετά την καταστροφή, μόνο ένας πυρόπληκτος είχε ξαναφτιάξει το σπίτι του. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βίωσαν σε ακόμη χειρότερες δόσεις την κυβερνητική αδιαφορία. Καμία ουσιαστικά ενίσχυση δεν υπήρξε για την αποκατάσταση της αγροτικής οικονομίας. Οι ελαιοπαραγωγοί - μέχρι το τέλος καλοκαιριού του 2008 - τις μόνες αποζημιώσεις που είχαν πάρει (και αυτές λειψές) ήταν 150 ευρώ ανά στρέμμα στα καμένα και ως προκαταβολή από την Πολιτική Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (ΠΣΕΑ) το 20% της παραγωγής που κάηκε. Τα υπόλοιπα χρήματα αναμένονταν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, σε δύο χρόνια και θα κάλυπταν μέρος της πραγματικής ζημιάς.

3. Με τότε Κοινή Υπουργική Απόφαση, εξαιρούνταν από τις αποζημιώσεις, μεταξύ άλλων, όσοι αγρότες και κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζημιές δεν υπερέβαιναν το 30% της παραγωγής και του πάγιου κεφαλαίου, παραγωγοί που δεν είχαν ΑΦΜ, γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που δεν είχαν συστηματικό χαρακτήρα... κλπ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους δεν έχει αντικατασταθεί ούτε ένα ζώο. Δεν έχει χτιστεί ένα τούβλο για τους στάβλους που κάηκαν. Οι ζωοτροφές σταμάτησαν να χορηγούνται από τον Φεβρουάριο του 2008, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πού να βοσκήσουν τα ζώα καθώς το 80% των βοσκοτόπων έχει καεί».

4. Τον Οκτώβρη του 2008 η κυβέρνηση θυμήθηκε να ζητήσει από πληγέντες το τριχίλιαρο που τους είχε δώσει με χαρακτηριστική ευκολία το 2007, ενόψει προεκλογικής περιόδου. Βέβαια, τώρα η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ευρώ ως πρώτη ενίσχυση στους πληγέντες της Αττικής ώστε κάποια στιγμή να τους θυμηθεί και να το ξαναζητήσει. Ετσι, το μοντέλο της Πελοποννήσου στο οποίο τους ενέταξε, από την εμπειρία της εφαρμογής του, μάλλον υποδηλώνει ότι θα τους ξεχάσει πολύ γρήγορα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ