Παρασκευή 24 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΡΘΜΕΙΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Καθολική συμμετοχή από χτες στην απεργία

Η καθολική συμμετοχή των πληρωμάτων ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας στα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας. Παρά την προσπάθεια των ναυτιλιακών εταιρειών, που δρομολογούν τα πλοία τους στη γραμμή, να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με απειλές για ποινικοποίηση του αγώνα τους και τρομοκρατικές μεθοδεύσεις, οι ναυτεργάτες έμειναν αποφασιστικά στους καταπέλτες, ακινητοποιώντας όλα τα πλοία. Την απεργία έχει κηρύξει το σωματείο των ναυτεργατών του πορθμείου «ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ». Η απόφαση προβλέπει την κλιμάκωση του αγώνα με επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, προοπτική που θα καθοριστεί σήμερα από τη γενική συνέλευση των ναυτεργατών.

Τους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής έβγαλε στους καταπέλτες η άγρια εκμετάλλευση και οι συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβάλει στα καράβια οι εφοπλιστές. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρονται στο εξώδικο που έχει στείλει το σωματείο προς τις ναυτιλιακές εταιρείες. «Οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις των πλοίων - σημειώνει - έχουν ως αποτέλεσμα την εκ μέρους των ναυτεργατών εντατικοποίηση της εργασίας τους με εξαντλητικά ωράρια εργασίας και τη δημιουργία αυξημένων κινδύνων για την ασφάλεια των ίδιων των εργαζομένων, των επιβατών και των πλοίων».

Διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009, να σταματήσει η παραβίαση των δικαιωμάτων που έχουν κατακτήσει και αφορούν τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, οι οργανικές συνθέσεις να καθοριστούν σύμφωνα με τις αυξημένες ανάγκες των πλοίων, την αναπροσαρμογή των συντάξεων στο 80% των συνολικών αποδοχών των εν ενεργεία ναυτεργατών.

Τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής στηρίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ